Странджански чай

Знаете ли, че в Странджа съществува билка от епохата на терциера преди близо 60 милиона години, която е оцеляла след последния ледников период? Днес носи наименованието Странджански билков чай (Sideritis syriaca) и е позната още като Кримски чай.

Ще видим нива с култивиран Странджански чай по време на нашия тур “В сърцето на Странджа – мистика, местни вкусове и манов мед”. В диво състояние билката е заплашена от изчезване, затова е вписана в Червената книга на застрашените видове в България и се отглежда в култивирано състояние. Киро Проданов от години отглежда чудотворниото растение в странджанското село Варовник.

Той пръв открива безценните качества на билката за международната фармацевтика. Билката има чудодейно действие, смята той. Проданов култивира чая повече от седем години и то в естествени условия. Определя го като уникален и поради начина и на добив и съхранение.

Странджански чай

Странджанският чай е ендемит – вид, който в България се среща само в Странджа. Устойчив е на планинските климатични условия и не се нуждае от грижи като прекопаване или пръскане, освен това има естествена удстойчивост на студ, слана и лед. Проданов описва технологията на култивиране като благодатна и съжалява, че хората в района не се интересуват от отглеждането на Странджански чай.

Според него, ако чаят се култивира в район с по-ниска надморска височина, ще изгуби характерния аромат и свойства, също така няма да синтезира биоактивните вещества, които са присъщи за естествената му среда. Благотворните качества на Странджанския чай са доказани чрез биохимични анализи, проведени в Софийския институт по органична химия. Отглеждането му може да се осъществи в 28 селища и то без да се нарушават правилата за култивиране. В момента се отглежда активно само на 3-4 места.

За общо укрепване на организма са ви необходими са начупени на ситно един или два билкови стръка, залети с 500 мл вряла вода. Оставя се да ври на бавен огън в продължение на 5 минути. По желание може да се консумира топъл или студен с добавен сок от лимон или лъжичка мед.

За външно и вътрешно приложение може да приготвите чудодеен извлек. За целта е необходимо стъклено бурканче, пълно две трети със Странджански чай. До запълване на бурканчето се долива ракия над 60 градуса и се оставя да престои от две денонощия до една седмица, далеч от пряка слънчева светлина.

Ако обичате сами да берете чая си, трябва да внимавате да не прекършите стъбълцата, за да не прекъснете развитието им. Реколтата се прибира от юни до август, след което се суши в сушилня, работеща със слънчевата енергия. Процесът продължава от 1 до 2 денонощия.

Използват се всички части от билката – листенца, стебло и цветове. Здравите за чай, а останалите за тинктура. Киро Проданов поема инициатива по задействане на процедура, която да защити наименованието на Странджанския чай по схемите за качество на Европейската комисия. Според него така ще се стимулира култивирането на чая.

Според проучванията, Странджанският чай понижава риска от поява на ракови заболявания, мозъчен инсулт и сърдечни болести. Има благоприятен ефект при високо кръвно, предпазва от атеросклероза, укрепва имунната система, притежава антивъзпалителни свойства и има ободряващо действие.

През годините Киро Проданов е изпробвал различни рецепти с чудния Странджански чай. Препоръчва няколко, които имат общоукрепващо действие на тялото. Приложението в компреси и мазила подобрява състоянието при артрит, дископатия и ревматизъм.

Снимки: Личен архив на Киро Проданов

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *