Фабрика за персийски килими в Костандово

Персийските килими на Костандово красят кралските дворци в Западна Европа

Една стара традиция по ръчното тъкане на персийски килими стигна чак до Версайския дворец, резиденцията на британската кралица и много луксозни имения в Западна Европа и САЩ. Родопското градче Костандово в Чепинската Котловина е сред най-старите селища в региона и едно от малкото в страната, където ръчното тъкане на килими се е запазило в чистия си вид. Килимарският цех в Костандово, в който сръчните ръце на около 30 жени предат, режат и превръщат преждата в произведения на изкуството събужда любопитството на всеки новодошъл. И не само заради тайните на ръчно везания килим, който започва живота си с обагрянето на вълната в понякога над сто различни нюанса, но и заради изумителните по своя мащаб и изящество картини, умело нарисувани от тъкачките на Костандово.

Фабрика за персийски килими в КостандовоСъс сръчност и майсторлък жените от Костандово успяват да се справят и с една на пръв поглед непосилна задача – везането на килим с дължина от 18 метра за лятната резиденция Osborne House на британската кралица. Кралските размери на килима се оказват по-големи от възможностите на стана (най-големият в Европа), но не и спънка за тъкачките. Те извезат с хирургическа прецизност три отделни части и успяват да постигнат желаната симетрия. С това печелят възхитата на кралското семейство, а подът на главната зала на Osborne House най-накрая се сдобива със съвършено нюансирана тъкан. Днес килимарският цех в Костандово изпълнява по една поръчка за кралския двор всяка година, а собственици на везаните произведения от България са холандската кралица Беатрикс, Джейн Чърчил – внучка на Уинстън Чърчил, Мик Джагър, както и няколко знакови европейски и презокеански сгради.

Килими Костандово

Сн. Андрей Андреев

Собственици на тъкачната фабрика са семейство Парпулови, които са успели да я превърнат в малък семеен бизнес със сериозен принос за доброто име на страната. Новата цел на фамилията е да превърнат килимарския майсторлък в Костандово в туристическа атракция и да позволят на хората да разплетат тайните на това изкуство. Те вече са започнали да посрещат първи туристически групи и да им показват тайните и красотата на своя занаят. Едно от помещенията на цеха е отделено като изложбена зала, като идеята на семейството е с времето то да се развие като музейна експозиция и да предлага дребни сувенири на туристите. Средствата от закупуването им ще постъпва в специален фонд, който да е на разположение на работничките в цеха в случай на нужда. Тъкачната фабрика в Костандово е сред обектите в маршрута на нашия тур „По Пирин и Рила – занаяти, вкус и нова сила“.

Фабрика за персийски килими в Костандово

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.