Акве Калиде Ветрен

Нови минерални бани ще бъдат изградени в бургаския квартал Ветрен по проекта “Силата на водата”. Строителните работи ще започнат до края на ноември, съобщава в. “Десант”. Новите минерални бани ще се намират в сградата на експозиционен и демонстрационен център “Минералните води на Акве Калиде”, който ще бъде издигнат край останките от римските терми.

Едноименният туристически комплекс край Бургас е планиран в двуетажна сграда със застроена площ 477 кв. м. В сутерена ще са разположени помещенията на археологическия музей, в които ще са разположени учебният музей и фондовите помещения, както и експозициите. Те ще включват находки, намерени при направените разкопки на терен, експонати от фонда на Регионалния исторически музей в Бургас, както и гостуващи експозиции.

Експозиционните части на партерното ниво ще включват обслужващи помещения, палестра, аподитериум, помещение с басейни за деца и възрастни с топла минерална вода, семеен кът и др. В момента хората могат да използват минералната вода като посещават двата санаториума във Ветрен. Край “Акве Калиде” има и чешма, от която тече целебната топла минерална вода.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *