Бяла лястовица

Добруджа е сред любимите места на Йордан Йовков, които той посочва като извор на вдъхновение. Големият наш писател живее в Добруджа около 10 години, но именно по тези места вдъхва живот на Албена и Боряна, пресъздава бита и съдбата им. За него това е извор на творчески фантазии – Каралезката чешма и Антимовския хан.

Част от местата, които вдъхновяват Йовков в Житницата на България, са включени в маршрута на нашия Гастрономически и културен тур „Вкуси Златна Добруджа!“. В Добруджанска област днес с името на Йовков се свързват селата Каралий (днес наричано – Красен), Саръджа (Росица), Чифуткьой (Йовково) и Чифлик Мусубей (Долен Извор). Навсякъде в Добружда може да видите стенописи, паметни плочи, мемориални знаци, паметници и музейни сбирки посветени на балетриста. Единствено в Добрич са създадени три скулптурни фигури, посветени на една личност – Певеца на Добруджа.

В движението „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ е включена родната къща музей в Жеравна под номер 57 и къща музей с дом-паметник „Йордан Йовков“ с номер 23 в Добрич. Дом – паметникът „Йордан Йовков“ представлява красиво съчетание на възрожденските традиции и модерното мислене в архитектурата. Това е единственият по рода си и най-голям център, който изследва, издава и съхранява творчеството и живота на писателя. Там са съхранени около 10 000 фондови единици, които събират парчета от творчеството и живота на Йовков с идеята те да достигнат до следващите поколения.

Йордан Йовков

Най-атрактивните и ценни експонати могат да се видят на постоянна експозиция. Сред тях са кръщелно свидетелство, снимки, книги, документи, свързани с ранното му даскалуване в Добруджа, когато започва първите поетически и балетристични опити. Първите две издания книги, публикувани като „Разкази“ през 1917 и 1918 година събират голяма част от военните разкази на писателя. В музея е запазена и пишещата машина „Адлер“ на която Йовков работи в Букурещ като част от Българската легация. Под нейните удари са се появили „Старопланински легенди“, „Песента на колелетата“ и „Вечери в Антимовския хан“.

В кабинета на Йордан Йовков не е променено нищо от средата на 30-те години. Там в тишината и уюта създава вечни творби. Запазени са многобройни ръкописни страници, планове, скици, преводи от произведения на чужди езици и разнообразни творчески занимания на писателя. Личните вещи и дрехите му показват интимната страна на балетриста. Това е място за поклонение пред личността и творчеството на писателя. Обиколката по тези места е странстване по пътя на надеждата. Името на Йордан Йовков се свързва с културни и географски забележителности. Сред тях са Драматичен театър „Йордан Йовков“ в Добрич. Народни читалища в село Добротица, Красен, Йовково и десетки други области.

Добруджа

В Генерал Тошево многопрофилната болница носи името „Бялата лястовица“, а през 125-годишнината от рождението на писателя в града е открит паметник на „Бялата лястовица“ през 2005 година. От 1970 година на всеки пет години се организира конкурс с национална литературна награда „Йордан Йовков“, израз на почитта на добруджанци към писателя, възпял в творчеството си добруджанската равнина. През 1991 година е възложен проект на Димитър Евтимов, който се осъществява 14 години по-късно. Той представлява монумент от 54 лястовици, сред които има една бяла.

В Добрич е родена съпругата на Йовков – Деспина. През 1918 година в голямата стая на днешната им къща музей те се венчават. Там започва и работата по първата следвоенна творба на автора – повестта „Жетварят“. Днес посетителите в двора на къщата музей ще бъдат посрещнати от Люцкан – най-поетичния герой на Йовков. През 1975 – та година къщата музей е изцяло реставрирана, а една година след това е обявена за исторически паметник на културата.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *