Крокмач

Зелено сирене от с. Черни Вит, Цветан Димитров, Zeleno sirene ot selo Cherni vit, Tsvetan Dimitrov, Национален събор на овцевъдите 2022, СлоуТурс.БГNatsionalen sabor na ovtsevadite 2022 SlowTours.BG

Старите български сирена – как шепа възрожденски българи пазят традицията и до днес

Брънза, мяхово сирене, зелено сирене, ахчак, катък, крокмач, кашкавал гьобек, сирене в стомна….Тези стари български рецепти за сирене и консервиране на мляко датират далеч във вековете назад и макар рецептите им, за разлика от старите европейски сирена, да нямат специална защита, шепа истински българи с възрожденски дух ги пазят и до днес.
Катък

Вкусната магия на овчия катък от Сакар планина

Истинският катък се прави само 14 дни в годината - в последните две седмици на август. Оригиналният деликатес трудно се намира в магазините, защото суровината е в ограничени количества и не достига за промишлено производство. В качествения сакарски катък не се влагат консерванти и затова той не може да трае дълго. За да го съхранят, майсторите от Южна България го държат в стомни в ледени кладенци или го закопават в земята.
Крокмач

Крокмач – митичното млечно ястие от българския Север

Крокмачът е вид млечно солено ястие от Северна България. Млечният продукт е добър начин да се съхрани голямо количество овче мляко и да се направи зимнина