Мед от кестени

Чували ли сте за кестеновия мед? Знаете ли, че може да се добие само на територията на Огражден, Беласица и в минимални количества близо до Берковица? Медът от кестени е сред акцентите в нашия гастрономически и културен тур “В планината на сладките кестени”, като сме предвидили и посещение на пчелин сред кестенова гора.

Лечебните свойства на меда от кестени са били известни още на древните римляни. Те са знаели, че:

• Медът от кестен е с ниска киселинност и не дразни стените на стомаха.
• Кестеновият мед има бактерицидно действие. Използва се при настинки, възпалено гърло и т.н., както и външно при гнойни рани
• Медът от кестен има противовъзпалително действие при възпаление на лигавицата на устната кухина, целия стомашно-чревен тракт, пикочната система, дихателните пътища и кожата
• Има имуностимулиращо действие: помага за справяне с болестите и за укрепване на здравето
• Медът от кестен е и с антиоксидантно действие: помага за отстраняване на шлаки, тежки метали, токсини и дори радионуклиди.
• Има благоприятен ефект върху кръвоносните съдове и сърцето.
• Съдържа калций, калий, желязо, натрий, флуор, мед, цинк, фосфор и около 30 микроелемента. Витамини – С, К, Е, РР и група витамини В, фитонициди, флаваноиди, липиди, алкалоиди и други ароматни вещества
• Поленът в състава му е малък, така че в някои случаи може да се яде дори от алергични хора и деца, разказва Гергана Джобкова, чието семейство има пчелин за кестенов мед край петричкото село Ключ.

Chestnut honey

Медът от кестени е по-различен, поради специфичния си вкус, който може да се определи като сладък, но се характеризира с горчива остатъчна нотка. Това го прави любим вкус за всички, които не обичат захар.

Цветът е подобен на този на боровия мед, но изненадва със съвсем различна миризма и вкус. За да кристализира, му е необходимо много дълго време, понеже е богат на фруктоза. Според производителите на кестенов мед, всеки, който вкуси от него, го определя като най-хубавия.

В подножието на планината Беласица, където изобилства от насаждения с ядлив кестен, няколко фамилии отглеждат пчели и добиват кестенов мед. Пашата е от цветовете на кестена напролет, които представляват дълги жълтеникави реси, които имат горчива миризма и са лепкави при допир.

Chestnut honey

Пашата в района е ограничена, понеже в полетата на Петрич е много горещо и цветът се запазва свеж за кратко. Периодът на цъфтеж на ядливия кестен е в края на юни, което позволява само една реколта, а не няколко, както е обичайно в други райони на страната. Когато времето е горещо, дърветата прецъфтяват наведнъж и мед може да се добива само 3-4 дни в годината.

Ползите от консумацията му са научно доказани. В сравнение с останалите видове мед, има силно изразени бактерицидни свойства и е най-мощния природен антибиотик. Всички заболявания, които имат възпалителен характер, се повлияват благоприятно, когато се включи към лечението мед от ядлив кестен.

Кестеновият мед оказва благоприятно въздействие при проблеми с дихателната и пикочно-половата система. Повишава апетита и подобрява работата на черния дроб и жлъчката. Нарича се и мъжки мед, тъй като се смята, че подобрява либидото и половите функции.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *