Изживей с вино и лавандула Чирпанския Прованс Винен тур СлоуТурс.БГ

В полите на Средна гора, под нежните зелени хълмове на планината, се вие един лавандулов маршрут, осеян с кокетни винарски изби – Чирпанският Прованс! През юни и в началото на юли, всеки тук се чувства като в приказка – между безкрайните виолетови ниви с лавандула, старите лозя с характерни за региона винени сортове, елегантните винарни, всяка от които има свой собствен облик и стил.

Избите в Чирпанско – винтидж почерк и гостоприемство

Своеобразен център на най-новата винена дестинация на България е село Средно градище – селото със старите каменни къщи, уютно разположено в полите на Средногорието. Тук са създадени едни от първите експериментални лавандулови насаждения в България, а през последните години няколко нови изби продължиха стародавната винена традиция и започнаха собствено производство на вино. Те посрещат винолюбители със собствен винтидж почерк и гостоприемство. Близкото село Винарово, водено от името си, също се превърна във винена дестинация, благодарение на новата малка местна изба. “Мидалидаре естейт” пък е знак за класа и елегантност от години и се откроява като винен диамант в пасторалното спокойствие на района.

Виненият тур “Изживей с вино и лавандула Чирпанския Прованс”

На 2 и 3 юли отиваме в Чирпанския Прованс – един красив и традиционен с производството на вино и лавандула български край. Ще изживеем два прекрасни дни из безкрайните лилави ниви по време на жътвата на лавандулата, когато тя ухае най-силно, из старите лозя с характерни за Чирпанския край винени сортове, ще посетим и дегустираме вината в четири елегантни винарни в района. Две от избите са в чирпанското село Средно градище, където преди близо 100 години са създадени едни от първите експериментални лавандулови насаждения в България. В малкото селце, забележително със своите стари каменни къщи, има и дестилерия за лавандулово и розово масло, в която също ще ни посрещнат и покажат как България заслужено е на челните места в света по производство на лавандулово масло.

Изживей с вино и лавандула Чирпанския Прованс Винен тур СлоуТурс.БГЩе опитаме и лавандулов мед, а жените в местното читалище „Отец Паисий-1903“ ще ни научат как да си направим сироп и лимонада от лавандула. С лавандулов сироп може да се овкусяват кремове, сметана, сладоледи, може да се добавя към бели вина, да се сервира и като разхлаждаща напитка с газирана или обикновена вода.

Лавандулов мед, сироп от лавандула и Градът на липите

Стара Загора – Градът на липите, ни очаква със своята античност – римски руини от времето на Августа Траяна, както и парк Аязмото, свързан с преданията, че княз Борис I приема тук християнството. Паркът е създаден на 28 февруари 1895 година от митрополит Методий Кусев. За залесяването му той събира семена от най-различни дървета от православни манастири и църковни общности в различни краища на света. Ще посетим храма „Свети Теодор Тирон“ до Старозагорската митрополия на входа на Аязмото, където е имало манастир през Средновековието. После ни очаква винена дегустация и обяд с фермерски храни, произведени в Тракийската низина и подножието на Средна гора, а следобед – красив винен тур в елегантната винарна „Мидалидаре“ в с. Могилово.

Бяло вино

Два фестивала в Чирпанско почитат българската лавандула

През уикендите на 17, 18 и 19 юни и на 24 и 25 юни 2022 г. Чирпанско ще се превърне в лавандулова столица на България, благодарение на двата фестивала, които се организират тук. В първия уикенд е планиран Международният фестивал на лавандулата, който ще започне в 17.00 ч. в Чирпан с лавандулов базар на занаятите, фермерите, кулинарията и изкуствата. Ще има фотографска изложба “Магията на чирпанската земя” и празнично шествие, а в 19.30 е официалното откриване. За 20.00 ч. е планиран концертът на симфоничен оркестър и хор на Старозагорската опера по музика на Стинг.

Сутринта в съботния ден ще има туристически поход “Лавандуловите пътеки на Средно градище”, а след него в селото е организиран лавандулов базар на занаятите, фермерите, кулинарията и изкуствата. Програмата продължава до вечерта с фолклорни и естрадни концерти и техно парти. В неделя с. Спасово е домакин на премиерата на книгата на Катя Зографова “Бележити жени на/за България“, за вечерта в Чирпан са обявени фолклорно надиграване и концерт на оркестър “Канарите”.

Българска лавандула

Село Средно градище ще е домакин и на традиционния Национален фестивал на лавандулата, който се провежда за осми път на 24 и 25 юни 2022 г.  Програмата започва навръх Еньовден от 10.00 ч. в с. Стоян Заимово с пешеходен маршрут до християнското светилище параклис „Св. Пантелеймон“. По същото време дестилерията в с. Средно градище отваря врати за посетители с опознавателен тур до лавандуловите насаждения, дестилационната част и чаша вино.

В програмата е и преход по туристическа пътека “Магията на Еньовден”, а в 16.00 ч. се открива Базар на лавандулови продукти След него е началото на арт пленера в парка на дестилерията – живопис в две сесии. За събота са планирани сцена за читалищните формации и конкурсът “Крал и Кралица на лавандулата 2022”. В програмата е и парад на ретро автомобили, а вечерта от 19.30 часа е концертът на Веселин Маринов. И двата фестивала имат за цел да популяризират лавандулата и са посветени на производителите и преработвателите на лавандула за радост всички любители на ароматното растение.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.