Сухиндол

Сухиндол от хилядолетия е известен със своето вино, а за хората по тези географски ширини отглеждането на лозя и винопроизводството са основен поминък от векове. Доказано е, че още през неолита – 6000 г. пр. н. е., в района е имало поселения, а по време на Римската империя мястото е било известно като лозаро-винарско селище.

Още в древността любителите на искрящото вино са го наричали Българската Шампания – по името на историческата област Шампан в Североизточна Франция, прочута с шампанското, което се произвежда в сегашната си форма от XVII век. Името Българска Шампания идва от балансираната комбинация между органични киселини и захари на сухиндолското вино.

На плочата, намерена край с. Сопот, са изобразени Херакъл и Дионис

Ахеолозите във Великотърновския музей са датирали следи от жилища, извори, каптажи, фрагменти от керамика, накити, предмети от бита (чукове, тесла, паници и др.). Доказателство, че местните хора още в древността са се занимавали с винопроизводство, е намерената при село Сопот плоча, на която са изобразени Херакъл и Дионис.

Според археолога Полихроний Сирку, който посещава Сухиндол през 1878 г., тук е имало голямо и богато римско селище. Той прави разкопки в землището на градчето и стига до заключението, че селището е било свързано чрез каменен път с града Никополис ад Иструм – столица на провинция Долна Мизия. Каптажът на питейна вода, направен по времето на Римската империя, се използва и до днес.

Сухиндол

Най-старото име на града е Сьоундал. Със съвременното си име Сухиндол е поне от XV век, като дори и тогава е бил записан като Сухиндол в турските регистри. От онова време датира и най-старата, запазена и съхранена до наши дни скица на лозе – още едно доказателство, че винарството и лозарството по тези земи са процъфтявали векове назад.

Първият разсадник за облагородени лози в България е създаден в Сухиндол

Първият разсадник за облагородени лози в България е създаден в Сухиндол през 1896 г. Малко по-късно – през 1909 г., е основана и най-старата лозаро-винарска кооперация “Гъмза” – първа не само в родината, но и на целия Балкански полуостров. Пак същата година е и първият гроздобер. Основателят на кооперацията Марко Вачков е бил изключително интелигентен и ерудиран човек с невероятни познания по лозарство, енология и инженерни науки – специализация придобита във Франция и България.

Сухиндол

Благодарение на честността и харизмата си, Вачков успява да убеди местните хора, че ще успеят да създадат изба за винопроизводство по най-модерните за времето си производствени практики. Кооперацията е разполагала със свои лозови насаждения и изби и остава единствената действаща чак до 30-те години на миналия век. Под вещото ръководство на Марко Вачков, избата се е превърнала в най-силния производител на местния пазар.

От Сухиндол тръгва и известното червено вино от сорта Гъмза

От Сухиндол тръгва и известното червено вино от сорта Гъмза, което е било изнасяно за десетки страни. През 1952 г. избата, лозята и активите й са национализирани, а през 1989 г. проектът е стартиран отново от частна фирма. Интересен факт е, че и до днес тук се пази най-обемистата бъчва в България с капацитет 24 кубични метра, както и единствените по рода си стъклени резервоари за вино, произведени по австрийска технология.

Ако решите да посетите именития град, на всяка цена се отбийте в сухиндолската енотека, в която може да ви покажат бутилки вино на повече от век, а в местния музей винаги може да научите нещо интересно и да разгледате любопитни експонати, свързани с винопроизводството по сухиндолския край. Неотдавна с европейско финансиране в Сухиндол бе открит Културен център по винарство и лозарство, в който може да видите интересна музейна експозиция, представяща историята и обичаите на лозарството и винарството по този български край.

Сухиндол

Читалището “Трезвеност” е основано от сподвижник на Левски

Отбийте се и до небезизвестното сухиндолско читалище “Трезвеност”, основано през 1870 г. от даскал Васил Неделчев. Година по-късно е кръстено “Трезвеност” от сподвижника на Васил Левски отец Матей Преображенски (Миткалото). Читалището се е утвърдило като огнище на културно-просветна дейност в града.

Повече от 150 години градът чества своя празник на Трифон Зарезан, отбелязван на 14 февруари. На площада се появява т. нар. Цар на виното, а зрителите могат да е полюбуват на автентични танци и ритуали, които срещат виното и любовта. На 14-ти февруари никой сухиндолец не е в лозята си, защото веселбата се пренася в местността Върбака, където гостите опитват не само с висококачественото сухиндолско вино, но и традиционния печен петел. От няколко години на този ден се провежда и състезание по търкаляне на бурета.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *