Традиции

Свиленградско малеби

Свиленград цял век пази тайната на кадифеното малеби

Вече цял век един град пази тайната на древен, кадифен на вкус, сладкиш – Свиленградското малеби. Днес само една фамилия знае секретната рецепта и продължава неговото производство. В семейния сладкарски цех външни хора не се допускат, не са позволени и снимки, защото рецептата, технологията и инсталациите за производство са част от дълбоко пазената тайна. В нея ще бъдат посветени участниците в гастро тура “Вино, Сакар и Свиленградско малеби – неочаквано добра комбинация!”. Дегустацията на Свиленградско малеби е във фокуса на това пътешествие назад в миналото, сред дебрите на историята, вкусовете и виното.

Тъкане на колани с кори

Пролетен панаир на занаятите представя над 50 майстори

Над 50 майстори и калфи ще се включат в Пролетния панаир на занаятите, който започва в 10.00 ч. в четвъртък, 20 май, на ул. “Райко Даскалов” (Малката Главна) в Пловдив.

Гергьовско агне

Магическите ритуали на Гергьовден – жертвени курбани и обреди за здраве и берекет

Гергьовден e eдин от най-големите пролетни празници – ден на светеца победоносец и патрон на овчарите Свети Георги. Гергьовското агне като кръвен курбан има важно значение за българите. В представите на балканския човек курбанът винаги се свързва с обредността на най-тачения и повсеместно познат празник – Гергьовден, при който езическите вярвания и практики се преплитат с религиозните канони. Натоварен е с голяма обредна символика, като почти всяко действие има магическа и предпазна функция.

Великденски яйца

Традиции и поверия за празничната трапеза на Великден

Празникът Великден или Пасха, което в превод означава „избавление“, в православния свят е „Празник на празниците“. Не случайно е наричан така, тъй като в него проявление намират едновременно смъртта и Вечният живот – Възкресението. Всичко, свързано с този Светъл празник, е преплетено от множество мистични действия. Подготовката за Възкресение е дълга, като по време на поста православните християни спазват не само хранителен, но и душевен пост на смирение, любов и въздържание от всяко изкушение.

Ашуре

Седемте зърна на ашуре – сладкиш за благодарност и берекет

Сладкишът ашуре за мнозина е вкусна комбинация от сварено жито, варива, сушени плодове и ядки, но мюсюлманите у нас свързват празника Ашуре (Ашура) с избавлението на човешкия род от Потопа.

Торлашка кухня - туршия

Торлашките туршии – от домати, зимни круши и листа на дюля

Кухнята на торлаците е прочута с млечния специалитет “Бел муж” и разнообразните си баници, но торлаците правят и вкусни туршии от домати, чушки, зимни круши и листа от дюля и дива лоза.

Старожелезарски старец

Старожелезарски старец – на демонстрация и селски пазар

Кулинарна демонстрация по приготвянето на прочутия бабеков колбас Старожелезарски старец ще се проведе на 13 февруари от 11 часа в хисарското село Старо Железаре. Събитието ще е съпътствано от селски пазар, в който ще се включат местни производители с фермерски продукти. Представянето, в което ще се включат опитни местни майстори на месния деликатес, ще се състои на открито в двора на Дома на традициите в селото.

Сапун

Как габровските майстори на сапун опазиха два века занаята сапунджийство

Майсторите на сапун от Габровския край са единствените у нас, които опазват занаята сапунджийство повече от два века. Те първи създават български тоалетен сапун, за да спрат инвазията на вносния, успяват да устоят на пазарния натиск на евтините сапуни от остров Крит, а и до днес във всяка селска къща в Габровско се вари домашен сапун.

Трапеза Бъдни вечер

Магията на Бъдни вечер – от възраждането на слънцето до раждането на Исус

Съвпадането с началото на новата слънчева година насища празника с магически обреди и предсказания за бъдещето. В езическия календар на славяните Коледа е свързана с възраждането на слънцето, което започва да грее все по-силно след зимния цикъл, и денят става все по-дълъг. След дълги борби, християнската църква успява да надмогне този езически празник, претопявайки го в празниците по честването на раждането на Иисус или библейската Коледа – 25 декември, най-големият зимен празник (Рождество).

Стария Пловдив

Добър апетит, Բարի ախորժակ, afiyet olsun, καλή όρεξη в Пловдив!

Пловдив е съхранил в мирно кулинарно съжителство няколко пъстри диаспори. Ако се интересувате от тяхната кулинарна история, специфика и майсторство, следете нашия сайт за едновневните ни градски гастрономически турове – ще ви заведем на място, за да чуете, видите и опитате…с “густо”.