Храна

Банго Васил

Банго Васил – циганската Нова година с пита, печена птица и сурвакане на водата

Банго Васил е циганската Нова година – празник, свързан с обичаи, вярвания, пожелания за здраве, берекет, благоденствие, семейно и лично щастие през настъпващата година. При различните групи роми се празнува два дни – 13 и 14 януари или три дни – 13,14 и 15 януари. През тези дни специално внимание се отделя на обредната тра¬пеза. Стопанката с помощта на дъщери, снахи, внучки, приготвя големи количества от ястията, за да има за многобройните гости през празниците. Традиционно при всички групи се завиват сарми от зелеви листа, а кардарашите пълнят и чушки. При фичерите стопанката поставя метална пара за късмет. Най-отгоре в тенджерата слага дряново клонче за здраве.

Обредна трапеза

Топеник, мисирка на прът, “чест” фасул и рачел с парá – любимите обредни храни в Перущица

Традицията по приготвянето на обредни храни за семейни, календарни, църковни и общоселски празници е запазена в Перущица до 50-те години на XX век. Основните обреди са сватба, погребение, различни религиозни празници.

Васильовден

Кефал плакия, паламуд със зеле и Васильова пита – блюдата за Васильовден в Анхиало

Васильовден е един от най-тачените празници в Анхиало. Заедно с Йордановден, той заема особено важно място в празничния цикъл на жителите на старо Поморие. Анхиалци са посрещали Бъдни вечер скромно, като за трапезата са приготвяли само постни ястия, за които не са използвали дори олио. За десерт са правели саралия, наречена „газоти милина”, защото се свива. Парчетата саралия се опичали във фурната, приготвял се сладък сироп и докато е още топъл се пускали в него, след което се вадели едно по едно, отцеждали се в тава и се поръсвали отгоре обилно с пудра захар. По този начин сиропът се задържал в самата саралия.

Обреден хляб

Хлябът – магическият символ на живота, плодородието и благоденствието

Храната има магически свойства и в традиционната култура има широко приложение като атрибут при извършването на едно или друго магиче­ско действие. Така голяма част от гаданията и любовните магии са извършвани с хляб, сол, лук, чесън, орехи, яйца, ябълки. В поредица от няколко статии ще разкажем за магическите свойства на храната, в които българинът е вярвал. Хлябът се при­ема за символ на живота, на здраве, благоденствие, единство, с него се свързва осигуряването на плодородие. Във всички цивилизации житото символизира плодовитостта, зачатието, пробуждащия се живот, изобилието от земни и отвъдни блага, познанието, което води към вечен живот.

Еленски бут

Изкуството на Еленския бут

Във всяко село или махала около град Елена съществуват за¬пазени стари семейни рецепти и технологии за пригот¬вянето на най-известния тук специалитет – Еленския бут. Еленчани консумират месото на заколеното преди Коледа прасе целогодишно.

Катък

Вкусната магия на овчия катък от Сакар планина

Истинският катък се прави само 14 дни в годината – в последните две седмици на август. Оригиналният деликатес трудно се намира в магазините, защото суровината е в ограничени количества и не достига за промишлено производство. В качествения сакарски катък не се влагат консерванти и затова той не може да трае дълго. За да го съхранят, майсторите от Южна България го държат в стомни в ледени кладенци или го закопават в земята.

Свиленградско малеби

Свиленград цял век пази тайната на кадифеното малеби

Вече цял век един град пази тайната на древен, кадифен на вкус, сладкиш – Свиленградското малеби. Днес само една фамилия знае секретната рецепта и продължава неговото производство. В семейния сладкарски цех външни хора не се допускат, не са позволени и снимки, защото рецептата, технологията и инсталациите за производство са част от дълбоко пазената тайна. В нея ще бъдат посветени участниците в гастро тура “Вино, Сакар и Свиленградско малеби – неочаквано добра комбинация!”. Дегустацията на Свиленградско малеби е във фокуса на това пътешествие назад в миналото, сред дебрите на историята, вкусовете и виното.

Пълнено агне Чипровци

Вкусът на Чипровци – баница с обги, кюфтенца с боб, сармички с орехи

Да ти изпекат баница с препечени кори, наричани обги, да ти направят пържено по чипровски и кюфтенца с боб, да ти завият зелеви сармички с ориз и орехи, да ти изпекат крем карамел в тиква – това го могат само в Чипровци.

MG Момчилград кухня

Телешко върху юфка и късър с черен булгур – вкусното лице на Момчилград

Крехки късчета телешко месо, къпана баница с манголд, чеснова разядка с джоджен, здравословната салата късър – всичко това е сътворено от талантливите ръце на Бахар Рушти от Източните Родопи, която със семейството си стопанисва хотелски комплекс „МГ Момчилград“.

Арменска кухня Тур Пловдив по арменски Slowtours.bg

Туристи ще „вкусват“ Пловдив през кулинарията на етносите

Поредица градски турове ще представят на пловдивчани и гостите на града различните народности на Пловдив през тяхната традиционна кухня, история, култура и обичаи. Първият – „Пловдив по арменски“, е планиран за 20 март, а през април ще се състои и вторият градски тур – „Османските перли на Пловдив“.