Традиции

Старожелезарски старец

Старожелезарски старец – на демонстрация и селски пазар

Кулинарна демонстрация по приготвянето на прочутия бабеков колбас Старожелезарски старец ще се проведе на 13 февруари от 11 часа в хисарското село Старо Железаре. Събитието ще е съпътствано от селски пазар, в който ще се включат местни производители с фермерски продукти. Представянето, в което ще се включат опитни местни майстори на месния деликатес, ще се състои на открито в двора на Дома на традициите в селото.

Сапун

Как габровските майстори на сапун опазиха два века занаята сапунджийство

Майсторите на сапун от Габровския край са единствените у нас, които опазват занаята сапунджийство повече от два века. Те първи създават български тоалетен сапун, за да спрат инвазията на вносния, успяват да устоят на пазарния натиск на евтините сапуни от остров Крит, а и до днес във всяка селска къща в Габровско се вари домашен сапун.

Трапеза Бъдни вечер

Магията на Бъдни вечер – от възраждането на слънцето до раждането на Исус

Съвпадането с началото на новата слънчева година насища празника с магически обреди и предсказания за бъдещето. В езическия календар на славяните Коледа е свързана с възраждането на слънцето, което започва да грее все по-силно след зимния цикъл, и денят става все по-дълъг. След дълги борби, християнската църква успява да надмогне този езически празник, претопявайки го в празниците по честването на раждането на Иисус или библейската Коледа – 25 декември, най-големият зимен празник (Рождество).

Стария Пловдив

Добър апетит, Բարի ախորժակ, afiyet olsun, καλή όρεξη в Пловдив!

Пловдив е съхранил в мирно кулинарно съжителство няколко пъстри диаспори. Ако се интересувате от тяхната кулинарна история, специфика и майсторство, следете нашия сайт за едновневните ни градски гастрономически турове – ще ви заведем на място, за да чуете, видите и опитате…с “густо”.

Нагорещени камъни

Старите храни и питиета, приготвени с нагорещени камъни

Приготвянето на храни и напитки с помощта на нажежени в огъня камъни е древна технология, овладяна до съвършенство от нашите предци. Дори не става дума за кулинарен майсторлък – нашите прадеди прибягвали до камъните от немотия, а тя, както знаем, винаги води до изобретателност.

Мелница в Белинци

Как добруджанските вятърни мелници отпуснаха крилете си

Някога в Добруджа е имало повече от 250 вятърни мелници, където хората мелели своето жито, царевица и булгур. Днес са останали малко от тях, като почти никоя не работи, но пък поне напомнят за славното минало на Житницата на България. Една от тези мелници ще видим по време на нашия Гастрономически и културен тур „Вкуси Златна Добруджа!“

Маджун от диня

Маджун от диня и метла – “бедняшкият” мед на Добруджа

Сладкият маджун, наричан още “бедняшки” мед,  обикновено се прави от захарна тръстика, захарно цвекло, грозде, тиква, сини сливи, захарна метла и диня и представлява сгъстен сироп от сладък плод

Мед от кестени

Медът от кестени – щедрият природен дар от планината Беласица

Медът от кестени е по-различен, поради специфичния си вкус, който може да се определи като сладък, но се характеризира с горчива остатъчна нотка. Това го прави любим вкус за всички, които не обичат захар.

кестени

Магията на сладките кестени – вкусни, полезни, романтични

Историята на отглеждане на кестени в България, вкусът им, ястията, в които се влагат, как растат в гората в диво състояние, как да ги изпечем и хапнем с чаша вино са във фокуса на тура “В планината на сладките кестени”, който “СлоуТурс.БГ” организира на 17-18 октомври 2020 г.

Кускус

Любовната магия на седенките за приготвяне на кускус

Приготвянето на кускус е стара традиция, почти забравена у нас през последните години. Все още има селища обаче, в която красивият ритуал по направата на зърнената храна е запазен – Смилян, Сърница, Брезница, Гьоврен…Седенките за кускус са били не само за приготвянето му, но и място за размяна на любовни знаци и обети.