Каменни къщи Карлуково и Луковит, Ачо и Петя

Районът между Карлуково и Луковит е известен с приказно красивата си природа, богата на пещери и интересни каменни образувания. А гледката от непристъпните скални манастири разкрива красивите меандри по река Искър.

Но мястото от няколко години е превърнато в истинска райска градина, в която каменни приказки разказва семейството на Петя и Андриан Йорданови. Ачо, както всички в района наричат скромния мъж, с помощта на съпругата си облагородява изоставени сгради и райони.

Каменни къщи Карлуково и Луковит, Ачо и Петя

Семейството влага изцяло собствени средства и не очаква нищо в замяна – къщите не се дават под наем, поляните и дворчетата са достъпни за всеки, някогашната стара автобусна спирка е превърната в информационен център с библиотека, а във водите на р. Искър Йорданови са засадили водни лилии.

Любител на природата, пещерите, красивите скулптури и дърворезби и дългогодишен инструктор по пещерно дело, Ачо е превърнал местността около Луковит и Карлуково в красив приказен свят, населяван с любими анимационни герои, цветя, животни, причудливи форми.

Каменни къщи Карлуково и Луковит, Ачо и Петя

Съпругата му Петя, която е отдадена на историята и археологията, е партньор на Ачо във всичко – от любовта към Родината и правенето на добрини, до семейния бизнес, благодарение на който Йорданови дават работа на много хора в района, а спечеленото влагат за превръщането му в райско място.

Ачо е “архитект” на няколко каменни къщурки край хижа „Провъртеника”, както и на малък оазис в местността Каменната къща. Често сградата е използвана като ловджийска хижа, на която вратите винаги са отворени за всеки желаещ. Наблизо има и изкуствено езеро, в което цъфтят водните лилии, а около него са изградени каменни маси и пейки.

Каменни къщи Карлуково и Луковит, Ачо и Петя

Материалите за обновление на района са само естествени – камък и дърво, а покривите на къщичките са покрити по естествен начин с тучна зелена трева. Като запален природолюбител, Ачо е оставил доста полушеговити, полусериозни послания в местността, имащи за цел да припомнят на всеки турист, че именно ние сме тези, които носят отговорност за околната среда и опазването на природата.

Често се срещат окачени по дърветата снимки на деца, които са прегърнали стволовете им, придружени от различни послания. „Аз чистя въздуха, който дишаш”, „Мога да направя това и за твоите деца, ако ме оставиш да живея”, „Да си любител на дивото не означава да си дивак” са само някои от култовите послания на Андриан.

Скален манастир Свети никола, Луковит, Карлуково

Вдъхновен от добрините на Ачо и Петя, Пламен Борисов от Луковит също се отдава на добри каузи. Той взима дейно участие в работата по осигуряване на достъп до скалния манастир “Свети Никола”, до който допреди 9 г. стигала само козя пътека.  Пламен ни води дотам, уточнявайки, че новите 60 метра стълби от бетон, както и дървената стълба до всички нива на светата обител са поставени благодарение на Йорданови и труда на десетки хора от цялата страна.

Сред последните добри дела на Ачо и Петя е плаващата къщичка по водите на река Златна Панега, която те направили с цел популяризиране на геопарка и природните забележителности в района. Но семейство Йорданови не обичат да се снимат и да се говори за тях. Ако скромността краси човека, и двамата са красиви хора – с големи сърца, от които извира доброто.

Каменни къщи Карлуково и Луковит, Ачо и Петя

1 Comment

  1. Галина Ангелова
    8:42 - 03.10.2020 / Reply

    Не съм и предполагала че в България има такова място!!!Благодаря ви мили хора,че сте създали това райско кътче.Малко са хората като вас,бъдете здрави и благословени!!!Ще направя всичко възможно да го посетя това кътче,което само докато разглеждах снимките ме зареди с позитивна енергия и добро настроение!!!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *