Езеро Сребърна

Езерото Сребърна и разтопеното сребро по лунната пътека

Резерватът Сребърна е разположен под миграционния път на прелетните птици – Via Pontica. Намира се на 16 километра от Силистра и на два километра от река Дунав. Обхваща площ от 600 хектара и е биосферен, поради уникалната си флора и фауна. В територията му е включено и езерото Сребърна. Разходката край езерото е сред акцентите в програмата на нашия Гастрономически и културен тур „Вкуси Златна Добруджа!“.

Мелница в Белинци

Как добруджанските вятърни мелници отпуснаха крилете си

Някога в Добруджа е имало повече от 250 вятърни мелници, където хората мелели своето жито, царевица и булгур. Днес са останали малко от тях, като почти никоя не работи, но пък поне напомнят за славното минало на Житницата на България. Една от тези мелници ще видим по време на нашия Гастрономически и културен тур „Вкуси Златна Добруджа!“

Маджун от диня

Маджун от диня и метла – “бедняшкият” мед на Добруджа

Сладкият маджун, наричан още “бедняшки” мед,  обикновено се прави от захарна тръстика, захарно цвекло, грозде, тиква, сини сливи, захарна метла и диня и представлява сгъстен сироп от сладък плод

Тракийска гробница Свещари

Гробницата в Свещари – брилянтният шедьовър на тракийската култура

На територията на България са открити стотици паметници, завещани от тракийската цивилизация и учените все още не са отговорили на всички въпроси, възникнали около траките. Но откритата гробница в село Свещари, Разградско, е сред най-запазените и впечатляващи по територията на нашите земи. Намира се на 42 километра от Разград, в община Исперих, близо до село Свещари и е сред акцентите в нашия гастрономически и културен тур “Вкуси Златна Добруджа”.

Кайсиева ракия

Кайсиевата ракия – ароматният символ на Крайдунавска Добруджа

Един от символите на Крайдунавска Добруджа e кайсиевата ракия. Мек вкус и силен кайсиев аромат правят напитката характерна и незабравима, независимо в какъв стил е приготвена.

Мед от кестени

Медът от кестени – щедрият природен дар от планината Беласица

Медът от кестени е по-различен, поради специфичния си вкус, който може да се определи като сладък, но се характеризира с горчива остатъчна нотка. Това го прави любим вкус за всички, които не обичат захар.

кестени

Магията на сладките кестени – вкусни, полезни, романтични

Историята на отглеждане на кестени в България, вкусът им, ястията, в които се влагат, как растат в гората в диво състояние, как да ги изпечем и хапнем с чаша вино са във фокуса на тура “В планината на сладките кестени”, който “СлоуТурс.БГ” организира на 17-18 октомври 2020 г.

Кускус

Любовната магия на седенките за приготвяне на кускус

Приготвянето на кускус е стара традиция, почти забравена у нас през последните години. Все още има селища обаче, в която красивият ритуал по направата на зърнената храна е запазен – Смилян, Сърница, Брезница, Гьоврен…Седенките за кускус са били не само за приготвянето му, но и място за размяна на любовни знаци и обети.

Мишкова нива

Тайните на Мишкова нива – тракийското светилище в Странджа

Може би най-древното тракийско светилище в българската част на Странджа се намира в местността Мишкова нива. То е трудно достъпно и слабо проучено, макар че още в началото на ХХ век братя Шкорпил навлизат в Странджа планина и откриват Голямата могила. В основата й се виждат огромни мраморни блокове, а височината й е близо 8 метра.

Фестивал на смокинята

Руло от пестил и смокинова ракия на Фестивала на смокинята в с. Ветрен дол

Бонбони от смокини, руло от смокинов пестил, ликьори от южния плод и сварена на място смокинова ракия представиха участниците в седмото издание на Фестивала на смокинята в пазарджишкото село Ветрен дол