Фестивал на розето 2021 Казанлък

Rose Wine Expo представя за 10-ти път най-добрите български розета в Казанлък

Десетото юбилейно издание на Фестивала на розето Rose Wine Expo ще се проведе на 5 и 6 юни в Казанлък, когато градът отбелязва традиционно Празника на розата. След карантини и драстични ограничения на Covid пандемията се наля най-новата реколта вино Розе 2020. Най-малките и най-големите, най-утвърдените и най-иновативните, най-смелите и най-верните се събират в Града на розите, за да отпразнуват Юбилейното десетилетие на българското Розе. За 10 пореден път винените специалисти от дегустационната комисия в състав: Вили Гълъбова – председател, и членове Катя Йончева и Цвета Тановска, ще възнаградят на Националния конкурс „Златен киликс“ най-доброто вино с цвят на маслодайна роза. Журирани са 42 проби, 14 чистосортови тихи сухи вина, 11 двусортови тихи сухи, 6 трисортови и 1 петсортова или многосортова тиха суха проба розе. Реколтата на всички е 2020. От тях има само едно полусухо розе от 100% мавруд.

Следва реколта 2019, представена от 5 проби – 2 едносортови розета, 2 двусортови и 1 трисортово. Всички са тихи и сухи. При 12 от пробите има участие на местен сорт – Мавруд, Рубин, Букет, Мелник, Гъмза, Памид. Преобладават розетата с участието на Каберне совиньон и Каберне фран, участват и такива с Пти вердо, Пино ноар, Сира, Гренаш, Каладок, Мурведър. Увеличава се участието на естествено пенливите розови вина, има натурални Pet Nat и Sparkling Wine с добавен плод. Журираните проби розе са предоставени по една проба от 8 изби, по 2 проби от 7 изби, по 3 проби от 4 изби, по 4 проби от 2 изби. Винопроизводителните предприятия са от различни винени райони – Северозападна България, Дунавска равнина, Източна Тракия, Розова долина, Западна Тракия, Сакар и Долината на Струма. Тази година има 5 нови участника в конкурса и един участник, представящ вина,произведени в Италия, Фосата ди Портогруадо.

За реколта 2020 има 12 розови дебютни бранда сред участниците. Имената на наградените, както и на носителя на големия трофей, имената на наградените за Дизайн на винен бранд и Партньорство ще станат известни на 5 юни 2021 при откриване на 10-тото издание на изложението Rose Wine Expo 2021 Kazanlak в залите на Народно читалище „Искра“ ул. “Искра“ 1 Казанлък от 11:00ч. На търговското изложение в събота и неделя освен вина ще намерите отбраните високоалкохолни напитки на „Винпром Троян“, елексира на „Арониада Агра“, новите летни вкусове на домашните лимонади с етерични масла на „Етерополис Казанлък“, плодовите ликьори и вина на „Реалити био винарна“ от Добрич, сирена и млечни деликатеси с трюфели на шеф Радичев от Велико Търново.

При спазване на всички противоепидемични мерки, действащи за този период,слагайте розовите очила, розовите маски и елате в Долината на розите за да откриете, че сте си възвърнали не само обонянието и осезанието! Върнете си вкуса към живота с най-иновативната напитка на лятото WAI Moment – първият хард зелцер в България,представена от „Каменица“ АД. Вход свободен от 9:30 ч. до 19:00 ч. в събота и от 9:30 ч. до 17:00 ч. в неделя.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *