Орлово око Родопите SlowTours.BG

Спираща дъха гледка се разкрива на 1563 метра надморска височина от панорамната площадка “Орлово око” под връх Свети Илия в Родопите. От тук се вижда красотата на Буйновското ждрело, българската и гръцката част на Родопите и малка част от Пирин и Рила.

Сред величествените планини тайничко надничат Чаирски езера, Ягодина, Чала и Борино. Панорамата е толкова величествена, че сме включили разходката до “Орлово око” в нашия Гастрономически тур “По пътя на шафрана и родопската кухня”.

Орлово око - Родопи

Платформата за наблюдение “Орлово око” е построена през 2009 година и е сред най-посещаваните туристически атракции в Западните Родопи. Тя е създадена от туристическо дружество “Родопея” в село Ягодина, а близо до нея се намира Ягодинската пещера. Средствата за изграждане на панорамната площадка са събрани от входни такси за посещение на Ягодинската пещера.

“Орлово око” представлява стоманено-бетонна конструкция, монтирана на ръба на връх Свети Илия, която издържа натоварване до 3 тона. Има два начина, по които може да се изкачите до мястото. Първият от тях е пешеходно изкачване по планинска пътека, а вторият – изкачване с високопроходими автомобили, услуга, която предоставят местните жители.

Орлово око - Родопи
Сн. blog.esky.bg

От туристическото дружество “Родопея” препоръчват на посетителите да не се изкачват при лошо време, понеже на това място често падат мълнии. Оттам идва и названието на върха Свети Илия – светецът  повелител на гръмотевиците.

При ясно време може да видите и връх Дурдага, който е сред най-високите по тези места. Името му означава “Спри и се огледай”. Ако имате късмет, можете да видите и истински див Мурсалски чай. Но не го късайте – в нашия тур е включено и посещение до ферма за чудотворния Мурсалски чай в района на Триград.

Орлово око - Родопи

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *