Биоферма Biotiful село Росен

Много екзотични растения, повечето от които от далечни страни, станаха част от родната трапеза през последните години. Младо българско семейство доказва, че някои от тези растения съвсем спокойно могат да виреят и по нашите географски ширини. Димитър и Силвия Узунови са стопаните на биоферма “BioTiful Farm” край бургаското село Росен, в която освен всички традиционни култури, отглеждат кейл, манголд и лофант.

Кейлът е едно от най-полезните растения на света, с изключително високо съдържание на желязо, протеин, сулфорафан, лутеин, зеаксантин и калций. Намира приложение и във вегетарианската кухня, като успешен заместител на месото. Множество проучвания в различни насоки доказват, че кейлът предпазва от рак на дебелото черво и простата, има полезно действие върху стомаха, черния дроб и имунната система, помага за пречистването на белите дробове от секрети, а също така и предпазва очите от дегенерация. Справедливо растението се класифицира като суперхрана.

Манголдът и спанакът са от едно семейство, с тази разлика, че манголд може да се отглежда целогодишно. Видовете му варират спрямо цветът на дръжката, който може да е червен, жълт или бял. Често се използва за направата на различни декорации в кулинарията.

Ферма Biotiful село Росен

Билката за вечна младост и красота лофант, която Димитър и Силвия Узунови отглеждат , има и различно от стандартното си приложение. Вместо да се наслаждават на приятния и полезен чай от лечебното растение, те го използват заради особеностите на вида му. Лофантът е медоносно растение и неговите цветове привличат много пчели, които опрашват насажденията. От друга страна притежава и анасонов аромат, който държи вредителите настрана.

Това, което Димитър и Силвия Узунови определят като най-важно, е че отглеждат т. нар. пермакултури. По думите на Силвия те ни учат как да живеем в унисон с природата. Димитър добавя, че това не е просто земеделски похват, а философия и начин на живот.

Билката за вечна младост и красота лофант, която Димитър и Силвия Узунови отглеждат , има и различно от стандартното си приложение. Вместо да се наслаждават на приятния и полезен чай от лечебното растение, те го използват заради особеностите на вида му. Лофантът е медоносно растение и неговите цветове привличат много пчели, които опрашват насажденията. От друга страна притежава и анасонов аромат, който държи вредителите настрана.

Това, което Димитър и Силвия Узунови определят като „най-важно”, е че отглеждат т. нар. пермакултури, които по думите на Силвия ни учат как да живеем в унисон с природата. Димитър добавя, че това не е просто земеделски похват, а философия и начин на живот.

Биоферма Biotiful село Росен

Макар и изглеждаща хаотично, тяхната градина всъщност е добре организирана и има правилна подредба. Тъй като и двамата са завършили Лесотехническия университет, те са наясно, че в природата не съществуват монокултури, защото не могат да оцелеят. Една гора например е съставена от различни видове растителност, дървета, тревички и храсти.

Има растения, които е добре да растат в близост едно с друго, както и такива, които не се понасят, разказва Димитър. По метода на пермакултурите, растенията се засаждат на гилдии. Първите сведения за растителна гилдия идват от индианците, които наричали своята „Три сестри”. Тя включвала боб, тиква и царевица.

Фасулът е облагодетелстван от царевичните стъбла, защото ги използва като опора. Тиквата и нейните големи листа от своя страна задържат подпочвената влага и предотвратяват появата на плевели. Друго известно „дуо” са морковите и чесъна. Мирисът на чесън пропъжда морковената муха, а мирисът на морков – чесновата муха. Двата вида могат да виреят в съседство, а и не се конкурират за хранителни вещества.

Пермакултурна ферма Biotiful Росен

В биофермата на семейство Узунови не се оре и пръска с пестициди, защото това не е в унисон с природата. Димитър споделя, че една земя е плодородна само и единствено, когато тя е жива. Орането умъртвява земята, защото изважда на слънце и вятър всички подпочвени организми, които са свикнали с тъмнината, влагата и по-ниската температура.

Практиката, която младият фермер използва, е да мулчира земята с пласт слама, дебел около 30 см. По този начин се задържа влагата, което от своя страна предотвратява появата на плевели. Също така сламата предпазва долната част на листата от задържане на влага, което е причина за развитието на различни болести по растенията. След известно време сламата угнива и се превръща в компост.

От лесовъдната практика Димитър споделя, че в една гора няма да се намери празно местенце, винаги ще е покрито с листа, слами, клечки или шума, които с времето също ще се превърнат в компост. Именно това е и причината най-горния слой винаги да е най-рохкият и плодородният. А причината да е плодороден е, за да може като падне там семка, веднага да поникне ново растение.

Освен растенията, в биоферма “”BioTiful Farm” Узунови отглеждат и кокошки. Освен да снасят яйца, птиците играят и друга роля. Всеки ден ги пускат в различни участъци от фермата, където те изкълвават ненужната трева, а по този начин поглъщат яйцата и личинките на вредителите в почвата. По този начин кокошките разрохкват и земята в търсене на храна.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *