Пълнен лук

Стопаните на „Боженски чифлик“ в габровското село Съботковци ще ви нагостят с много вкусни специалитети от Боженския Балкан, но кехлибарената кокошка с тарос е сред най-вкусните от тях. „Това е стара местна рецепта, която габровските търговци приготвили при посещението на султан Абдул Меджит. Доволен от чудесно приготвената храна, султанът възкликнал, че кокошката е „кехлибарен елексир“, а така започнали да наричат и семейството, което я приготвило – Кехлибарови. За стария мост след АЕК „Етъра“, на който и до днес се чете надпис на арабски за Соколския манастир, султанът дал две кесии със злато“, разказва нашата домакиня Ели Петрова. Кокошката е наречена „кехлибарена“, защото се пече, докато хване златиста коричка, а основната тънкост е, че пълнежът се пържи със ситно нарязан тарос и магданоз.

Печени ябълки
Печени ябълки с орехи и стафиди

Вкусно традиционно предястие е печеният лук с гарнитура варена червена чушка, подправена със сол, олио, оцет и чесън, а за десерт може да ви поднесат печени ябълки по седенкарски, пълнени с орех, стафиди и малко захар или мед. Кулинарната властелинка на „Боженски чифлик“ е Ели, докато синът й Петър и съпругът й Илия се занимават със семейната ферма. И ако 28-годишният Петър, който е и председател на Националната асоциация на младите фермери в България, е потомствен земеделец по линия на прадядо си, то баща му Илия Петров става фермер по стечение на обстоятелствата. През 1993 г. семейството купува крава, за да има чисто прясно мляко за малкия Петър.

Петър Петров, Старото школо

Младият фермер Петър Петров с майка си Ели

Илия е икономист и вижда, че има пазарен смисъл да се отглеждат животни. Така купува сградите на старото ТКЗС в с. Съботковци и още животни. Илия Петров и семейството му обаче имат друг бизнес – внос на газови котли, радиатори и дълги години се занимават основно с това. През 2011 г. обаче фалират. Фермата остава единствен източник на доходи, но тъй като стопанството е съвсем празно, семейството започва от нулата.

Петър работи пет години по заведенията в Кипър, за да спести пари, с които да купи животни. Връща се и започват да работят по проект, финансиран по САПАРД, после и по друг българо-швейцарски проект. Не успява да получи финансиране по подмярка 4.1, но пък две години е на обучение в САЩ за лидери в земеделието.

Боженски чифлик
Градината на "Боженски чифлик"

Преди седем години Петрови диверсифицират бизнеса си с къщи за гости. Най-напред създават „Старото школо“ – сграда, в която навремето се е намирало селското училище. Последно там са обучавани деца  през 1942 г. Петрови обновяват сградата и я превръщат в къща за настаняване с механа. До „Старото школо“ е дядовата къща на Петър, която е със запазен балкански стил, но комфортно оборудвана за гости. Храната се приготвя изцяло от фермерски продукти. Петър отглежда 40 крави от породата “Кафяво говедо”, 40 овце “Ил дьо Франс”, пилета, патета.

Фермата е регистрирана по Наредба 26 и в нея се произвеждат няколко вида фермерски сирена. Те зреят от 40 до 60 дни и са овкусени с ким, пресни листа от босилек, лют червен пипер и карамелизирани орехи. Хлябът също е домашен – прави се в с. Съботковци от приятел на стопаните. „Купуваме само солта, ориза и захарта“, казва Петър Петров. И се отправя към украсената с витражи с кръст и рози селска черква до „Старото школо“.

Църква село Съботковци
Обновената черква в село Съботковци

Благодарение на семейството на младия фермер и усилията на местни хора, храмът „Св. Николай Чудотворец“ е спасен от срутване и ремонтиран за нов живот. С даренията на хората, много труд и благодарение на уменията на зографската школа във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, падналият покрив е поправен, фасадата е обновена, стените са пребоядисани, а основните икони са реставрирани. Черквата е паметник на културата с местно значение и е една от най-старите, запазени в Габровско.

Сирене от Боженски чифлик
Фермерските сирена на "Боженски чифлик"

Рецепти:

Есенно мезе

Необходими съставки за 4 порции: 4 средно големи глави лук, 4 червени чушки, олио, оцет, сол, чесън, магданоз.

Начин на приготвяне: Подбират се еднакви по големина глави лук. Отрязва се по малко от двете страни. Подреждат се в тавичка и се посоляват, като се слага по малко олио и оцет във всяка глава. Пече се около 40 минути. Чушките се почистват от семките и се сваряват в подсолена вода. Обелват се и се накъсват. Подправят се с олио, оцет, сол, чесън и магданоз. Аранжират се около изпечения лук.

Време за приготвяне: 50 минути

Кехлибарена кокошка
Кехлибарена кокошка с тарос

Кехлибарена кокошка с тарос

Необходими съставки за 4 порции: 1 домашна кокошка, 1 чаена чаша ориз, 1 глава лук, краве масло , сол, морков, домат, чер пипер, червен пипер, тарос, магданоз.

Начин на приготвяне: Избира се една по-голяма и тлъста кокошка.
В тиган се запържва ситно нарязан лук с краве масло, прибавят се сол, чер пипер, тарос, магданоз и ориз. Може да се добави малко доматено пюре. Основната тънкост е, че се пържи със ситно нарязан тарос и магданоз.
Тогава изтърбушената преди това кокошка се напълва и се зашива с конец. Кокошката се сварява до полуготовност. Изважда се в тавата, където ще се пече. Отвън се намазва с краве масло, червен пипер и натрошен тарос . Полива се с бульона, в който е вряла. Пече се до златисто.

Време за приготвяне: 3 часа

Печени ябълки по седенкарски

Необходими съставки за 4 порции: около 12 малки ябълки, захар, стафиди, орехи.

Начин на приготвяне: Издълбаваме кладенче в ябълката. Пълним с орех, стафида и малка лъжичка захар. Подреждат се в тавичка и се налива чаша вода. Пекат се около 40 минути.

Време за приготвяне: 50 минути

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *