Северно Черноморие

2 Тура

Северното Черноморие привлича все повече ценители, търсещи друг вид преживяване и екзотика, в сравнение с южните брегове на Черно море. Колкото по на север отиваме, толкова по-дива и девствена е природата, а регионът на Северното Черноморие носи памет от хилядолетия.

 

История

Варненското златно съкровище е най-старото обработено злато в света, по-древно поне с 1000 години от цивилизациите на Микена, Шумер, Месопотамия и Египет. Около 5000 г. пр. Хр. около Провадия е имало град, който се е препитавал от извличането на ценната по онова време сол. На около 18 км североизточно от Кали­акра върху стръмни крайморски скали се простира археологическият резерват Яйлата, обитаван още през V век пр. Хр.

Природа

Българското Черноморско крайбрежие започва на север от нос Картал при държавната граница с Румъния. При Дуранкулак и Шабла има обширни пясъчни плажове и няколко крайбрежни езера. При Тюленово, Камен бряг и нос Калиакра брегът се спуска 70 метра надолу до морето. Регионът се отличава с мек, повлиян от морето умерен климат. Есента е топла, суха и про­дължителна. На юг от Варна има лонгозни гори, особено гъсти край устието на река Камчия. Стара планина потъва в Черно море при нос Емине, разделяйки условно бреговата ивица на южна и северна част. Най-големите лиманни езера са Варненското, Белославското, Шабленското.

 

Религиозни храмове

 Край Златни пясъци се намира Аладжа манастир – най-големият скален манастир по българското Черноморие и един от най-старите християнски центрове на Балканския полуостров. Катедралният храм „Успение Богородично“ е най-голямата църква във Варна и цялото Северно Черноморие (?). Построена е в края на XIX век по инициатива на императорския комисар начело на Временното руско управление в България княз Александър Дондуков-Корсаков.

 

Традиции
Регионът на гр. Варна е бил важен стопански и културен център през последните няколко века. Привличал е хора от различни етноси, култури и обичаи, които са оставили своя отпечатък върху региона. Храната и кулинарията също са важна част от културното наследство в региона. Всяка година през август  село Българево е домакин на Празника на пъпеша. Стопаните демонстрират сладка и други десерти от плода. В програмата на Кулинарния фестивал „Да споделим Никулден“ има изложение на обредни хлябове, а участниците показват своите умения в приготвянето на рибни ястия, морски деликатеси и други ястия за Никулден.

 

Местната храна

Риба и морски дарове доминират традиционните ястия по Северното черноморско крайбрежие, макар че районът на Варна е обект на различни кулинарни балкански влияния. Мидите са предпочитана и здравословна храна от дълбока древност. Още преди 2000 години римляните са включили мидите в своето меню. Днес се отглеждат във ферми по крайбрежието.

 

Традиционни напитки

Край северните брегове на Черно море от векове се отглежда грозде и се прави вино. По времето на древните траки и елини местните вина се прославили надалеч благодарение на актив­ната търговия с кораби. Особено популярен е и типичният местен сорт Димят, както и хибридът Варненски мискет, селектиран чрез кръстосване на Димят и Ризлинг рейнски. На почит тук традиционно са белите сортове, сред които Ризлинг, Мускат Отонел, Шардоне, Юни Блан, Траминер и Совиньон Блан. Характерните винени райони тук са около Шумен и Преслав, но и по бреговата линия има добри винарски традиции и продукти – в избата на двореца „Евксиноград“ – първата и най-старата извънградска резиденция на българските владетели от последното българско царство, кралската изба в Двореца на на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург в Балчик и др.

 

Тур до Северно Черноморие Научи още

0 Отзив

От

415.00лв.

Дата

03.09.2022

Посока

Varna, Bulgaria
0 Отзив

От

335.00лв.

Дата

04.09.2021

Посока

Pomorie, Bulgaria