Фестивал на смокинята

Бонбони от смокини, руло от смокинов пестил, ликьори от южния плод и сварена на място смокинова ракия представиха участниците в седмото издание на Фестивала на смокинята в пазарджишкото село Ветрен дол, община Септември.

Смята се, че във Ветрен дол се отглеждат най-много смокинови дървета не само в региона, но и в цялата страна. Смокини в селото има от близо век, а през последните години смокинови дръвчета растат в почти всеки селски двор. Затова местните хора правят от смокини разнообразни продукти – от сладка и конфитюри, до ликьори и ракия.

Смокинова ракия Фестивал на ракия
Даката е прочутият майстор на смокинова ракия в с. Ветрен дол

За онези гости, които не знаят как предците им са варили ракия, на площада бе инсталиран и казан за ракия, с който борави местният майстор ракиджия Даката. Той демонстрира на място процеса на дестилиране и желаещите гости на фестивала опитаха от ароматната смокинова ракия.

Участниците в празника представиха своите домашни продукти от смокини, напитки, ястия, сладкиши, а за най-добрите имаше награди. Гостите дегустираха тестени изделия с плънка от смокини, сладко, мармалад, кремове, пелте и смокинова ракия. За пръв път тази година във фестивала участва Виолетка Цинцарова, която живее в селото отскоро, заедно със съпруга си Валтер Смит.

Фестивал на смокинята Виолетка Цинцарова
Виолетка Цинцарова спечели второто място във Фестивала на смокинята

„Участвах тази година за първи път с бонбони от сушени смокини, както и с руло от смокинов пестил. Получих втора награда и мисля, че успях да събудя интереса на съселяните си да опиват и все по-креативни идеи“, каза Виолетка Цинцарова за СлоуТурс.БГ.

Участие във Фестивала на смокинята взеха танцови и певчески групи от региона, а след награждаването на победителите в кулинарния конкурс започна народна веселба.

Фестивал на смокинята
Бонбони от смокини

Празникът се отбелязва редовно от 2013 г. заради обилната реколта от смокини в района. Идеята за провеждането на фестивала е на кмета на селото Димитър Христосков, а в организацията участва местното читалище „Култура-1910“.

Всяка година хората в село Ветрен дол произвеждат между 300 и 500 тона смокини, за които има добра реализация. Освен на дребно, производителите ги предават и на пунктовете за изкупуване, които отварят в селото специално за кампанията. Макар и далеч от южните ни граници, село Ветрен дол има подходящ климат за отглеждане на смокини.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.