Храна

Пълнено агне Чипровци

Вкусът на Чипровци – баница с обги, кюфтенца с боб, сармички с орехи

Да ти изпекат баница с препечени кори, наричани обги, да ти направят пържено по чипровски и кюфтенца с боб, да ти завият зелеви сармички с ориз и орехи, да ти изпекат крем карамел в тиква – това го могат само в Чипровци.

MG Момчилград кухня

Телешко върху юфка и късър с черен булгур – вкусното лице на Момчилград

Крехки късчета телешко месо, къпана баница с манголд, чеснова разядка с джоджен, здравословната салата късър – всичко това е сътворено от талантливите ръце на Бахар Рушти от Източните Родопи, която със семейството си стопанисва хотелски комплекс „МГ Момчилград“.

Арменска кухня Тур Пловдив по арменски Slowtours.bg

Туристи ще „вкусват“ Пловдив през кулинарията на етносите

Поредица градски турове ще представят на пловдивчани и гостите на града различните народности на Пловдив през тяхната традиционна кухня, история, култура и обичаи. Първият – „Пловдив по арменски“, е планиран за 20 март, а през април ще се състои и вторият градски тур – „Османските перли на Пловдив“.

Ашуре

Седемте зърна на ашуре – сладкиш за благодарност и берекет

Сладкишът ашуре за мнозина е вкусна комбинация от сварено жито, варива, сушени плодове и ядки, но мюсюлманите у нас свързват празника Ашуре (Ашура) с избавлението на човешкия род от Потопа.

Торлашка кухня - туршия

Торлашките туршии – от домати, зимни круши и листа на дюля

Кухнята на торлаците е прочута с млечния специалитет “Бел муж” и разнообразните си баници, но торлаците правят и вкусни туршии от домати, чушки, зимни круши и листа от дюля и дива лоза.

Бел муж, торлашко ястие

На бел муж, шльопаво и претръкан компир под люляците на село Фалковец

Една старинна сграда край махала Фалковец в Северозапада, потънала в ухание на люляци и прясно окосена трева, примамва странника да поседне на обширните й чардаци. Радослав Младенов, облечен с везана риза и препасан с червен пояс, посреща новодошлите и предлага и от пиле мляко. Тук торлашката кухня е много на почит, а природата е толкова красива, че човек не иска да се връща в света на часовниците и съвременната цивилизация.

Старожелезарски старец

Старожелезарски старец – на демонстрация и селски пазар

Кулинарна демонстрация по приготвянето на прочутия бабеков колбас Старожелезарски старец ще се проведе на 13 февруари от 11 часа в хисарското село Старо Железаре. Събитието ще е съпътствано от селски пазар, в който ще се включат местни производители с фермерски продукти. Представянето, в което ще се включат опитни местни майстори на месния деликатес, ще се състои на открито в двора на Дома на традициите в селото.

Ботаника Лайф Надарево

Тикви, билки и маджун от захарна метла – природните дарове на село Надарево

Един учител и университетски преподавател изостави успешна кариера в Англия, върна се в родното си село Надарево и превърна къщата на дядо си в Център за работа с младежи и съхранение на устойчивото земеделие

Пълнен лук

На кехлибарена кокошка с тарос и пълнен лук в “Боженски чифлик”

Стопаните на „Боженски чифлик“ в габровското село Съботковци ще ви нагостят с много вкусни специалитети от Боженския Балкан, но кехлибарената кокошка с тарос е сред най-вкусните от тях.

Суфле с люти чушки

Сладко от рози и люти коктейли във варненската ферма за най-люти чушки в света

В „Лютата ферма“ се отглеждат над 500 вида люти чушки от цял свят. Техният пъстър цвят заема саксиите, лехите, оранжериите на стопанството. Дарина и Христо Родинови и дъщерите им Елена и Славена приготвят сладка от люти чушки, пресни и мариновани чушлета, сосове, туршии и пюрета от люти чушки, предлагат ги изсушени, замразени и смлени, както и декоративни, просто за красота.