Вино и напитки

Винен фестивал

Зимен винен фестивал ще представи виното на осем изби от Сакар

Зимен винен фестивал ще представи виното на осем изби от Сакар в последния за годината празник в югоизточната ни планина. С него винарите от района искат да покажат, че виненият туризъм има своето очарование в различните сезона на годината. След “Пролет сред лозята” в "Изба Коларово", “Лято над нещата” в "Заара Естейт" и “Есен на звездата” в "Малката Звезда", е време за отпразнуваме зимата в Сакар.
Дефиле на младото вино

Пловдив е винена столица на 14-тото „Дефиле на младото вино“

Традиционният фестивал „Дефиле на младото вино“ започва за 14-ти път в Пловдив, който се превръща във винена столица на България на 25, 26 и 27 ноември, а в Стария град пловдивчани и гостите на града могат да опитат най-пивките млади вина на България.
Международен ден на мавруда 2022

Празнуваме Международния ден на мавруда с три градски винени фестивала

Международният ден на мавруда е посветен на българското вино и е наречен на един от най-ценените и стари български сортове. Инициативата има за цел да създаде сериозен интерес към българското лозарство и винопроизводство
Avgustiada 2022

Над 2000 души посетиха 10-ото издание на Фестивал на виното и културното наследство “Августиада”

С много настроение премина 10-ото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното наследство “Августиада”, организиран от Търговско-промишлена палата – Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора.

Античната улица в центъра на града събра най-добрите производители на вино и храни от Балканите. Гости и изложители бяха приветствани от министъра на туризма Илин Димитров в рамките на официалното откриване на фестивала на 23 септември, а сред официалните гости на събитието бяха представители на Турски дипломатически корпус в България, сред които и посланикът на Турция в България – Айлин Секизкьок.

В рамките на фестивала беше избрана “Царица на Августиада”. Младата дама, определена от журито за посланик на духа на фестивала в неговото юбилейно издание –…

Августиада

Стара Загора посреща 10-ото издание на Фестивал на виното и културното наследство Августиада 2022

Предстои 10-ото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното наследство Августиада 2022, организиран от Търговско-промишлена палата - Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора. Събитието ще събере представители от 35 изби и производители на храни от 23 до 25 септември на открито, на Античната улица в центъра на града.
Сакар 4x4

Кулинарни съкровища, осем винарни и празник на поляните в новия винен тур “Сакар 4х4”

Седем винарски изби ще представят на 21 май своите вина в новия винен тур "Сакар 4 х 4", който в последните години привличаше български и чуждестранни винени любители в региона на Южен Сакар.
Винарска изба на Аграрен университет - Пловдив

Аграрният университет отваря подземните тунели и винения си трезор за посетители

Аграрният университет в Пловдив отваря подземните тунели и винения си трезор за посетители в експерименталната учебна изба в с. Брестник. Колекцията енотечни вина на различна възраст също ще бъде достъпна в Музея на виното на университета на 14 май 2022 г., събота, по повод Европейската нощ на музеите. Пловдивските музеи и галерии, както и най-обичаните културни институции в цяла Европа също ще отворят безплатно вратите си.
Вино

Кои са най-добрите български вина за 2022 година?

Точно 74 български вина получиха най-високата оценка от пет звезди в тазгодишната класация на „Каталог на българското вино 2022“. По 100-точковата система на професионалните дегустации това означава, че отличените вина са получили от 90 точки нагоре.
Defile Vino i gurme

Тринадесетото издание на „Дефиле на младото вино“ започва с рекорден брой участници

Тринадесетото издание на „Дефиле на младото вино“ ще се проведе на 26, 27 и 28 ноември. Тази година то е под патронажа на Министерство на туризма на Република България.
Фестивал на розето 2021 Казанлък

Rose Wine Expo представя за 10-ти път най-добрите български розета в Казанлък

Десетото юбилейно издание на Фестивала на розето Rose Wine Expo ще се проведе на 5 и 6 юни в Казанлък, когато градът отбелязва традиционно Празника на розата.