Забележителности

Ямболски Безистен

Ямболският Безистен спечели наградата за туристически обект на годината

Ямболският Безистен е на първо място в категорията  “Туристическа атракция/обект” на шестите Годишни награди в туризма 2021  на Министерство на туризма. На втора и трета позиция са Исторически парк –  Варна и Мемориален комплекс “Създатели на българската държава” –  Шумен. Безистенът спечели, събирайки около 40 % от вота на гласувалите на страницата на министерството в Интернет.

Къщата с беседката, Лука Личев, Пловдив

Приказка за изящната беседка, в която Иван Вазов празнува последния си рожден ден

Изящна беседка от дърво, излязла сякаш от дворците на Виена, е сгушена в задния двор на една от красивите къщи по пловдивската улица „Велико Търново“. Старинното бижу и до днес пази историите на пловдивската бохема, а там, в двора на видния пловдивски индустриалец Лука Личев, е празнувал последния си рожден ден патриархът на българската литература Иван Вазов.

Приключенски гастротур Треска за скъпоценни камъни в Родопския Клондайк

Търсене на скъпоценни камъни – най-новият туризъм в България

Кой не обича доброто старо търсене на съкровища? Красотата на скъпоценните камъни е нещо, на което да се удивиш, а е и вълнуващо да си намериш съкровище, което да вземеш със себе си. Дните на забогатяване чрез търсене на скъпоценни камъни и злато са отдавна отминали, но в последните години това преживяване се превръща в един от най-модерните видове туризъм по целия свят.

Сред страните, където често се практикува, са Турция,  Грузия, Съединените Щати, Етиопия, Колумбия и Австралия, а в България този тип приключенски туризъм едва прохожда. Но страната ни, с богатите си на ценни минерали и злато недра, има огромен потенциал за неговото развитие. С помощта на местни водачи, ние от „СлоуТурс.БГ“ ще ви заведем на експедиция за търсене на ценни минерали край Маджарово, която сме нарекли “Треска за скъпоценни камъни в Родопския Клондайк”.

Планина Беласица

Беласица – граничната планина на водопадите и вековните кестенови гори

В най-югозападните български земи се издига тайнствената планина Беласица, разположила зелените си склонове в три държави – Гърция, Македония и България

Докузак – водопадът на деветте извора в сърцето на Странджа планина

Докузак е най-големият водопад в планината Странджа. Той е сред обектите в нашия културен гастротур “В сърцето на Странджа – мистика, местни вкусове и манов мед”, който през 2021 година ще се проведе на 25 и 26 септември.

Потопената църква

Потопената църква – как силата на вярата живее под водите на язовир Жребчево

Една стара каменна църква се появява като красиво привидение във водите на язовир Жребчево и след половин година изчезва. Шест месеца в годината до църквата не може да се стигне пеша, а единствено по вода, защото тя лежи под водите на язовира. Рано напролет църквата е наполовина потопена, а към края на лятото тя е изцяло над водата, докато дойде следващата зима и водите на язовира я залеят напълно.

Епископска базилика Пловдив

Епископската базилика на Пловдив отваря райската си градина за туристи

Епископската базилика на Филипопол, известна и като Голямата базилака, отваря официално врати в понеделник, 18 април 2021 г. Официалното й откриване бе днес, в деня, в който ЮНЕСКО отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на културата.

Арменска кухня Тур Пловдив по арменски Slowtours.bg

Туристи ще „вкусват“ Пловдив през кулинарията на етносите

Поредица градски турове ще представят на пловдивчани и гостите на града различните народности на Пловдив през тяхната традиционна кухня, история, култура и обичаи. Първият – „Пловдив по арменски“, е планиран за 20 март, а през април ще се състои и вторият градски тур – „Османските перли на Пловдив“.

Паметника Шипка

100 000 българи се качват на Шипка за освещаването на паметника

100 000 българи се качват на чутовния връх за освещаването на Паметника на свободата на Шипка през 1934 г. За освещаването е отправена обща покана към целия български народ. Идеята е да се обърне подобаващо внимание на останалите живи по онова време опълченци – около 80 души.

Бяла лястовица

Бялата лястовица на Йордан Йовков още носи надежда в Добруджа

Част от местата, които вдъхновяват Йовков в Житницата на България, са включени в маршрута на нашия Гастрономически и културен тур „Вкуси Златна Добруджа!“.