Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия е най-романтичното място в Бургаския залив, обвито в мистерии, пиратски истории и ухание на билки и лечебни треви.

Превръщан в затвор и в столица на бургаската бохема, днес Света Анастасия е единственият обитаем остров у нас, както и единственият със запазена света обител, обявен през 2001 година за културно-историческа забележителност.

Островът заема площ от осем декара и има богата и пъстра история, примесена с много легенди за пиратски набези и светци с вълшебни умения. Населяван е още в епохата на късната античност (IV-VI век), което се доказва от намерените керамични находки при проведените през 1973 г. подводни проучвания. За пръв път в края на XVII век островът е нанесен върху картата на Черно море от холандския картограф Николаос Витсен.

Остров Света Анастасия

През XV век тук вече е съществувал манастирът „Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)” – единствената островна обител в България, част от която е запазена и до днес. През Средновековието такива духовни центрове е имало на созополските острови Свети Кирик и Юлита, Свети Тома и Свети Иван, но сега от тях са останали само руини.

През Средновековието манастирът на остров Света Анастасия е бил често нападан от пирати и разбойници, а причината за набезите е златно съкровище, скрито в основите на сградата.

При едно от поредните нападения над светата обител, монасите излезли на брега с насочена към водата икона на св. Анастасия. Задала се невиждана буря, която потопила приближаващия пиратски кораб. С доза въображение и днес този кораб може да се види в подножието на скалите в далечината. Манастирската църква “Успение Богородично” има красив дървен иконостас от 1802 г.

Остров Света Анастасия

В близост се и намира „Портата на слънцето” – тракийско светилище, което посреща първите слънчеви лъчи на деня. Забележителен е и фарът, построен на острова от френски инженери през 1889 г. Светлината му при ясно време се виждала от 10 мили. Новият фар на остров Света Анастасия е изграден през 1912 г., а е запален за пръв път на 13 юни 1914 г.

През 1923 година островният манастир е превърнат в затвор, в който са заточени 132 комунисти и земеделци. поддръжката на тъмницата обаче е много трудна и правителството прехвърля затворниците в Бургас. След атентата в софийската църква “Света Неделя“ през април 1925 година, Света Анастасия отново става затвор, от който 43-ма арестанти бягат с две гребни лодки до нос Чукаля, откъдето се скриват в планината Странджа. В ХХ век островът се нарича Болшевик.

Остров Света АнастасияВ продължение на 20 г. през ХХ век остров Света Анастасия е любимото място на бургаската творческа бохема, а един от най-ярките й представители по това време е поетът Христо Фотев, който прекарвал голяма част от времето си там.

На острова са снимани филмите “На малкия остров” на Рангел Вълчанов и “Островът” на Камен Калев, с участието на Летисия Каста.

На остров Света Анастасия днес има т. нар. Лекарна, в която се предлагат чудодейни билки и отвари. Самата светица Анастасия Фармаколитрия е сред малкото жени мъченици, почитани и от източноправославната, и от католическата църква.

Родена е в Рим в семейството на сенатор и християнка. била е насила омъжена за сенатор, след чиято смърт започнала да използва богатството си за облекчаване на страданията на хвърлените в тъмница християни.

В тези времена те били подложени на тежки гонения от император Диоклециан. Помагайки им, Анастасия постепенно изучила до съвършенство лекарския занаят и станала легендарна лечителка. Затова била наречена Фармаколитрия, което на гръцки език означава „избавителка от страданията”.

Остров Света Анастасия

Разбирайки, че е християнка, императорът я хвърлил в затвора, където била оставена без храна цели два месеца, но въпреки това оцеляла. Заедно с още 121 затворници била натоварена на пробит кораб, който благодарение на молитвите на Анастасия не потънал и затворниците успели да доплават до най-близкия бряг.

Света АнастасияКато научил, че Анастасия отново е оживяла, управителят на Илирик разпоредил тя да бъде разпъната между четири стълба и жива да бъде изгорена.

Света Анастасия загинала, но огънят не успял да унищожи тялото й и то останало непокътнато. Паметта на светицата се почита в деня на мъченическата й смърт – 22 декември.

Смята се, че остров Света Анастасия прелива от положителна енергия, заради необичайно високото съдържание на метални руди в земята. Тук въздухът е изключително чист, с ухание на маслинени дръвчета и маточина. Едно наистина прекрасно място, което всеки от нас може да посети.

Снимките в публикацията са от страницата на остров Света Анастасия във Facebook

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *