Мишкова нива

Община Малко Търново поема стопанисването на може би най-древното тракийско светилище в Странджа планина в местността Мишкова нива. Правителството реши на свое заседание днес да предостави управлението на обекта за срок от 10 години. Светилището е от изключителна важност в тракийската култура, затова е част от маршрута на нашия Тур “В сърцето на Странджа – мистика, местни вкусове и манов мед”.

“Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности, ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Исторически музей – Малко Търново”, се посочва в решението на Министерския съвет.

Правителственото решение идва след години безхаберие, в които светилището се рушеше, а иманяри го опустошаваха и изнасяха, каквото намерят за добре. Последно през септември бяха регистрирани поредните набези, а нова серия монолитни мраморни блокове бяха натрошени. Обектът дълго време нямаше документи за собственост.

Преди 3 г. община Малко Търново подготви цялата документация, за да получи акт за държавна собственост. Още тогава в Министерство на културата бе изпратено писмо с искане на кмета на Малко Търново общината безвъзмездно да управлява обект Мишкова нива. Документите отлежаваха години в Националния институт по култура и наследство, преди въпросът да стигне до Министерския съвет.

Светилището е трудно достъпно и слабо проучено, макар че още в началото на ХХ век братя Шкорпил навлизат в Странджа планина и откриват Голямата могила. В основата й се виждат огромни мраморни блокове, а височината й е близо 8 метра. Свещеното тракийско място е разположено на 4 км от Малко Търново.

През 80-те години на ХХ век, когато България все още е зад Желязната завеса, се разчува, че в района на Малко Търново има голям археологически обект. Разкопките започват по време на реализацията на програма “Странджа-Сакар”. Ръководители на експедицията са доц. д-р. Петър Делев и проф. Александър Фол.

Предполага се, че датира от второто хилядолетие пр. Хр. до епохата на късна античност. Вероятно светилището е било част от огромен комплекс, включващ могилен некропол и рудници в подножието, укрепена римска вила рустика и голяма могила. Според изследователите хората живеещи там са полагали грижи за храма и занаятчийското производство.

На територията на обекта не са открити следи от погребения и това води до предположението, че е храм или светилище на съществуващ цар, герой или жрец. В архитектурно отношение храмът е от 5-4 век пр. Хр. В две от църквите в Малко Търново са открити вградени мраморни жертвеници, посветени на Аполон, което потвърждава, че е храм в чест на Бога Слънце. Тракийската крепост на връх Голямо градище и светилището на Бастет в подножието на върха също се смятат за част от този култов комплекс. Към днешна дата светилището е силно разрушено в резултат на многократни иманярски набези.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *