Традиции

Мелница в Белинци

Как добруджанските вятърни мелници отпуснаха крилете си

Някога в Добруджа е имало повече от 250 вятърни мелници, където хората мелели своето жито, царевица и булгур. Днес са останали малко от тях, като почти никоя не работи, но пък поне напомнят за славното минало на Житницата на България. Една от тези мелници ще видим по време на нашия Гастрономически и културен тур „Вкуси Златна Добруджа!“

Маджун от диня

Маджун от диня и метла – “бедняшкият” мед на Добруджа

Сладкият маджун, наричан още “бедняшки” мед,  обикновено се прави от захарна тръстика, захарно цвекло, грозде, тиква, сини сливи, захарна метла и диня и представлява сгъстен сироп от сладък плод

Мед от кестени

Медът от кестени – щедрият природен дар от планината Беласица

Медът от кестени е по-различен, поради специфичния си вкус, който може да се определи като сладък, но се характеризира с горчива остатъчна нотка. Това го прави любим вкус за всички, които не обичат захар.

кестени

Магията на сладките кестени – вкусни, полезни, романтични

Историята на отглеждане на кестени в България, вкусът им, ястията, в които се влагат, как растат в гората в диво състояние, как да ги изпечем и хапнем с чаша вино са във фокуса на тура “В планината на сладките кестени”, който “СлоуТурс.БГ” организира на 17-18 октомври 2020 г.

Кускус

Любовната магия на седенките за приготвяне на кускус

Приготвянето на кускус е стара традиция, почти забравена у нас през последните години. Все още има селища обаче, в която красивият ритуал по направата на зърнената храна е запазен – Смилян, Сърница, Брезница, Гьоврен…Седенките за кускус са били не само за приготвянето му, но и място за размяна на любовни знаци и обети.

Малко Търново Странджа Сакар

“Странджа-Сакар” – несбъднатата мечта за Република на младостта

Районите на планините Странджа и Сакар у нас винаги са били най-слабо населените. Затова през 1982 г. Министерският съвет приема прочутото 22-ро постановление, известно и като плана “Странджа-Сакар”, приканващо младите да заселят изостаналите райони на българска територия.

Боженци

Красивата болярска приказка за село Боженци

Красива болярка от династията Асеневци дала името си на днешното село Боженци. Създадено е от преселници след османското нашествие във Велико Търново

Трюфели
Зелено сирене от Черни Вит

Зеленото плесенно сирене от село Черни Вит – без аналог на Балканите

Единственото зелено плесенно сирене на Балканите се произвежда в българското село Черни Вит. То е едно от трите сирена в Европа, които развиват плесен по естествен път

Реселешки воден лук

6 века гледат Реселешки воден лук – ароматен и сладък като ябълка

Реселешкият воден лук е сред ценните кулинарни бижута на българската трапеза. Отглежда се от близо 600 години в село Реселец, недалеч от Червен бряг, и до ден днешен продължава да вирее само и единствено там.