Щрауси

Знаете ли какво е камилска птица? Така в Ориента са наричали щраусите, а през 2001 г.  в ловешкото село Брестница в Северна България е създадена една от първите наши ферми за отглеждане на щрауси.

Стопаните на ферма “Сините щрауси” основно отглеждат екзотични птици като щрауси, птици ему и нанду. Посетителите могат да се научат как се отглеждат и какви продукти се получават от тях – пера, яйца, кожи, месо.

Според археолозите, щраусите съществуват от 7 млн. години. Щраусът е най-голямата птица в света. Един голям мъжки екземпляр тежи около 135 кг. Перата по тялото на мъжките са черни, а при крилата и задните части бели и черни. Женските са по-малки и са със сиво-кафяво оперение.

На височина щраусът достига до 2,50 – 2,75 м, което му дава възможност да вижда хищниците отдалече. Тези птици са номади, а еволюцията ги е научила да скитат през обширни необятни пространства от трева и пустиня.

Щраусът не може да лети, но има дълги и силни крака, като всяко стъпало е с по два пръст. Най-силното оръжие за самозащита на щраусите е нокътят на големия пръст. Те ритат напред и надолу, а ритникът им понякога може да бъде смъртоносен. Отдолу пръстите на щраусите са покрити с плътни възглавнички, което им позволява да бягат много бързо и да развиват скорост до 70 км/ч.

Щраусови пера

Екзотичните птици са надарени с много силно зрение – в открито поле дългата шия на щрауса и малката му глава действат като перископ, обръщайки се на всички страни в непрекъснато дебнене за опасност. През това време едрото тяло на тези птици остава скрито зад храсти и скали.

Щраусите са стадни животни, хранят се с трева, горски плодове, листа и семена. Живеят до 70 г., като в дивата природа достигат полова зрялост на четвъртата година. Във ферма това става на 2 – 3 години. Пиковият сезон за чифтосването им е пролетта, а в любовния период мъжкият изпълнява ритуала по ухажването.

Щраусите са единствените птици, които танцуват, когато ухажват женската – танцът започва рано сутрин, когато няколко птици застават на пръсти с разтворени криле и се подреждат в кръг. Много скоро към танца се присъединява цялата група.

Щраусите са полигамни и всеки мъжки има харем. Женските щрауси не снасят яйца, докато мъжкият не направи дупка в земята. Всички женски снасят яйцата в тази дупка и когато станат 10-15 на брой, мъжкият и старата женска ги мътят в продължение на 6 седмици. През нощта мъти мъжката птица, а денем – женската.

Броят на яйцата за един сезон варира от 40 до 60, като всяка женска снася по едно през ден. Мъжкият е добър баща, който се грижи внимателно за малките. Щраусовото яйце има цвят слонова кост. На дължина то достига 15 см, а диаметърът му е около 12 см. Тежи средно 1,5 кг – колкото 25-30 кокоши яйца. С омлет от едно такова яйце могат да се нахранят няколко души. Черупката на яйцето е доста дебела и много твърда. Месото на щрауса е близко до телешкото, но е с по-ниско съдържание на мазнини и холестерол, затова е и по-скъпо.

От хилядолетия човечеството търгува с щраусови пера, а те през вековете са били знак за голямо богатство. От 1826 г. насам щраусите са се отглеждали заради перата в  Южна Африка. Станали са много доходоносни и са били четвърти в експортната листа на Южна Африка. През 1914 г. с близо 1 млн. отглеждани птици, индустрията се срива буквално за една нощ с избухването на Първата световна война.

Историята на щраусовите пера е романтична и вълнуваща. От символ на справедливост в древен Египет през карнавалите в целия свят, до изящните творения на модните дизайнери,  театрите, музикалните и нощни клубове – щраусовите пера винаги са очаровали хората.

Перата от щраус са меки, устойчиви, гъвкави и способни да генерират статичното електричество, което привлича праха. Затова те са най-търсеният материал за направа на домашни и индустриални бърсалки за прах. Перата се събират не по-рано от осем месеца след появата си.

Щраусовата кожа също е много търсена – тя е на второ място по издръжливост след слонската кожа. Има свойството да отблъсква водата затова е предпочитан материал за изработка на обувки и ботуши.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.