Храна

Катък

Вкусната магия на овчия катък от Сакар планина

Истинският катък се прави само 14 дни в годината – в последните две седмици на август. Оригиналният деликатес трудно се намира в магазините, защото суровината е в ограничени количества и не достига за промишлено производство. В качествения сакарски катък не се влагат консерванти и затова той не може да трае дълго. За да го съхранят, майсторите от Южна България го държат в стомни в ледени кладенци или го закопават в земята.

Свиленградско малеби

Свиленград цял век пази тайната на кадифеното малеби

Вече цял век един град пази тайната на древен, кадифен на вкус, сладкиш – Свиленградското малеби. Днес само една фамилия знае секретната рецепта и продължава неговото производство. В семейния сладкарски цех външни хора не се допускат, не са позволени и снимки, защото рецептата, технологията и инсталациите за производство са част от дълбоко пазената тайна. В нея ще бъдат посветени участниците в гастро тура “Вино, Сакар и Свиленградско малеби – неочаквано добра комбинация!”. Дегустацията на Свиленградско малеби е във фокуса на това пътешествие назад в миналото, сред дебрите на историята, вкусовете и виното.

Пълнено агне Чипровци

Вкусът на Чипровци – баница с обги, кюфтенца с боб, сармички с орехи

Да ти изпекат баница с препечени кори, наричани обги, да ти направят пържено по чипровски и кюфтенца с боб, да ти завият зелеви сармички с ориз и орехи, да ти изпекат крем карамел в тиква – това го могат само в Чипровци.

MG Момчилград кухня

Телешко върху юфка и късър с черен булгур – вкусното лице на Момчилград

Крехки късчета телешко месо, къпана баница с манголд, чеснова разядка с джоджен, здравословната салата късър – всичко това е сътворено от талантливите ръце на Бахар Рушти от Източните Родопи, която със семейството си стопанисва хотелски комплекс „МГ Момчилград“.

Арменска кухня Тур Пловдив по арменски Slowtours.bg

Туристи ще „вкусват“ Пловдив през кулинарията на етносите

Поредица градски турове ще представят на пловдивчани и гостите на града различните народности на Пловдив през тяхната традиционна кухня, история, култура и обичаи. Първият – „Пловдив по арменски“, е планиран за 20 март, а през април ще се състои и вторият градски тур – „Османските перли на Пловдив“.

Ашуре

Седемте зърна на ашуре – сладкиш за благодарност и берекет

Сладкишът ашуре за мнозина е вкусна комбинация от сварено жито, варива, сушени плодове и ядки, но мюсюлманите у нас свързват празника Ашуре (Ашура) с избавлението на човешкия род от Потопа.

Торлашка кухня - туршия

Торлашките туршии – от домати, зимни круши и листа на дюля

Кухнята на торлаците е прочута с млечния специалитет “Бел муж” и разнообразните си баници, но торлаците правят и вкусни туршии от домати, чушки, зимни круши и листа от дюля и дива лоза.

Бел муж, торлашко ястие

На бел муж, шльопаво и претръкан компир под люляците на село Фалковец

Една старинна сграда край махала Фалковец в Северозапада, потънала в ухание на люляци и прясно окосена трева, примамва странника да поседне на обширните й чардаци. Радослав Младенов, облечен с везана риза и препасан с червен пояс, посреща новодошлите и предлага и от пиле мляко. Тук торлашката кухня е много на почит, а природата е толкова красива, че човек не иска да се връща в света на часовниците и съвременната цивилизация.

Старожелезарски старец

Старожелезарски старец – на демонстрация и селски пазар

Кулинарна демонстрация по приготвянето на прочутия бабеков колбас Старожелезарски старец ще се проведе на 13 февруари от 11 часа в хисарското село Старо Железаре. Събитието ще е съпътствано от селски пазар, в който ще се включат местни производители с фермерски продукти. Представянето, в което ще се включат опитни местни майстори на месния деликатес, ще се състои на открито в двора на Дома на традициите в селото.

Ботаника Лайф Надарево

Тикви, билки и маджун от захарна метла – природните дарове на село Надарево

Един учител и университетски преподавател изостави успешна кариера в Англия, върна се в родното си село Надарево и превърна къщата на дядо си в Център за работа с младежи и съхранение на устойчивото земеделие