Бел муж, торлашко ястие

Една старинна сграда край махала Фалковец в Северозапада, потънала в ухание на люляци и прясно окосена трева, примамва странника да поседне на обширните й чардаци. Радослав Младенов, облечен с везана риза и препасан с червен пояс, посреща новодошлите и предлага и от пиле мляко. Тук торлашката кухня е много на почит, а природата е толкова красива, че човек не иска да се връща в света на часовниците и съвременната цивилизация.

А каква е торлашката кухня? Сиромашка и постна, но вкусна и здравословна с ястия като скроб, косачко кисело, компировица, коприва цоловарка, бело пръжено шльопаво, керкеле. Най-популярното е Бел муж, което се приготвя от овче, краве или козе несолено сирене, което се пържи и към него се добавя брашно. Торлаците са причудлива и автентична българска общност, която населява 30-ина планински села във Видинско и Монтанско от Салаш и Стакевци през Чупрене до Чипровци и Говежда. Това са хората с белите дрехи, за чийто произход учените още спорят. Едни ги определят като наследници на древните траки, други виждат в тях потомци на прабългарски воини. Христовата вяра обединява православни и католици да съграждат тук училища, църкви и манастири.

Хан Мадона
Хан "Мадона" в с. Фалковец

Торлашкият говор също е специфичен и спада към северозападните български говори. За него са характерни всички основни белези на българския език – липса на падежни форми и замяната им с предлози, отсъствие на неопределено наклонение, употреба на члена в края на думата. Ето така звучи една истинска история в с. Пролазница, разказана на торлашки диалект: „Две деца пасли овцете уз Глушкину реку и нашли едну чизму. И се зачудили како кво е той. Едън муж пошъл да чигари шуму у Пърчарник, минул покре ньи и они га питали. Ама че сте глупарине, не видите ли, че той е кания на търнокоп! Тоа муж знал, че е ботуш, ама бил малко нещо лаладжия…“. Това е говорът на торлаците, възпят и от Йордан Радичков, който ги описва като закачливи и саркастични зевзеци. Сред другите бисери в тяхната кухня са „посан боб“, пълнени сушени чушки, жълт „претръкан компир“, бухнали „колачи“, „зелен пръжен щавляк“ (лапад), „мазан“ тиквеник.

Всичко това може да се опита в хан „Мадона“, който се намира в махала Фалковец на село Яньовец, община Димово. Това, че се нарича „хан“, нека не ви подвежда – оборудван е със съвременно биологично пречестване на отпадните води, има екологично осветление, обширни поляни за къмпиране на кемпери и каравани, всякакво оборудване за почивка и активен отдих. Ханът е отправна точка за посещения на Белоградчишките скали,  крепостта ”Кaлето”, пещерата „Магура”, крепостта „Баба Вида”, както и множество манастири в Северозападна България.

хан "Мадона"
Вкусните ястия на хан "Мадона"

Рецепти

Бел муж

Бел муж е традиционно ястие, което се приготвя по жътва за работниците на полето. Според легендата, някога жътварите гощавали Свети Петър със сирене, но времето било толкова горещо, че то се разтопило. Тогава светецът го поръсил с брашно и се получила вкусна гозба за чудо и приказ.

Продукти: 1 кг прясно меко сирене, 200 г брашно, 1 ч. л. сол.
Приготвяне: Сиренето се поставя в дълбок съд и отгоре се сипват солта и разтвореното във вода брашно. Готви се на силен огън, като непрекъснато се разбърква с дървена лъжица, докато се сгъсти.

Претръкан компир

Картофите са най-употребяваният продукт в торлашката кухня. От тях сас е приготвяли всякакви ястия, предястия, супи и мезата. „Претръкан компир“ е рецепта от района на село Чупрене.

Продукти: 5-6 картофа, 2 стръка праз лук, 3-4 супи чушки, червен пипер, сол.

Приготвяне: В нагорещено олио се запържват празът и чушките. Картофите се сваряват, обелват, намачкват и се смесват със запръжката. Слага се сол на вкус и малко червен пипер. Бърка се, докато и картофите се запържат.

хан "Мадона"
В хан "Мадона" държат на торлашката кухня

Бело пръжено шльопаво

Бързите яхнии са типични за торлашката кухня. Рецептите са такива, че ястието става готово само за 15-20 минути. Бързината е била от особена важност по време на жътва и сеитба, когато кипяла усилена работа по полето и домакините трябвало да готвят за 15-20 души.

Продукти: 5 стръка праз лук, 100 грама сирене, 1-2 с. Л. Брашно, 100 мл вода.

Приготвяне: В нагорещено олио се запържва нарязаният на дребно праз, прибавя се и натрошеното сирене. Добавят се брашното, разтворено в хладка вода. Бърка се, докато стане хомогенна смес и се добавят 1-2 яйца. Бърка се до готовност и се посолява на вкус.

Торлашка баница

Златистите баници са типични за торлашката кухня. За тях най-напред се замесва тесто от бяло брашно, вода, мая и сол. Оформят се топки с големината на яйце, които се разточват като кори за баница и се изпичат върху печката. Когато изстинат, корите се окъпват в разтвор от вода, сол и сода. В отделен съд се разбиват 4-5 яйца, 300 гр. сирене и олио, които се използват като пълнеж за баницата. В тава се редят ред кори, ред от пълнежа. Пече се във фурна на около 200 градуса, в продължение на 35-40 минути. Консумира се с прясно, кисело мляко и айрян, а торлаците я хапват и като мезе за ракия.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *