Трапеза за Васильовден

Васильовден

Кефал плакия, паламуд със зеле и Васильова пита – блюдата за Васильовден в Анхиало

Васильовден е един от най-тачените празници в Анхиало. Заедно с Йордановден, той заема особено важно място в празничния цикъл на жителите на старо Поморие. Анхиалци са посрещали Бъдни вечер скромно, като за трапезата са приготвяли само постни ястия, за които не са използвали дори олио. За десерт са правели саралия, наречена „газоти милина”, защото се свива. Парчетата саралия се опичали във фурната, приготвял се сладък сироп и докато е още топъл се пускали в него, след което се вадели едно по едно, отцеждали се в тава и се поръсвали отгоре обилно с пудра захар. По този начин сиропът се задържал в самата саралия.