Вино

Интерактивна карта на винарските изби в Тракийска низина показва кои от тях са отворени за посетители. На нея са отразени 50 винарски изби, разположени в шест области на страната – Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Ямбол и Сливен.

Целта на картата е да стимулира вътрешния туризъм в страната, като предоставя актуална информация за любителите на местното вино и храна.

Виненият туризъм и културно-историческото наследство са сред глобалните символи на българския туризъм. Траките считали виното за сакрална напитка, свързваща хората с боговете. То било неизменна част от култовите им практики. В наши дни желанието да се пътува сред лозя и винарски изби завладява вниманието на все повече туристи.

Напоследък винените дестинации в Тракия придобиват все по-голяма популярност. Тайната за това е добрият тероар – климатичните, почвени и географски дадености в комбинация с уменията на лозарите и винарите да извличат най-доброто от тях.

В Тракия има над петдесет винарски изби, отворени за посещения и дегустации. Вкусната местна храна също може да се опита по време на дегустации в избите, на фермерските пазари в района, както и на специализирани кулинарни фестивали.

Картата е публикувана на сайта на Организация за управление на Тракийски туристически район и може да бъде видяна ТУК. Тя ще бъде представена по време на Дефилето “Вино и Гурме” в Стария Пловдив (27-28 юни), организирано от Съвет по туризъм Пловдив и Община Пловдив.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.