Кайсиева ракия

Един от символите на Крайдунавска Добруджа e кайсиевата ракия. Мек вкус и силен кайсиев аромат правят напитката характерна и незабравима, независимо в какъв стил е приготвена. Искате да дегустирате истинска ароматна кайсиева ракия? Включете се в нашия Гастрономически и културен тур „Вкуси Златна Добруджа!“, за да опитате прочутия силистренски еликсир.

Решаващият фактор за определяне на стила на кайсиевата ракия е наличието или отсъствието на костилка в аромата и вкуса. За много хора присъствието на костилка е абсолютно недопустимо. Други считат, че костилката има своето място в цялостния ароматен и вкусов профил на напитката, тъй като придава комплексност и финес на ракията.

Избирането на правилния сорт кайсии има огромно влияние върху крайния продукт. Плодовете в казана винаги трябва да бъдат пресни, за да се създаде неподражаем аромат, като в същото време те трябва да са добре узрели и да нямат наранявания. Важно е да се уцели точният момент за бране и негодните плодове да се отделят.

Кайсиите са изключително цикличен плод и трябва да се осигурят достатъчни количества, за да се произведе висококачествен дестилат. Материалът, който ще се използва, не бива да престоява повече от 12 дни. Когато времето е горещо се появява киселина, която е причина да се загуби ароматът на кайсиевата ракия.

Кайсии

Целта на ферментационния процес е да се достигне до каша, която е подходяща за дестилиране и има минимум 5% abv. Важно също така е кашата да няма прекалено високо съдържание на алкохол. При варенето на ракията най-тонкият момент е рискът от загаряне, тъй като кайсиевата каша е много гъста. Затова е необходимо равномерно загряване и разпределение на топлината, като варенето става на бавен огън. Дестилацията трябва да става в добре почистени казани, които се загряват с пара.

Най-добрата кайсиева ракия е 40-42 градуса и е годна за пиене едва след 40-ия ден от приготвянето си. Важно за цвета и аромата на ракията е и нейното отлежаване. Някои ракиджии я оцветяват с дива череша или дъбов микс, но истинските майстори на силистренска кайсиева ракия се стремят да постигнат естествен топъл жълтеникав цвят.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *