Орлово око Родопите SlowTours.BG

Спираща дъха гледка се разкрива на 1563 метра надморска височина от панорамната площадка “Орлово око” под връх Свети Илия в Родопите. От тук се вижда красотата на Буйновското ждрело, българската и гръцката част на Родопите и малка част от Пирин и Рила.

Сред величествените планини тайничко надничат Чаирски езера, Ягодина, Чала и Борино. Панорамата е толкова величествена, че сме включили разходката до “Орлово око” в нашия Гастрономически тур “По пътя на шафрана и родопската кухня”.

Орлово око Родопите SlowTours.BG

Платформата за наблюдение “Орлово око” е построена през 2009 година и е сред най-посещаваните туристически атракции в Западните Родопи. Тя е създадена от туристическо дружество “Родопея” в село Ягодина, а близо до нея се намира Ягодинската пещера. Средствата за изграждане на панорамната площадка са събрани от входни такси за посещение на Ягодинската пещера.

“Орлово око” представлява стоманено-бетонна конструкция, монтирана на ръба на връх Свети Илия, която издържа натоварване до 3 тона. Има два начина, по които може да се изкачите до мястото. Първият от тях е пешеходно изкачване по планинска пътека, а вторият – изкачване с високопроходими автомобили, услуга, която предоставят местните жители.

Орлово око Родопите SlowTours.BG
Сн. blog.esky.bg

От туристическото дружество “Родопея” препоръчват на посетителите да не се изкачват при лошо време, понеже на това място често падат мълнии. Оттам идва и названието на върха Свети Илия – светецът  повелител на гръмотевиците.

При ясно време може да видите и връх Дурдага, който е сред най-високите по тези места. Името му означава “Спри и се огледай”. Ако имате късмет, можете да видите и истински див Мурсалски чай. Но не го късайте – в нашия тур е включено и посещение до ферма за чудотворния Мурсалски чай в района на Триград.

Орлово око Родопите SlowTours.BG

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *