Храна

Родопска кухня, SlowTours.BG

Кулинарните шедьоври на родопската кухня

Ако обичате да пътешествате и сте готови да се впуснете в нашето кулинарно предизвикателство, включете се в нашия Гастрономически тур “По пътя на шафрана и родопската кухня” на 31 октомври и 1 ноември, за да опитате прочутата родопска кухня.

Шафран SlowTours.BG

Вълшебната сила на шафрана – най-скъпата подправка в света

Познавате ли свойствата на шафрана и знаете ли защо е сред най-скъпите подправки в света? През последните години интересът към шафрана нарасна и есенният минзухар, от който той се добива, вече се отглежда и в България.

Маджун от диня

Маджун от диня и метла – “бедняшкият” мед на Добруджа

Сладкият маджун, наричан още “бедняшки” мед,  обикновено се прави от захарна тръстика, захарно цвекло, грозде, тиква, сини сливи, захарна метла и диня и представлява сгъстен сироп от сладък плод

Мед от кестени

Медът от кестени – щедрият природен дар от планината Беласица

Медът от кестени е по-различен, поради специфичния си вкус, който може да се определи като сладък, но се характеризира с горчива остатъчна нотка. Това го прави любим вкус за всички, които не обичат захар.

кестени

Магията на сладките кестени – вкусни, полезни, романтични

Историята на отглеждане на кестени в България, вкусът им, ястията, в които се влагат, как растат в гората в диво състояние, как да ги изпечем и хапнем с чаша вино са във фокуса на тура “В планината на сладките кестени”, който “СлоуТурс.БГ” организира на 17-18 октомври 2020 г.

Кускус

Любовната магия на седенките за приготвяне на кускус

Приготвянето на кускус е стара традиция, почти забравена у нас през последните години. Все още има селища обаче, в която красивият ритуал по направата на зърнената храна е запазен – Смилян, Сърница, Брезница, Гьоврен…Седенките за кускус са били не само за приготвянето му, но и място за размяна на любовни знаци и обети.

Руска кулинарна вечер
Манов мед

Вълшебната лечебна сила на Странджанския манов мед

Мановият мед е много полезен и от древността е познат като дар от природата. А Странджанският манов мед е особено ценен, защото само в планината Странджа расте дъбът от вида благун.

Странджански чай

Странджанският чай – билката, която надживя ледниковата епоха

Знаете ли, че в Странджа съществува билка от епохата на терциера преди близо 60 милиона години и оцеляла след последния ледников период?

Суджук с трюфели