Чеверме

Едва ли има българин, който да не е чувал за вълшебния вкус на родопската кухня. Голяма част от туристите споделят, че до някаква степен посещението им се дължи и на факта, че ще се сблъскат с прословутата кухня от планината на Орфей.

Типичните родопски специалитети обикновено съдържат картофи, царевица и фасул. Поминъкът на родопчаните е тясно обвързан със скотовъдството, а огромните им стада от кози, говеда и овце допринасят за уникалния вкус на родопското кисело мляко, което се е превърнало в световно известен продукт.

Пататник, чеверме, родопско кисело мляко и клин – какво да опитаме в Родопа планина

Пататникът е традиционно местно ястие, за което са нужни сравнително малко продукти, но за сметка на това трябва да са изключително качествени. Тайната съставка за невероятни вкус са картофите и различните видове мерудии. Качамакът е познато ястие за повечето българи, а рецептата за приготвянето му изисква масло, вода, царевично брашно и здраво бъркане. Гозбата се сервира вряла, като може да се добави накълцано месо или сирене.

Чевермето е един от най-емблематичните за района специалитет. За приготвянето му е нужно цяло животно, като обикновено се залага на яре, агне или шиле. Месото се пече в пещ, на жар или бива задушено в изкопана яма. Обикновено приготовлението му отнема 5-6 часа, но чакането наистина си заслужава. Докато се пече, животното може да бъде намазано със собствената си мазнина, а някои добавят към месото с мед.

Родопското кисело мляко – храна за дълголетници

Изключително известно с невероятния си вкус, родопското кисело мляко е много полезно и екологично чисто, с висока масленост и гъстота. Много от местните вярват, че дълголетието им се дължи именно на млякото.

Клин местните наричат тамошната баница. За приготвянето й са необходими плънки с ориз, лапад, коприва или тученица. Други тестени вкусотии са гюзлемите и къпаната баница, при която корите са доста по-дебели и сочни.

Други интересни представители на родопската кухня са кешкек, чушки с пастърма, капама с три вида месо и червено цвекло, телешко в тиква, булгур с пиле и овчарски гювеч.

Както всички знаят, млечните продукти в Родопите са екологично чисти и лишени от всякакви добавки и примеси. Характерният катък е цедено кисело мляко с натрошено сирене, а киселата на вкус напитка, която се получава след биене на млякото за масло, се нарича бърканица или мътеница. По стара рецепта, в Родопите се приготвя и боза, без консерванти и оцветители.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *