Шафран SlowToursBG

Диворастящият предшественик на познатия днес шафран е вид есенен минзухар. Първият документ, в който е описан, е асирийски ботанически справочник от VII век преди новата ера. Има сведения, че още преди 4000 години шафранът се е използвал за лечение на над 90 болести. Освен като лекарство днес е познат и като скъпа подправка, отглеждана в много държави.

Но ако за тези арабски страни производството на шафран е традиционен поминък, то за Родопите култивирането на шафранов минзухар е сравнително нова и екзотична дейност. Тя постепенно набира популярност и семейството на Стоян и Виолета Дуркови вече има три произведени реколти. Фамилията отглежда шафранов минзухар на нива край град Девин. Какво представлява шафранът, защо е най-скъпата подправка в света, как се берат цветовете и как се отделят ценните стигми, какво съдържа чаят от шафран и защо е полезен за здравето – всичко това Дуркови ще ни разкажат в рамките на нашия Гастрономически тур “По пътя на шафрана и родопската кухня” на 31 октомври и 1 ноември 2020 г.

Първоначалната идея на Дуркови да купят първите луковици шафран идва от съпругата през 2017 година. Семейството започва своите опити на площ около 300 квадратни метра. Получената реколта е изследвана във френска лаборатория, за да се определи дали шафранът има добри показатели, понеже е отгледан в Родопите.

Резултатите показват, че семейство Дуркови са постигнали висококачествена реколта и през следващата година площта е увеличена значително. Днес територията, на която се отглежда шафран, достига 4 декара. До края на тази година семейното стопанство трябва да получи биосертификат за биологично производство.

Шафран SlowTours.BG

Сред големите предизвикателства, с които се сблъсква семейството на Стоян и Виолета, е липсата на работна ръка, а отглеждането на шафранов минзухар е свързан с изцяло ръчен труд. Много често семейното стопанство разчита на роднини или познати предимно възрастни хора, понеже младите не желаят да работят такъв тип работа.

Друг проблем са разходите по производството. Цената на посадъчния материал е приблизително 7000 лв за един декар. Високи са разходите по окопаване и плевене, които се извършват изцяло ръчно два или три пъти. През есенните месеци октомври и ноември шафранът започва своя цъфтеж. Цъфтежът продължава между три-четири седмици и изисква много работа, която отново е свързана с работна ръка. Събирането на цветовете се осъществява бързо, но отделянето на близалцата е по-сложно, понеже те са същинската част, която се използва като подправка. За да бъде шафранът най-висок клас се отделят само червените цветове. Тези, които имат жълти и бели цветове са по-ниско качество.

Поредно предизвикателство пред семейство Дуркови е намирането на пазар, тъй като в България никой не изкупува шафран и няма официални изкупни цени, както за конвенционалното, така и за биологичното производство. Затова родопските производители търсят директен контакт с клиенти в България и извън страната, започват да участват във фермерски пазари и изложения.

В България полезните свойства на шафрана не са добре познати. Целта на семейството е да открият пазар зад граница, което ги подтиква да участват на изложения в Брюксел, в Нюрнберг. В момента собствениците на родопската шафранова ферма водят преговори с бъдещи клиенти в Австрия, Германия и САЩ за износ на сушената подправка.

Правилното сушене и съхранение на шафрана е много важно, понеже полезните му свойства могат да се запазят четири-пет години. Семейството се стреми да реализира изкупването на продукцията си извън България. Въпреки че се занимават с отглеждане на шафран повече от 3 години, все още нямат голяма печалба, но виждат перспектива в отглеждането на скъпата билка и вярват, че ще открият пазар.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *