Фестивал на смокинята село Ветрен дол

Баница с плънка от смокини, смокинов ликьор, сладка пита, бонбони и кристална смокинова ракия представиха участниците в осмото издание на Фестивала на смокинята в пазарджишкото село Ветрен дол, община Септември. Тази година, заради наложените ограничения, празникът се състоя в камерен формат, но въпреки това местните хора представиха десетки ястия и напитки, приготвени от южния плод. Във Ветрен дол се отглеждат най-много смокини в цялата страна. Отглеждат се повече от 100 години, а смокинови дръвчета има в почти всеки селски двор. Местните хора оползотворяват по различни начини ароматния плод, като приготвят от него сладка и конфитюри, сладкиши, баници, пелте, кремове, ликьори и ракия.

Фестивал на смокинята Ветрен дол

Всяка година хората в село Ветрен дол произвеждат между 300 и 500 тона смокини, за които има добра реализация. Освен на дребно, производителите ги предават и на пунктовете за изкупуване, които отварят в селото специално за кампанията. Макар и далеч от южните ни граници, село Ветрен дол има подходящ климат за отглеждане на смокини.

Местните хора припомниха, че плодовете на смокинята са богати на витамини, целулоза, пектинови вещества, протеини, органични киселини. Водната и млечната отвари от плода имат полезни свойства и се използват при възпаления на дихателните пътища, простуда, а като гаргара – при възпалени венци и ангина.
Фестивал на смокинята Ветрен дол
Смокинята е полезна в профилактиката срещу хипертония в случаите на венозна недостатъчност. Тя съдържа финицин, ензими, които намаляват съсирването на кръвта. Плодът понижава силното сърцебиене, отлично кръвообразуващо средство е и има лек слабителен ефект. Полезен е при анемия, при заболявания на черния дроб и далака.

Участниците в празника представиха своите продукти от смокини на изложба в местното читалище „Култура-1910“. което участва в организацията на фестивала. В празника за втора година се включи Виолетка Цинцарова, която отскоро живее тук със семейството си след дълги години на емиграция в Холандия. Нейният специалитет са бонбоните от сушени смокини и рулото от смокинов пестил. Празникът се отбелязва редовно от 2013 г. заради обилната реколта от смокини в района. Гост тази година бе зам.-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.