Северозападът

5 Тура

Северозападният регион е един от слабо познатите за туристите в гастрономическо, винено и културно отношение. Простира се между Дунав, Искър и Стара планина. Северозападът ще разкрие е очарователен със своята запазена природа и хиля­долетна история.

История

Следи от човешко присъст­вие тук има отпреди 1.4 млн. години. От праисторически времена са прочутите стенни рисунки в пещера Магурата. по времето на Римската империя регионът изживява истински възход. Тогава по поречието на река Дунав възникват множество нови градове, като някои като Бонония (Видин), Рациария (край днешното видинско с. Арчар) и Улпия Ескус (край плевенското с. Гигинци) са с внушителни размери. Съществуването на огромната Римска империя изисква създаването и поддържането на сериоз­на пътна мрежа, части от която са запазени и до днес.

Природа

Природен парк “Врачански Балкан” в Западна Стара планина е вторият по големина у нас. Характерен е с живописен карстов релеф, уникална пещерна фауна и голямо разнообразие от редки и застрашени животински и растителни видове.
Белоградчишките скали са нацио­налният претендент в глобалната надпревара за Новите чудеса на света. Изваяни от вятъра и дъждовете преди повече от 200 млн. години, скалите се отличават с червеникавия си цвят, дължащ се на залежите на желязна руда в района.
В чудния Северозапад се намира и единственият изцяло запазен средновековен замък в България – крепостта „Баба Вида“ в днешен Видин. Изграждането й започва през X век като  главно укрепление на града през Средновековието. По-къс­но крепостта се ползва за оръжеен склад и затвор.

Религиозни храмове

В Северозападния регион има множество великолепни образци на религиозната архитектура, като най-изпъкващи сред тях са Лопушанският, Чипровският и Черепишкият манастири. Друг шедьовър на религиоз­ната архитектура е катедралният храм „Свети Димитър” във Видин – втората по големина църква в България, синагогата във Видин, която ев  процес на реконструкция.

Традиции

 Традицията на производство чипровски килими е вписана в листата на ЮНЕСКО като част от нематериалното културно наследство. Чипровските килими се правят от вълната на кочовете от породата Реплянски овце, затова в миналото тук е  процъфтявало добре развито килимарство,  което е създавало поминък на голяма част от местното население.

Торлаците

Някои от жителите на Северозапада наричат себе си торлаци. Населяват 30-ина планински села във Видинско и Монтанско от Салаш и Стакевци през Чупрене до Чипровци и Говежда.  Те говорят на свой език (които се смята за диалект/разновидност на…), имат собствени песни и танци и кухня.

Местната храна

Видинският регион е прочут със своята пикантна храна, около Враца, Видин и Лом се приготвя прочутата рибена чорба саламура – печена на огън риба, кото ври в бистър, зеленчуков бульон. Скроб, косачко кисело, компировица, коприва цоловарка, бело пръжено шльопаво, керкеле – все имена на ястия. Най-популярното е Бел муж, което се приготвя от овче, краве или козе несолено сирене, което се пържи и към него се добавя брашно.

Традиционни напитки

Чистата приро­да, река Дунав, хълмистият релеф с песъчливи и каменисти почви, големият брой слънчеви дни и хладни­те нощи създават неповторим ­

тероар. Типичният за Североза­пада винен сорт грозде е Гъмза, отглеждан най- вече във Видинско. Дру­ги популярни сортове за района са Памид, Каберне Совиньон, Мерло, Пино Ноар, Траминер, Ризлинг, Совиньон блан, Шардоне. Силните винарски зони са около Видин, Ново село, Враца и Белоградчик.

Тур до Северозападът Научи още

0 Отзив

От

389.00лв.

Дата

25.05.2024

Посока

pleven
0 Отзив

От

389.00лв.

Дата

18.05.2024

Посока

Белене
0 Отзив

От

220.00лв.

Дата

21.08.2021

Посока

3460 Chiprovtsi, Bulgaria
1 Отзив

От

95.00лв.

Дата

10.07.2021

Посока

3460 Chiprovtsi, Bulgaria
0 Отзив

Дата

01.01.1970

Посока

3460 Chiprovtsi, Bulgaria