Къща Баба Илийца Челопек

Врачанският балкан е място, богато на история и героизъм, мястото, където Ботев и четниците му намират своята кончина, мястото, където е родена художествената героиня на Иван Вазов – баба Илийца. В наши дни Врачанският балкан и обширната му околия са богати на културни паметници като Черепишкият манастир, музеят на баба Илийца и комплексът „Дядо Йоцо”, наречен на героя от едноименното произведение на Иван Вазов.

Задължителна дестинация за всеки турист в региона е паметникът на връх Околчица до Черепишкия манастир с музейния кът на Вазов. Векове назад именно на това място подслон е намирал и Софроний Врачански. Мястото става известно и чрез други родни писатели като Алеко Константинов, които също го описват в творчеството си.

Години след Освобождението, Иван Вазов тръгва от Черепишкия манастир на кон в компанията на Цене Койнин от Лютиброд и кучето Хектор. Целта на пътуването е писателят да открие лобното място на Ботев, за който е известно колко ласкаво се е изказвал. Невероятните гледки, които се разкриват по пътя на Патриарха на българската литература, го вдъхновяват по-късно да напише разказите си „Дядо Йоцо гледа” и „Една българка”.

Черепишки манастир
Черепишкия манастир

Те са публикувани в „Българска сбирка” под заглавието „Челопешка гора”, а три години по-късно, след няколко редакции произведението сменя името си на „Една българка”. “Това е написано след пътуване до Волът, дето ходих да ми разказаха за подвизите на тая българка”, пише Вазов на проф. Иван Шишманов.

Истинското име на прочутата литературна героиня е Пена, родено приблизително около 1820 г. в Челопек. Прозвището й идва заради рода й – Илийовския и мъжа й, който също се казвал Илия. Въпреки че Вазовата героиня има конкретен прототип, тя се запечатва в българската памет като събирателен образ на всичко онези отдадени родолюбци, помагали на Ботевите четници.

В мемоарите на дядо Дано – оздравелият внук на героинята, е записано, че след Освобождението Ботев четник ги е посетил у дома, за да се отблагодари на милата жена, но тя вече не била сред живите. В наши дни, родолюбиви българи с помощта на община Враца реставрират къщата на прочутата българка и я трансформират в музей.

Иван Вазов
Иван Вазов

Къщата се намира в центъра на селото и показва на туристите местния бит, традиции и обичаи. Именно тук се честват и годишнини от раждането на именити личности и се организират събития, свързани с традициите и занаятите. От скоро има и т. нар. „Уроци по родолюбие”, които са пригодени за децата. По време на уроците малчуганите се учат как се преде с хурка и вретено, как се тъче платно със стан и др.

Националният фолклорен събор „Де е българското” всяка година се провежда във врачанското село Очиндол. Там може да се види паметникът на Вазовия герой Дядо Йоцо. Ако решите да направите преход до лобното място на Христо Ботев, е препоръчително да минете през пътеката „По стъпките на Ботевата чета”. Обикновено разстоянието се изминава в рамките на час. Пътеката започва от 36-метровия осмоконечен каменен кръст, издигнат в памет на Ботевата чета.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *