Меандрите на р. Арда, Източни Родопи

Източни Родопи

3 Тура

Територията между планините Сакар и Източни Родопи е сред най-притегателните за туристите със своята прекрасна природа, средиземноморски климат и ярките следи на една от най-древните цивилизации в света – тази на траките. Смята се, че някъде по тези земи се е издигал митичният храм на бога на виното Диноис. Култът към Орфей също се свърза с този регион и по-конкретно Родопите.

История  

Траките са оставили в района на Сакар и Източни Родопи множество култови светилища, гробниции долмени. Повече от столетие археолозите търсят храма на Диноис. Последните находки подкрепят хипотезата, че е бил в Перперикон – древното тракийско поселище край Кърджали в Източните Родопи.  Голямо древнотракийско светилище се намира и край с. Татул. То е саркофаг с форма на пресечена пирамида, който няма аналог по света. Хлябовските долмени са част от древен некропол, разположен в землището на днешното село Хлябово, общ. Тополовград.  Тракийското светилище Глухите камъни е с издялани в скалите стъпала, каменни пирамиди, скални басейни, слънчева ладия, останки от църква . Запазено място в региона имат и тракийските гробници – най-голямата е куполната гробница от микенски тип в с. Мезек. Вечният дом на тракийски владетел е и гробницата край димитровградското с. Александрово, датирана от IV в. пр. Хр. Забележителна е античната Вила Армира, построена от богато тракийско аристократично семейство през I в. сл. Хр. край днешния Ивайловград. Подовите мозайки се шедьоври на древноримското изкуство. В региона се намира и единственият Дом на нимфите на Афродита (Нимфеум) запазен у нас.

Природа

Скалното образувание „Каменната сватба“ край кърджалийското село Зимзелен е сред най-големите природни забележителности в региона. Сакар и Източните Родопи са местообитания на голям брой застрашени от изчезване птици. Половината от всички 20 двойки царски орел в България гнездят тук. По долината на река Арда в Източните Родопи гнездят лешояди, сред които и белоглавият лешояд. През 90-те години грабливата птица е била на границата на изчезването, но днес в страната има около 100 двойки белоглави лешояди.  В този регион има защитени находища на цветето Родопски силивряк, наричано още Цвете на Орфей. Той издържа над 30 месеца без вода, а изсушеното му за хербарий стебло може да се възстанови след поливане.

Религиозни храмове

Статуята на Света Богородица над Хасково със своите 31 м (с постамента) е най-високата в света и е вписана в Книгата на рекордите “Гинес”. От древни времена култът към Богородица в Хасково е бил много силно развит. “Успение Богородично” е най-старият храм в града, построен върху древен параклис. Черквата в хасковското село Узунджово е била превърната в джамия, а след това отново в църква. Манастирският комплекс „Св. Йоан Предтеча” е разположен на десния бряг на река Арда в град Кърджали , тук е и манастирът „Успение Богородично“, известен още като Манастирът на отец Боян Саръев. В Хасково има и две джамии. Първата джамия в Кърджали е от дърво и е построена през 1812 г. Съвременната джамия е от 1874 г., а в момента се строи и нова.

Традиции

Традиционен поминък в този край на България са били бубарството, отглеждането на сусам и свързаното с него таханджийство. В началото на ХХ век България е произвеждала 1250 тона копринени пашкули на година. Бумът в отглеждането на копринени буби е в началото на 80-те години на ХХ век. До 1989 г. бубарството дава поминък на повече от 50 000 души, а страната е била на първо място в Европа.
Друг традиционен поминък е било отглеждането на сусам – най-топлолюбивата култура, отглеждана у нас.  След прибиране се промива с вода и се пече в специална пещ. В някои райони на Ивайловградско изпеченият сусам се стрива до тахан с помощта на камъни, в други използват машина. В с. Доситеево е традиционен Фестивалът на сусама. Регионът има и традиции в отглеждането на памук от векове. В южните региони се правят експерименти с отглеждане на студоустойчиви маслини. Източните Родопи и Сакар са били известни и с отглеждането на камили, използвани на транспортирането на стоки. Към 1925 г. в България е имало 1 000 камили – към 500 в Кърджалийско, а 300 в Тополовградско. Занаятът замира през 50-те години, а за последно камилов впряг се е ползвал през 1974-та година около Маджарово.

Местната храна

Кухнята на региона е смесица от български, средиземноморски и ориенталски рецепти. Сред супите се откроява чорбата от праз, която се приготвя със запържен праз лук, брашно и зелев сок. Интересен млечен деликатес е ахчакът – произхожда от Ориента и се приготвя от варено до сгъстяване овче мляко. Поставя се в глинен съд и се спуска в кладенец, където дълго време отлежава.  Самобитно ястие от този край е траханата, която се приготвя от тесто от брашно,  зеленчуци и някои плодове. То ферментира, изсушава се и се стрива, а от него се приготвя сос за заливка на попара. На сач се пекат доситеевските карталаци – банички със сусам. Сред ястията се откроява заешката яхния със сушени сини сливи, а сред десетрите – прочутото свиленградско малеби, чиято рецепта не е променяна вече 100 години. Интересна форма на поднасяне на храната е т. нар. тавалък – ястието се готви в тава и се сервира с нея на масата.

Традиционни напитки

Регионът е с отлични условия за винарство, които са били известни още в древността. Климатът е мек и има силно средиземноморско вмлияние – зимите са меки и без отрицателни температури, а летата – горещи и сухи. По южните възвишения на Сакар, около Харманли, Ивайловград и Свиленград, почвите са разнообразни и с ярко изразени специфики. Замърсители липсват, което е предпоставка за добри биологични вина. В последните години в района на Сакар бяха направени най-големите инвестиции в нови винарни и създаване на нови лозя. По традиция Мерлото има особен статут в района на Ивайловград. Някои лозаро-винари отглеждат Тамянка – местен клон на един от най-древните и аристократични мускатови сортове, и Рубин – селектиран от френския сорт Сира и италианския Небиоло в края на 40-те години на XX век в Института по лозарство и винарство – Плевен.

Тур до Източни Родопи Научи още

0 Отзив

От

220.00лв.

Дата

2021-11-06

Посока

Kardzali, Bulgaria
2 Отзива

От

195.00лв.

Дата

2021-07-10

Посока

Sakar Mountain, 6533, Bulgaria