Старожелезарски старец

Старожелезарски старец – на демонстрация и селски пазар

Кулинарна демонстрация по приготвянето на прочутия бабеков колбас Старожелезарски старец ще се проведе на 13 февруари от 11 часа в хисарското село Старо Железаре. Събитието ще е съпътствано от селски пазар, в който ще се включат местни производители с фермерски продукти. Представянето, в което ще се включат опитни местни майстори на месния деликатес, ще се състои на открито в двора на Дома на традициите в селото.

Ботаника Лайф Надарево

Тикви, билки и маджун от захарна метла – природните дарове на село Надарево

Един учител и университетски преподавател изостави успешна кариера в Англия, върна се в родното си село Надарево и превърна къщата на дядо си в Център за работа с младежи и съхранение на устойчивото земеделие

Пълнен лук

На кехлибарена кокошка с тарос и пълнен лук в “Боженски чифлик”

Стопаните на „Боженски чифлик“ в габровското село Съботковци ще ви нагостят с много вкусни специалитети от Боженския Балкан, но кехлибарената кокошка с тарос е сред най-вкусните от тях.

Суфле с люти чушки

Сладко от рози и люти коктейли във варненската ферма за най-люти чушки в света

В „Лютата ферма“ се отглеждат над 500 вида люти чушки от цял свят. Техният пъстър цвят заема саксиите, лехите, оранжериите на стопанството. Дарина и Христо Родинови и дъщерите им Елена и Славена приготвят сладка от люти чушки, пресни и мариновани чушлета, сосове, туршии и пюрета от люти чушки, предлагат ги изсушени, замразени и смлени, както и декоративни, просто за красота.

Сапун

Как габровските майстори на сапун опазиха два века занаята сапунджийство

Майсторите на сапун от Габровския край са единствените у нас, които опазват занаята сапунджийство повече от два века. Те първи създават български тоалетен сапун, за да спрат инвазията на вносния, успяват да устоят на пазарния натиск на евтините сапуни от остров Крит, а и до днес във всяка селска къща в Габровско се вари домашен сапун.

Трапеза Бъдни вечер

Магията на Бъдни вечер – от възраждането на слънцето до раждането на Исус

Съвпадането с началото на новата слънчева година насища празника с магически обреди и предсказания за бъдещето. В езическия календар на славяните Коледа е свързана с възраждането на слънцето, което започва да грее все по-силно след зимния цикъл, и денят става все по-дълъг. След дълги борби, християнската църква успява да надмогне този езически празник, претопявайки го в празниците по честването на раждането на Иисус или библейската Коледа – 25 декември, най-големият зимен празник (Рождество).

Бяла лястовица

Бялата лястовица на Йордан Йовков още носи надежда в Добруджа

Част от местата, които вдъхновяват Йовков в Житницата на България, са включени в маршрута на нашия Гастрономически и културен тур „Вкуси Златна Добруджа!“.

Часовникова кула Сахат тепе

Сахат тепе в Пловдив става Хълма на часовниците

Една от най-старите в Европа часовникови кули – тази на пловдивското Сахат тепе, отново грейна след продължилата седем месеца реставрация. Сияеща с артистично осветление, кулата отново става притегателно място за пловдивчани и гостите на града. Мястото й на тепето е от времето на Римската империя, когато тук е имало воден часовник.

Стария Пловдив

Добър апетит, Բարի ախորժակ, afiyet olsun, καλή όρεξη в Пловдив!

Пловдив е съхранил в мирно кулинарно съжителство няколко пъстри диаспори. Ако се интересувате от тяхната кулинарна история, специфика и майсторство, следете нашия сайт за едновневните ни градски гастрономически турове – ще ви заведем на място, за да чуете, видите и опитате…с “густо”.

Нагорещени камъни

Старите храни и питиета, приготвени с нагорещени камъни

Приготвянето на храни и напитки с помощта на нажежени в огъня камъни е древна технология, овладяна до съвършенство от нашите предци. Дори не става дума за кулинарен майсторлък – нашите прадеди прибягвали до камъните от немотия, а тя, както знаем, винаги води до изобретателност.