Новости

Епископска базилика Пловдив

Епископската базилика на Пловдив отваря райската си градина за туристи

Епископската базилика на Филипопол, известна и като Голямата базилака, отваря официално врати в понеделник, 18 април 2021 г. Официалното й откриване бе днес, в деня, в който ЮНЕСКО отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на културата.

Defile Vino i gurme

Вкусно и пивко Дефиле “Вино и гурме” готвят в Пловдив

Дефилето „Вино и гурме“ ще се проведе в Пловдив на 8 и 9 май. То е първото туристическо събитие под тепетата за тази година.

София става столица на най-добрите вина на Балканите

Най-добрите балкански вина, отличени на тазгодишното издание на Балканския винен конкурс, ще бъдат представени от 17 до 19 юни в София. Тогава жители и гости на столицата ще имат възможността да ги дегустират в откритата зона пред НДК. Конкурсната част на The Balkans International Wine Competition & Festival (BIWCF) ще се проведе от 2 до 4 юни в северномакедонската столица Скопие, съобщиха организаторите. Тази година конкурсът ще има своето десето юбилейно издание. “Интересът е огромен. Очакваме да направим отлично събитие, благодарение на нашите домакини от Северна Македония, където ще обявим и следващата страна домакин”, коментира Галина Нифору, директор на BIWCF.

червено вино

Кои са най-добрите български вина през 2021 г.?

Точно 61 български вина получиха най-високата оценка от пет звезди в тазгодишната класация на “Каталог на българското вино 2021”.

Пълнено агне Чипровци

Вкусът на Чипровци – баница с обги, кюфтенца с боб, сармички с орехи

Да ти изпекат баница с препечени кори, наричани обги, да ти направят пържено по чипровски и кюфтенца с боб, да ти завият зелеви сармички с ориз и орехи, да ти изпекат крем карамел в тиква – това го могат само в Чипровци.

MG Момчилград кухня

Телешко върху юфка и късър с черен булгур – вкусното лице на Момчилград

Крехки късчета телешко месо, къпана баница с манголд, чеснова разядка с джоджен, здравословната салата късър – всичко това е сътворено от талантливите ръце на Бахар Рушти от Източните Родопи, която със семейството си стопанисва хотелски комплекс „МГ Момчилград“.

Арменска кухня Тур Пловдив по арменски Slowtours.bg

Туристи ще „вкусват“ Пловдив през кулинарията на етносите

Поредица градски турове ще представят на пловдивчани и гостите на града различните народности на Пловдив през тяхната традиционна кухня, история, култура и обичаи. Първият – „Пловдив по арменски“, е планиран за 20 март, а през април ще се състои и вторият градски тур – „Османските перли на Пловдив“.

Паметника Шипка

100 000 българи се качват на Шипка за освещаването на паметника

100 000 българи се качват на чутовния връх за освещаването на Паметника на свободата на Шипка през 1934 г. За освещаването е отправена обща покана към целия български народ. Идеята е да се обърне подобаващо внимание на останалите живи по онова време опълченци – около 80 души.

Ашуре

Седемте зърна на ашуре – сладкиш за благодарност и берекет

Сладкишът ашуре за мнозина е вкусна комбинация от сварено жито, варива, сушени плодове и ядки, но мюсюлманите у нас свързват празника Ашуре (Ашура) с избавлението на човешкия род от Потопа.

Торлашка кухня - туршия

Торлашките туршии – от домати, зимни круши и листа на дюля

Кухнята на торлаците е прочута с млечния специалитет “Бел муж” и разнообразните си баници, но торлаците правят и вкусни туршии от домати, чушки, зимни круши и листа от дюля и дива лоза.