Суджук с трюфели

Опитвали ли сте козе сирене, терин с патешки дроб и суджук с трюфели? Това е новото българско гурме изкушение. В приключението за небцето ще се впуснат участниците в предстоящия гастрономически тур „На лов за трюфели – от гората до гурме блюдата“ на 24 и 25 юли 2021 г. Пътешествието до Велико Търново и Трявна е за всички аристократи по душа.

Първото сирене от трюфели в света е дело на български готвач от Велико Търново. През 2015 г. Станимир Радичев дава началото на един много вкусен експеримент заради един бас. По време на почерпка, негови  приятели шеговито вмятат, че биха му подарили 100 литра козе мляко, ако успее да направи сирене от трюфели.

Друг познат от компанията пък обещава да осигури необходимото количество от скъпата гъба. Радичев стартира първия си опит при възрастен дядо от близко до старата столица село, който притежава собствена мандра. За жалост обаче резултатът не оправдава очакванията.

Гастрономическият приключенски тур „На лов за трюфели – от гората до гурме блюдата“ е за всички аристократи по душа и любители на приключенията. Представяме един екзотичен и слабо познат за България поминък – лова на трюфели, предвиждаме и дегустации на гурме храни с трюфели.

Първия ден ще опитаме различни видове сирене, суджук с ценната гъба и терин с угоен патешки дроб и трюфел, ще се насладим на елегантни вина от района на Лясковец и Сухиндол, ще завършим с ароматна ракия, обогатена с трюфели, а месното ястие във вечерята ще е с трюфелов сос.

Втория ден ще се отдадем на голямото приключение – лов на трюфели в зелените гори на Стара планина. Дотам ще стигнем с офроуд джипове, а в намирането на трюфели ще ни помага професионален водач и специално обучени кучета.

Турът има и културна програма с посещение на бляскавата столица на Второто българско царство – Велико Търново, на Дряновския манастир „Свети Архангел Михаил” и на уютното възрожденско градче Трявна. Всеки ще получи и подарък изненада.

сирене с трюфели
Сирене с трюфели

Радичев не се отказва и продължава с експериментите, а приятелите му му помагат като осигуряват суровина. И така до четвъртия опит, когато търновският готвач най-накрая остава доволен от получения резултат. Не след дълго започва да предлага от сиренето в ресторанта, в който тогава работи, а гостите остават невероятно впечатлени.

Радичев често получава поръчки и за по-големи количества сирене с трюфели. Така находчивият кулинар решава да предлага новия продукт на свои колеги шеф готвачи и на магазини, но тъй като няма документи за произход на сиренето удря на камък.

Терин с трюфели
Терин с трюфел

Започва да търси мандра, която да произвежда от уникалния деликатес. И това се оказва трудна работа, защото мандрите изисквали твърде големи производствени количества, докато поръчките били по-скоро за няколко килограма. Станимир Радичев си спомня, че първата по-сериозна стъпка е направена, когато получава поръчка за 200 кг от невероятното сирене с трюфели.

Кулинарният майстор успява да се снабди с необходимите производствени документи, но пък козето мляко вече е твърде намаляло. Чакайки отново месец април, когато козите започват да се доят, шеф готвачът опитва рецептата, но с краве мляко. Все пак залага на козето. „Макар и повечето хора да го харесват, основният продукт ще продължи да се произвежда с козе мляко”, категоричен е той.

Малко след това, създава и рецепта за сирене с манатарки, която също има висок успех. След дълги 3 години, Радичев най-накрая успява да патентова своето изобретение, а то от своя страна привлича огромен интерес сред посетителите на „Зелена седмица” в Берлин през 2018 г.

Неотдавна шеф Радичев патентова и кози суджук с трюфели, който получи награда за иновации на Международния панаир в Пловдив. Най-новото постижение на Станимир е съчетанието на ракия с трюфели. той нарича екзотичната ракия “Трюфелинка”.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *