Мурсалски чай Slowtours Bulgaria

Как билката Мурсалски чай поникна от сълзите на Орфей

Ароматният Мурсалски чай е сред най-чудотворните билки в България. Родопското растение се използва при простуда, бъбречни и белодробни заболявания и действа укрепващо на целия организъм. Заради чудодейните му свойства, туристическа агенция “СлоуТурс.БГ” включи Мурсалския чай в своя Гастрономически тур “По пътя на шафрана и родопската кухня” както и в тура “Вдъхновения от Родопите”.

Според легендата, Мурсалският чай се среща по склоновете на връх Мурсалица в Родопите, откъдето някога е минал митичният родопски певец Орфей. Билката расте там, където са падали сълзите на Орфей, когато е търсел своята любима Евридика. Така на мястото на горещите му сълзи се появява едно от най-лечебните растения, познати по нашите земи, за което казват, че е магическо и лекува всичко.

Наричат Мурсалския чай още Пирински, Планински, Алиботушки и Шарпланински чай, но зад а се ориентирате, минаги питайте за латинското му название – Sideritis Scardica. Представлява многогодишно растение, което се среща в по-високите части или по богатите варовикови скали над родопските села.

В околностите на Триград, във варовикова почва на 1400 метра надморска височина повече от 15 години се отглежда култивиран  Мурсалски чай. Растението вирее и по нивите край родопското село Момчиловци. Важно условие е земята да е чиста, а надморската височина да е голяма.

Разсадът се подготвя предварително, понеже в началото растението израства много бавно и изисква повече грижи като почистване от плевели и редовно поливане. Култивираният чай се отглежда в богати на хумус карбонатни почви.

Mursala tea

Ползите от Мурсалския чай се дължат на естествените вещества, които съдържа – флавоноиди, мед, желязо, кобалт, цинк, селен, калций, калий, магнезий, натрий и други. Мурсалският чай има отхрачващо действие, препоръчва се при белодробни проблеми, успокоява симптомите при бронхит и астма, предпазва от настинки, успокоява нервната система, има положително действие при чернодробни и бъбречни заболявания.

Култивираната билка има тонизиращо и имуностимулиращо действие върху организма. Понижава кръвното налягане, предпазва от инсулт и инфаркт, има способността да премахва солите на тежките метали и радиоактивни вещества от организма. Оказва благоприятно действие при процесите на стареене, като ги забавя. Предотвратява развитието на определени ракови клетки и има мощно антиоксидантно действие.

Мурсалският чай се използва като средство за подобряване на мъжката потентност. Изследванията показват, че подобрява действието на храносмилателната система, има антимикробно и противовъзпалително действие, което го прави добро средство за лечение на хроничен гастрит, ентероколит и чревни заболявания. Оказва благоприятно действие върху пикочно-половата система. Екстрактът на планинския чай съдържа 90% от полезните микроелементи.

Въпреки положителните му качества не трябва да се прекалява с приема му. Препоръчителното количество Мурсалски чай се равнява на 1 мл на 6 кг телесно тегло. При деца от 7 до 14-годишна възраст и възрастни не трябва да се приема повече от 10 милилитра на ден. Препоръчително е при деца под 7 години дневната доза да се определи от лекар.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *