Родопска кухня, SlowTours.BG

Родопите са мистично място, на което освен да се насладите на неповторима природа, вълшебни гледки, да чуете митове и легенди за човешки съдби и истории, може да откриете своето тайно от света място за отдих и незабравима почивка.

Ако обичате да пътешествате и сте готови да се впуснете в нашето кулинарно предизвикателство, включете се в нашия Гастрономически тур “По пътя на шафрана и родопската кухня” на 31 октомври и 1 ноември, за да опитате прочутата родопска кухня.

Автентичният вкус на българските ястия е търсен от туристи и посетители на планината, които посочват кулинарните традиции като причина за посещението си. В миналото Родопите са били отделени от вътрешността на страната, поради липсата на пътища. Това е била причината снабдяването с хранителни продукти да се осъществява много трудно.

Родопски клин SlowTours.BG

Родопчанките са използвали само продукти от собствената си градина за прехрана на семейството. Сред емблематичните храни в Родопите са родопските картофи, фасул и царевица. Легендарният вкус на родопското кисело мляко вече е познат по целия свят, освен че го обичат хората вярват, че има лечебни свойства и дълголетието на родопчаните се дължи именно на него.

Смилянският боб е емблема за кухнята на селата по поречието на река Горна Арда. Освен на чорба, той може да бъде поднесен и като вкусна салата. Сред най-вкусните родопски деликатеси е пататник, приготвен от прочутите смолянски картофи, сирене, джоджен и сол. Задължително ястие, което трябва да опитате, е родопският клин. В различните местности тази специфична баница се приготвя с различни съставки – мляко, спанак, ориз или коприва.

Родопските палачинки се наричат марудници. Приготвят се с кисело мляко и представляват малки, дебели палачинки, които се поднасят с домашно сладко от горски плодове. Сред най-известните родопски ястия, завещани от дедите ни е качамакът. Той се приготвя от царевично брашно, което се вари в подсолена вода. Поръсва се със сирене, пръжки или препържено масло с червен пипер.

Празничната родопска трапеза включва вкусно агнешко чеверме. Известно е, че родопските стада пасат само свежа трева, затова агнешкото месо е много по-вкусно и крехко. Подарък за родопчани от планината е разнообразието от горски плодове, билки и диви гъби.

Днес в съвременната родопска кухня са събирани много от основите на автентичните родопски ястия. Ако планирате почивка сред природата посетете Родопите – земите, съхранили традициите и автентичния вкус на българската култура и кухня.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *