Храна

Старожелезарски старец

Старожелезарски старец – на демонстрация и селски пазар

Кулинарна демонстрация по приготвянето на прочутия бабеков колбас Старожелезарски старец ще се проведе на 13 февруари от 11 часа в хисарското село Старо Железаре. Събитието ще е съпътствано от селски пазар, в който ще се включат местни производители с фермерски продукти. Представянето, в което ще се включат опитни местни майстори на месния деликатес, ще се състои на открито в двора на Дома на традициите в селото.

Ботаника Лайф Надарево

Тикви, билки и маджун от захарна метла – природните дарове на село Надарево

Един учител и университетски преподавател изостави успешна кариера в Англия, върна се в родното си село Надарево и превърна къщата на дядо си в Център за работа с младежи и съхранение на устойчивото земеделие

Пълнен лук

На кехлибарена кокошка с тарос и пълнен лук в “Боженски чифлик”

Стопаните на „Боженски чифлик“ в габровското село Съботковци ще ви нагостят с много вкусни специалитети от Боженския Балкан, но кехлибарената кокошка с тарос е сред най-вкусните от тях.

Суфле с люти чушки

Сладко от рози и люти коктейли във варненската ферма за най-люти чушки в света

В „Лютата ферма“ се отглеждат над 500 вида люти чушки от цял свят. Техният пъстър цвят заема саксиите, лехите, оранжериите на стопанството. Дарина и Христо Родинови и дъщерите им Елена и Славена приготвят сладка от люти чушки, пресни и мариновани чушлета, сосове, туршии и пюрета от люти чушки, предлагат ги изсушени, замразени и смлени, както и декоративни, просто за красота.

Трапеза Бъдни вечер

Магията на Бъдни вечер – от възраждането на слънцето до раждането на Исус

Съвпадането с началото на новата слънчева година насища празника с магически обреди и предсказания за бъдещето. В езическия календар на славяните Коледа е свързана с възраждането на слънцето, което започва да грее все по-силно след зимния цикъл, и денят става все по-дълъг. След дълги борби, християнската църква успява да надмогне този езически празник, претопявайки го в празниците по честването на раждането на Иисус или библейската Коледа – 25 декември, най-големият зимен празник (Рождество).

Стария Пловдив

Добър апетит, Բարի ախորժակ, afiyet olsun, καλή όρεξη в Пловдив!

Пловдив е съхранил в мирно кулинарно съжителство няколко пъстри диаспори. Ако се интересувате от тяхната кулинарна история, специфика и майсторство, следете нашия сайт за едновневните ни градски гастрономически турове – ще ви заведем на място, за да чуете, видите и опитате…с “густо”.

Нагорещени камъни

Старите храни и питиета, приготвени с нагорещени камъни

Приготвянето на храни и напитки с помощта на нажежени в огъня камъни е древна технология, овладяна до съвършенство от нашите предци. Дори не става дума за кулинарен майсторлък – нашите прадеди прибягвали до камъните от немотия, а тя, както знаем, винаги води до изобретателност.

Ракарник

Ракарник, пляска, бутима и чудната кухня на Подгорието

Кухнята на Подгорието – районът в полите на граничната планина Беласица, е разнообразна и интересна, но малко позната за българите от вътрешността на страната. Затова сме включили кулинарното пътешествие там в нашия Гастрономически и културен тур “В планината на сладките кестени”

Родопска кухня, SlowTours.BG

Кулинарните шедьоври на родопската кухня

Ако обичате да пътешествате и сте готови да се впуснете в нашето кулинарно предизвикателство, включете се в нашия Гастрономически тур “По пътя на шафрана и родопската кухня” на 31 октомври и 1 ноември, за да опитате прочутата родопска кухня.

Шафран SlowTours.BG

Вълшебната сила на шафрана – най-скъпата подправка в света

Познавате ли свойствата на шафрана и знаете ли защо е сред най-скъпите подправки в света? През последните години интересът към шафрана нарасна и есенният минзухар, от който той се добива, вече се отглежда и в България.