Южно Черноморие

3 Тура

Запазената марка на Южното Черноморие са морските бризове, освежаващи въздуха в горещите летни следобеди, и топлата морска вода, която бавно изстива и прави есента дълга и продължителна. А луксозните курорти хармонично съжителстват с романтиката на старите градове в Несебър и Созопол, с романтичната пиратска легенда около Ахтопол, с най-южните плажове на Синеморец и Резово, където се срещат стихиите на морето, реката и Странджа планина.

История

Заради мекия си климат и плодородието на земите си, районът на Южното Черноморие е населен от праисторически времена. Първата цивилизация тук са траките. Развитието на региона е във възход през VI в. пр. Хр. с разцвета на гръцките градоведържави (полиси) по крайбрежието. Най-значимите от тях са Месембрия (днешен Несебър) и Аполония (днешен Созопол). Южно от Бургас в с. Дебелт се намират останките от римската колония Деултум – важен отбранителен пункт при въздигането на Константинопол като нова столица на Римската империя. Ахтопол е построен върху останките от тракийско селище, а учени определят района на днешен Бургас като „кръстопът на най-древните цивилизации“.  Тракийското светилище Беглик Таш се намира край Приморско. Античната куполна гробница край Поморие е една от най-големите на Балканите. Представлява оригинална комбинация от типична тракийска гробница и римски храм от ІІ-ІІІ век.

Природа

Природен парк „Странджа“ и резерватът по долното течение на р. Ропотамо са задължителни за посещение. Бургаското и Атанасовското езеро и местността Пода са включени като местообитание на водолюбиви птици в Рамсарския списък за защита на влажни зони с международно значение. В природния резерват на Атанасовското езеро са документирани 317 вида птици. Природен парк „Странджа“ е най-голямата българска защитена територия и единственият парк с населени места. В акваторията на Бургаския залив се намира единственият обитаем остров по българското Черноморие – Света Анастасия, появил се след изригването на вулкан.

Религиозни храмове

Базиликата “Света София” (Старата митрополия) е част от Архитектурно-историческия резерват в град Несебър. Първоначалното изграждане на храма се отнася към V век. Църквата “Свети Йоан Алитургетос” или “Свети Иван Неосветени” се намира в южната част на Стария Несебър, над брега. Църквата е построена през XIII-XIVв., но никога не е функционирала. Един от главните символи на Бургас е катедралният храм “Св. Св. Кирил и Методий”, най-старата и най-голяма християнска обител в града. Основите му са положени през 1895 г. Бургас е единственият голям български град, в който мюсюлманите нямат собствен храм.

Традиции

Царево всяко лято е домакин на Фестивала на Странджанския манов мед и пчелния прашец, а в Несебър се провежда Международен фестивал на пчелния мед. Бургас е домакин на Фестивала на пясъчните фигури, на кулинарен фестивал, на рибен фест, на фестивал на рибата и виното, както и на винен фест.  От няколко години в Равадиново се провежда Фестивал на виното „Влюбен във вятъра“. Рибните празници са също неразделна част от културата на почти всички селища в Южното Черноморие.


Местната храна

Миди по бургаски с ориз и подправки, риба плакия на фурна – приготвя се от дребна риба и зеленчуци, сладко от зелени смокини – прави се по традиционна рецепта от векове в Созопол, пържена цаца, скумрия на керемида – специалитет в Несебър, Черноморски калкан. В миналото калканът е бил масов вид по българското крайбрежие, но в последните години запасите намаляват драстичнo. Смята се за най-вкусната храна, която Черно море може да предложи.


Традиционни напитки

Черноморското крайбрежие предлага най-добрите условия за отглеждане на бели винени сортове. Много от добрите български вина се раждат тук от сортовете Шардоне, Алиготе, Димят, Ркацители, Мускат, Совиньон Блан. От червените сортове преобладават Каберне Совиньон, Мерло и Памид, който е бил знаков за региона в началото на миналия век, но днес е позабравен. Двата изявени винарски центъра са Поморие и Бургас, прочути с нежните си бели вина с приятна свежест и аромати. В региона се произвеждат и фини отлежали брендита, създадени по класическа конячна технология.

Тур до Южно Черноморие Научи още

0 Отзив

От

415.00лв.

Дата

03.09.2022

Посока

Varna, Bulgaria
0 Отзив

От

335.00лв.

Дата

04.09.2021

Посока

Pomorie, Bulgaria
1 Отзив

От

280.00лв.

Дата

16.07.2022

Посока

8280 Ахтопол, България