Банго Васил

Банго Васил – циганската Нова година с пита, печена птица и сурвакане на водата

Банго Васил е циганската Нова година – празник, свързан с обичаи, вярвания, пожелания за здраве, берекет, благоденствие, семейно и лично щастие през настъпващата година. При различните групи роми се празнува два дни – 13 и 14 януари или три дни – 13,14 и 15 януари. През тези дни специално внимание се отделя на обредната тра¬пеза. Стопанката с помощта на дъщери, снахи, внучки, приготвя големи количества от ястията, за да има за многобройните гости през празниците. Традиционно при всички групи се завиват сарми от зелеви листа, а кардарашите пълнят и чушки. При фичерите стопанката поставя метална пара за късмет. Най-отгоре в тенджерата слага дряново клонче за здраве.

Обредна трапеза

Топеник, мисирка на прът, “чест” фасул и рачел с парá – любимите обредни храни в Перущица

Традицията по приготвянето на обредни храни за семейни, календарни, църковни и общоселски празници е запазена в Перущица до 50-те години на XX век. Основните обреди са сватба, погребение, различни религиозни празници.

Васильовден

Кефал плакия, паламуд със зеле и Васильова пита – блюдата за Васильовден в Анхиало

Васильовден е един от най-тачените празници в Анхиало. Заедно с Йордановден, той заема особено важно място в празничния цикъл на жителите на старо Поморие. Анхиалци са посрещали Бъдни вечер скромно, като за трапезата са приготвяли само постни ястия, за които не са използвали дори олио. За десерт са правели саралия, наречена „газоти милина”, защото се свива. Парчетата саралия се опичали във фурната, приготвял се сладък сироп и докато е още топъл се пускали в него, след което се вадели едно по едно, отцеждали се в тава и се поръсвали отгоре обилно с пудра захар. По този начин сиропът се задържал в самата саралия.

Обреден хляб

Хлябът – магическият символ на живота, плодородието и благоденствието

Храната има магически свойства и в традиционната култура има широко приложение като атрибут при извършването на едно или друго магиче­ско действие. Така голяма част от гаданията и любовните магии са извършвани с хляб, сол, лук, чесън, орехи, яйца, ябълки. В поредица от няколко статии ще разкажем за магическите свойства на храната, в които българинът е вярвал. Хлябът се при­ема за символ на живота, на здраве, благоденствие, единство, с него се свързва осигуряването на плодородие. Във всички цивилизации житото символизира плодовитостта, зачатието, пробуждащия се живот, изобилието от земни и отвъдни блага, познанието, което води към вечен живот.

Еленски бут

Изкуството на Еленския бут

Във всяко село или махала около град Елена съществуват за¬пазени стари семейни рецепти и технологии за пригот¬вянето на най-известния тук специалитет – Еленския бут. Еленчани консумират месото на заколеното преди Коледа прасе целогодишно.

Високо пеене Долен

Високото пеене от селата Долен и Сатовча влезе в списъка на ЮНЕСКО

Многогласното пеене, което е познато още като „високо пеене” в селата Долен и Сатовча, вече е вписано в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството. Високото пеене представлява специфично изпълнение на народни местни песни, което възниква в с. Долен. По-късно е пренесено и в с. Сатовча от жените, които са били изселници или ставали снахи там. Днес този вид пеене е пред изчезване, тъй като в Долен са останали само 4 баби от певческата група, която изпълнява тези песни.

Ямболски Безистен

Ямболският Безистен спечели наградата за туристически обект на годината

Ямболският Безистен е на първо място в категорията  “Туристическа атракция/обект” на шестите Годишни награди в туризма 2021  на Министерство на туризма. На втора и трета позиция са Исторически парк –  Варна и Мемориален комплекс “Създатели на българската държава” –  Шумен. Безистенът спечели, събирайки около 40 % от вота на гласувалите на страницата на министерството в Интернет.

Къщата с беседката, Лука Личев, Пловдив

Приказка за изящната беседка, в която Иван Вазов празнува последния си рожден ден

Изящна беседка от дърво, излязла сякаш от дворците на Виена, е сгушена в задния двор на една от красивите къщи по пловдивската улица „Велико Търново“. Старинното бижу и до днес пази историите на пловдивската бохема, а там, в двора на видния пловдивски индустриалец Лука Личев, е празнувал последния си рожден ден патриархът на българската литература Иван Вазов.

Defile Vino i gurme

Тринадесетото издание на „Дефиле на младото вино“ започва с рекорден брой участници

Тринадесетото издание на „Дефиле на младото вино“ ще се проведе на 26, 27 и 28 ноември. Тази година то е под патронажа на Министерство на туризма на Република България.

Приключенски гастротур Треска за скъпоценни камъни в Родопския Клондайк

Търсене на скъпоценни камъни – най-новият туризъм в България

Кой не обича доброто старо търсене на съкровища? Красотата на скъпоценните камъни е нещо, на което да се удивиш, а е и вълнуващо да си намериш съкровище, което да вземеш със себе си. Дните на забогатяване чрез търсене на скъпоценни камъни и злато са отдавна отминали, но в последните години това преживяване се превръща в един от най-модерните видове туризъм по целия свят.

Сред страните, където често се практикува, са Турция,  Грузия, Съединените Щати, Етиопия, Колумбия и Австралия, а в България този тип приключенски туризъм едва прохожда. Но страната ни, с богатите си на ценни минерали и злато недра, има огромен потенциал за неговото развитие. С помощта на местни водачи, ние от „СлоуТурс.БГ“ ще ви заведем на експедиция за търсене на ценни минерали край Маджарово, която сме нарекли “Треска за скъпоценни камъни в Родопския Клондайк”.