Фестивал на зелениката

Фестивалът на зелениката ще се проведе в Странджа тази година на 15 и 16 май. 17-то издание ще събере гости в местността Тулпан край село Заберново, община Малко Търново, съобщиха от дирекцията на Природен парк “Странджа”. Мястото на срещата е под 1000-годишния дъб благун, откъдето в 10 часа започва разходката към обитанията на странджанската зеленика.

Заради пандемията от Covid-19 през миналата година фестивалът не се състоя. “Тази година фестивалните изненади ще бъдат редуцирани, за да спазим противоепидемичните мерки. Ще наблегнем на предложените от нас маршрути, за да усетим Странджа с всичките й прелести”, обясниха от ПП “Странджа”. Обичайно фестивалът събира хиляди българи, за да се порадват на мечнозеленото растение. Зелениката е един от символите на планината и е реликтен растителен вид от епохата на терциерa.

Заради топлия и влажен терциерен климат, зелениката, както у нас се нарича Rhododendron ponticum, е била разпространена на север дори до Скандинавския полуостров. Днес зелениката се среща само на още едно място в Европа – из горите на Кавказ. Зелениката е лековита билка, отварата от която се прилага външно при ревматизъм и подагра.  Тя е единственият местен вид рододендрон. Вписана е в Червената книга на България и е защитена от редица международни конвенции и споразумения.

У нас се среща в сенчестите, предимно гористите усойни влажни места с бук, и в някои влажни дъбови гори в източните райони на Странджа планина, особено в землищата на селата Кости, Граматиково, Българи и Резово. След две седмици зелениката разцъфва с великолепните си ароматни лилаво-розови цветове. Растението е толкова обичано от жителите на Странджа, че преди 18 години те поставят началото на Фестивала на зелениката. Всяка година той се провежда в различно кътче на Странджа, за да могат хората да видят различни кътчета на планината.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *