Руска кулинарна вечер

Любимото ястие на Александър Сергеевич Пушкин – пожарските котлети, са увековечени от поета в стих. “На досуге отобедай / у Пожарского в Торжке, / жареных котлет отведай / и отправься налегке”, пише Пушкин в писмо до своя приятел Сергей Соболевски.

Големият руски поет и писател се впечатлява от вкуса на котлетите през 1826 г., когато ги опитва в гостилница “Пожарская” в град Торжок (Тверска област, Русия). Той отсяда многократно при Дария Пожарская при пътуванията си от Москва до Санкт Петербург. Славата на нейните котлети се е носела надалеч, а рецептата е половин килограм краве масло на килограм смляно пилешко месо. Оформят се кюфтета, които се овалват във фино смлени сухари, а после в яйчен жълтък, след това – отново в сухар и се пържат.

Всички са се възхищавали на чудодейните Пожаревски котлети, а Пушкин, като съвременен блогър за храна, пише стихче в тяхна чест. Рецептата за пожарските котлети е известна още от началото на XIX век и ще бъде представена днес, 18 септември 2020 г. в Пловдив. Ястието ще се сервира на гостите на традиционната етновечер, която е за всички руснаци и техни приятели от различните общности в Пловдив, съобщиха организаторите Светлана Съртоманлиева и Олга Атанасова от Фондация “Заедно”.

Приятелите от руската общност ще посрещнат гостите с водка и хапки от истински бородински хляб, с херинга, със сланина по московски, както и с домашно приготвени пикантни кисели краставички. Менюто, приготвено за традиционната кулинарна вечер в ресторант на Гребната база, ще представи и любимата на поколения българи руска салата, чието истинско име всъщност е салата “Оливие”, различни пелмени с руска горчица, хрян или масло, както и салатата “Сельодка под шуба”.

За любителите на полезните храни ще има руска каша от елда с манатарки, или т. нар. “Гречневая каша с белыми грибами”. Сред ястията, които ще бъдат приготвени по оригинални руски рецепти от майстори готвачи на общността, са и пирог с ябълки по алтайски, както и татарският десерт “Баурсак”.

Лауреатът на няколко международни фестивала – оперната певица Венера Уразбекова-Бранкова, ще пее на живо. Освен класически арии и руски народни песни, тя ще представи и старинния музикален инструмент алтайски варган, за който се смята, че притежава магическа сила. Чрез необичайните музикалнви вибрации шаманите някога призовавали духовните си водачи да предсказват бъдещето. В забавната програма на вечерта ще участва и танцовият състав “Милениум” с ръководител Цветомира Крумова.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *