Новости

Образи, звуци и вкусове от планината на Орфей

Образи, звуци и вкусове от Родопите – планината на Орфей, гостуват в Пловдив

Родопите "идват на гости" в Пловдив чрез събитието "Образи, звуци и вкусове от планината на Орфей" на 4 юни 2022 г. в Етнографския музей.
Сакар 4x4

Кулинарни съкровища, осем винарни и празник на поляните в новия винен тур „Сакар 4х4“

Седем винарски изби ще представят на 21 май своите вина в новия винен тур "Сакар 4 х 4", който в последните години привличаше български и чуждестранни винени любители в региона на Южен Сакар.
Зелено сирене от с. Черни Вит, Цветан Димитров, Zeleno sirene ot selo Cherni vit, Tsvetan Dimitrov, Национален събор на овцевъдите 2022, СлоуТурс.БГNatsionalen sabor na ovtsevadite 2022 SlowTours.BG

Старите български сирена – как шепа възрожденски българи пазят традицията и до днес

Брънза, мяхово сирене, зелено сирене, ахчак, катък, крокмач, кашкавал гьобек, сирене в стомна….Тези стари български рецепти за сирене и консервиране на мляко датират далеч във вековете назад и макар рецептите им, за разлика от старите европейски сирена, да нямат специална защита, шепа истински българи с възрожденски дух ги пазят и до днес.
Винарска изба на Аграрен университет - Пловдив

Аграрният университет отваря подземните тунели и винения си трезор за посетители

Аграрният университет в Пловдив отваря подземните тунели и винения си трезор за посетители в експерименталната учебна изба в с. Брестник. Колекцията енотечни вина на различна възраст също ще бъде достъпна в Музея на виното на университета на 14 май 2022 г., събота, по повод Европейската нощ на музеите. Пловдивските музеи и галерии, както и най-обичаните културни институции в цяла Европа също ще отворят безплатно вратите си.
Pisani-velikdenski-yaytsa-selo-Kostenets-kamakat na Ivan Vazov

Вековната традиция за изписване на великденски яйца с восък оживява в празник в с. Костенец

Вековната традиция за изписване на великденски яйца с топъл восък ще оживее тази събота, 16 април, в читалище "Просвета - 1881" в рилското с. Костенец. В 10.30 ч. местните майсторки ще направят демонстрация как изпъстрят яйцата с причудливи форми, наречени "Костенски шарове".
Вино

Кои са най-добрите български вина за 2022 година?

Точно 74 български вина получиха най-високата оценка от пет звезди в тазгодишната класация на „Каталог на българското вино 2022“. По 100-точковата система на професионалните дегустации това означава, че отличените вина са получили от 90 точки нагоре.
Пловдив

Пловдив изпревари Лондон, Рим и Виена в класацията „Най-добра европейска дестинация“

Пловдив зае четвърто място в класацията за "Най-добра европейска дестинация" за 2022 г. Градът под тепетата премери сили с 19 световно известни дестинации в 13-то издание на престижната класация European Best Destinations.
Баница със сирене TasteAtlas

Кулинарният пътеводител TasteAtlas: Българската баница е сред най-вкусните ястия в света

Кулинарният пътеводител и световна енциклопедия на най-добрите вкусове TasteAtlas обяви българската баница сред най-вкусните ястия в света. „Баницата е традиционно българско ястие, което се приготвя чрез напластяване на листове от намаслено фино тесто със смес от яйца, кисело мляко и бели сирена, за да се получи простата и класическа версия на ястието. Има незадължителна съставка в приготвянето на баница и това е сода бикарбонат, която кара киселото мляко да бухва и прави баницата по-пухкава и по-богата на вкус.
Банго Васил

Банго Васил – циганската Нова година с пита, печена птица и сурвакане на водата

Банго Васил е циганската Нова година – празник, свързан с обичаи, вярвания, пожелания за здраве, берекет, благоденствие, семейно и лично щастие през настъпващата година. При различните групи роми се празнува два дни - 13 и 14 януари или три дни - 13,14 и 15 януари. През тези дни специално внимание се отделя на обредната тра¬пеза. Стопанката с помощта на дъщери, снахи, внучки, приготвя големи количества от ястията, за да има за многобройните гости през празниците. Традиционно при всички групи се завиват сарми от зелеви листа, а кардарашите пълнят и чушки. При фичерите стопанката поставя метална пара за късмет. Най-отгоре в тенджерата слага дряново клонче за здраве.
Обредна трапеза

Топеник, мисирка на прът, „чест“ фасул и рачел с парá – любимите обредни храни в Перущица

Традицията по приготвянето на обредни храни за семейни, календарни, църковни и общоселски празници е запазена в Перущица до 50-те години на XX век. Основните обреди са сватба, погребение, различни религиозни празници.