Епископска базилика Пловдив

Епископската базилика на Филипопол, известна и като Голямата базилака, отваря официално врати в понеделник, 18 април 2021 г. Официалното й откриване бе днес, в деня, в който ЮНЕСКО отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на културата. Епископската базилика е един от най-забележителните обекти на българското културно наследство. Тя представлява музей, в който се съхраняват близо 2000 квадратни метра мозайки от раннохристянската епоха.

Базиликата е открита по време на спасителни археологически разкопки в периода 1982-1986 г. Част от сградата е проучена през 80-те години на ХХ век от екип начело с Елена Кесякова, а останалото остава затрупано под пръстта на улицата. Над руините било построено защитно покритие, което през 90-те години се срутило и състоянието на мозайката се влошило. Преди 5-6 години тя е доразкрита изцяло. За пълното разкриване на базиликата в нейната цялост се налага община Пловдив да премахне цяла улица.

Епископска базилика на Филипопол

Епископската базилика е най-голямата сграда от този тип от IV–VI век у нас и една от най-големите на Балканите. Има впечатляващи размери от 82,80 м дължина и 36 м ширина. Базиликата е функционирала от средата на ІV в. до края на VІ в., а през Средновековието върху нейните руини възниква християнски некропол. Комплексът е изграден върху основите на друга антична сграда, която вероятно е представлявала храм, посветен на култа към императора. Заради разположението ѝ, размерите и скъпите материали се смята, че на това място се е намирал храма на главното божество на Филипопол – Аполон Кендрисийски.

Онткриване на Епископската базилика в Пловдив

След преобразуването му в християнски комплекс базиликата просъществува като такава докъм VI век, когато вероятно вследствие на земетресение е разрушена, а върху нейните руини възниква древен некропол. Единственият надпис в базиликата не е запазен изцяло, но потвърждава хипотезата, че комплексът е бил построен със средствата тогавашния епископ. Първият слой мозайки е по-семпъл и включва основно геометрични фигури, а вторият с птиците – много по-пищен. За представянето на различните артефакти са използвани и съвременни технологии като виртуална реалност и интерактивни панели. В центъра е обособена “Зона на откритията”, чиято цел е да представи историята на Епископската базилика по достъпен за децата начин, има и специална част за деца, които ще се обучават, докато играят.

Реставрацията и експонирането на мозайките отнеха 6 години и струваха близо 20 млн. лв., основната част от които бяха дадени от фондация „Америка за България“. 50 компании са участвали в целия проект за възстановяване на базиликата, 49 от тях са български, отбеляза Нанси Шилър, президент на фондация “Америка за България”, по време на официалното откриване днес. Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, която също се включи в церемонията, припомни, че страната й от години инвестира в съхраняването на културното наследство тук и “това е нашият начин да покажем колко ценим българската история и култура”.

Снимките са от Фейсбук страницата на Епископска базилика на Филипопол / Bishop’s Basilica of Philippopolis

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.