Кукерландия 2023 Ямбол

Кукери, сурвакари, мечкари и русалии от цял свят изпъстриха Международния маскараден фестивал “Кукерландия” в Ямбол. Това е ХXIV–то издание на фестивала, който традиционно се провежда между Месни и Сирни Заговезни, преходен период между зимата и пролетта в българския обреден календар.

В първата фестивална вечер карнавално шествие тръгна от улица „Търговска“, предвождано от емблематичните ямболски гигантски маски и Гайдарски състав при Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, Котел. Шествието приключи пред сцената до община Ямбол, за да започне огненият спектакъл на „ЖАР театър“.
Кукерландия 2023 Ямбол
Детският фолклорен празник „Аз съм кукерче!“ събра на сцена близо 200 деца от девет детски градини от града и община Тунджа. Те представиха характерните за древния обичай заораване и засяване, както и кукерските наричания за плодородие. Децата получиха и подаръци, докато бяха на сцената, майстори на кукерски маски, герданета и други атрибути от община Тунджа показаха как се изработват различните части от маскарадния костюм.

Богатството на българските маскарадни игри ще бъде представено и през трите празнични дни до неделя, 26 февруари 2023 г. По мащаб ямболският фестивал е сред най-големите и пищни събития в страната. През годините в него са участвали групи от Македония, Румъния, Молдова, Хърватия, Сърбия, Гърция, Турция, Русия, Украйна, Португалия, Китай, Корея, Индонезия.
Кукерландия 2023 ЯмболМинистърът на туризма д-р Илин Димитров откри Международния маскараден фестивал. „Кукерландия“ е не само сред най-чаканите и атрактивни събития в Ямбол и региона, но през годините се утвърди и като едно от значимите събития в културния календар на България, един добър повод в края на февруари туристите да изберат тази дестинация.

Поздравявам Ви за интересната и разнообразна програма, която се надявам да допринесе и за развитието на културния туризъм в региона. Пожелавам на самодейците с все същото желание, въображение, енергия и ентусиазъм да участвате, да премерите сили и нека най-добрите победят в състезателната част“, заяви министър Димитров по време на откриването.

Днес и утре градският парк в Ямбол ще ехти, огласен от хлопките, чановете и звънците на маскарадните групи, които ще представят обичаи от цяла България пред журито в състезателните дефилета. В първия ден от дефилетата, събота, от 12:00 до 13:00 часа, пред публиката ще се представят и гостуващите чуждестранни групи от Турция, Северна Македония, Румъния.

Кукерландия 2023 Ямбол„Улица на занаятите“ се намира до Безистена, за да бъде възкресена картината на Ямбол преди повече от сто години. Майстори показват своята продукция, както и уменията си в занаяти, заплашени от изчезване в България. Децата ще се забавляват с творческите работилници на „Кукарт“, които също ще бъдат разположени до единствения оцелял османски покрит пазар в страната – ямболския Безистен.

Два базара – в Градския парк и в централната градска част, радват жителите и гостите на Ямбол. В 13:30 часа ще бъдат наградени победителите в Международния фотоконкурс „Кукерландия“ и посетителите ще разгледат най-добрите фотографии, подредени в изложба. Кулинарен шоу-спектакъл „Свинско с винско по кукерски” с водещ Ути Бъчваров, ще привлече любителите на кулинарията в 12:00 часа в неделя, 26 февруари, пред КИЦ „Безистен“. Знаменитият готвач ще приготви и почерпи с над 1500 порции кисело зеле със свинско за жителите и гостите на Ямбол.

На втора сцена – в приказното село Кукерово, групите ще имат възможност да играят и повече време. Празникът в събота ще започне в 9:30 часа с традиционното кукерско хоро, а в неделя – в 10:00 часа. В 17:30 часа ще бъдат пресъздадени традициите на Сирни Заговезни – прескачане на огън, мятане на стрели, „хамкане” с халва, на сцената зад Спортна зала „Диана“ в Градския парк. След това Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ ще закрие XXIV издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ с песни и танци. Програмата предвижда още интересни събития, а фестивалът се организира от община Ямбол и община Тунджа.

Снимки: Община Ямбол

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.