Рилски манастир

Западна България

1 Тура

С древни градове по на 8000 г., с могъщи средновековни манастири и крепости, с десетки планини и широки поля, с местоположението на българската столица тук, с етнографската област Шоплука, Западна България е и позната, и непозната като дестинация за пътуване.

История

София е град на над 8500 г. През VIII век пр. Хр. край местните минерални извори възниква селище на племената трери и тилатеи. През I в. се споменава и племето серди, откъдето идва и първото име на града – Сердика.  Това е любимият град на император Константин Велики, на когото принадлежат думите:  „Сердика е моят Рим“. През Средновековието градът става известен като Средец и Триадица. Съвременното му име – София, се споменава за първи път през XIV в., а от 1879 г. София е  столица на България.

С осемхилядолетна история е и Кюстендил, известен в миналото с имената Пауталия и Велбъжд. Перник е основан през 9 век. , а в годините преди да падне окончателно под властта на Византия градът е столица на земите между Дунав и Стара планина. Пет пъти е преименуван гр. Дупница, който от 1948 до 1990 г. е наричан Станке Димитров. Копривщица и Клисура са свидетели на героичните събития около избухването на Априлското въстание.

В района е и голямата етнографска област, известна като Шоплука. „Внимание, около София бродят шопи със сопи! Потомствени воини! Не замръквайте под открито небе, че няма и да осъмнете читави“, предупреждава султан Селим Първи през 1522 г. пътници, търговци, странници, кервани.

„Ще съм доволен, ако знам, кое е най-лошото: да бъдеш изнасилен стотици пъти от пирати, да ти отрежат крак, да те пребият българи със сопи…“, пише Волтер в „Кандид или оптимизмът“ през 1759 г. Съвременни изследователи на Шоплука смятат, че името „шопи“ идва от тоягата, която местните хора, предимно скотовъдци, използвали в ежедневната си работа, но и за самоотбрана.

Природа

София е заобиколена от планини- Витоша, Люлин и Стара планина, което я прави четвъртата по надморска височина столица на Стария континент. В Западна България е най-високата концентрация на планини в България – общо 23. Планината Рила е четвърта по височина в Европа след Алпите, Сиера Невада и Пиринеите, в нея е и най-високият връх в България и на целия Балкански полуостров – Мусала (2925,4 м).

Част е от Национален парк „Рила“.  Забележителни са Седемте Рилски езера , които имат ледников произход. В Западна България и Шоплука изобилства от минерални извори – Сапарева баня, Костенец, Долна баня, Кюстендил, Белчин. В град Трън през 1947 г. е измерен абсолютният  температурен минимум  – минус 38,8°С.

Религиозни храмове

Рилският манастир е най-големият български манастир и е под егидата на ЮНЕСКО от 1983 г. Основан е в Х век, а историята му е пряко свързана с първия български отшелник св. Йоан Рилски, който се установява в района и се отдава на пост и молитва. Катедралния храм „Ал. Невски“ в София е втората по големина катедрала на Балканския полуостров и е най-големият религиозен храм в България. В него могат да се съберат 5000 души. Провъзгласен е за патриаршеска катедрала през 1953 г., а през 1955 е обявен за паметник на културата с национално значение.

Историята на София е тясно свързана с храма „Света София“, посветен на „Премъдростта Божия“ – едно от имената на младия Иисус Христос. Ротондата „Свети Георги“ в София е най-старата сграда в София, датираща от началото на IV-ти век. В София се намира и Боянската църква, смятана за архитектурен шедьовър за своето време заради стила, в който са изрисувани част от изображенията, предшестващи Италианския Ренесанс с близо 200 години.

Традиции

„Дръж се земьо, шоп те гази“ чуваме често, когато говорим за възхитителната магия на шопсикя танц. Едно от най-характерните движения е натрисането, от което цялото тяло вибрира. В тази фолклорна област са запазени едни от най-архаичните песни в България с реликти от далечни исторически времена – двугласно бурдонно пеене, звукови гласови ефекти и орнаментика.

Всички песни в средната част на Западна България са функционално обвързани, т.е. те съпровождат някакъв обред, хорó или трудов процес. Запазило  се е народното двугласно и тригласно пеене. Тригласът на женската група „Бистришките баби“ е под закрилата на ЮНЕСКО.

В Перник се провежда един от най-големите фестивали в Европа – международният маскараден кукерски фестивал „Сурва“. В Трън традиционно се провежда Фестивал на киселото мляко, а в с. Студен извор, където е роден откривателят на млечно-киселата бактерия Lactobacillus Bulgaricus д-р Стамен Григоров, се намира Музеят на киселото мляко.

Местната храна

Макар че шопската салата не е локален продукт, а е маркетингов специалитет на „Балкантурист“ от миналия век, Запазна България има с какви да се похвали и в кулинарно отношение. От този край е сиренето по шопски, в което задължително се бодва люта чушка. Лютото тук е на почит, както ни подсказва и известната песничка: „Тръгнал шоп с торба и пушка, а в торбата – люта чушка…“.

Тур до Западна България Научи още

0 Отзив

От

95.00лв.

Дата

16.04.2022

Посока

2042 Kostenets, Bulgaria