Мишкова нива

Може би най-древното тракийско светилище в българската част на Странджа се намира в местността Мишкова нива. То е трудно достъпно и слабо проучено, макар че още в началото на ХХ век братя Шкорпил навлизат в Странджа планина и откриват Голямата могила. В основата й се виждат огромни мраморни блокове, а височината й е близо 8 метра.

Свещеното тракийско място е разположено на 4 км от Малко Търново. Според Шкорпил, мраморните камъни са повече от 70 и се използват за постройки на църкви и други обществени здания. В два от храмовете в Малко Търново са използвали мрамор като този от светилището за създаването на архитектурните детайли.

Мишкова нива

Един от братята Шкорпил прави публикаци с приложени скици, които свидетелстват за надписи на старогръцки език в част от споменатите артефакти. Сред тях са и две плочи с релеф на тракийски конник. Всичко е добре забравено, а и понеже обектът се намира в гранична зона, разкопките там са почти невъзможни.

През 80-те години на ХХ век, когато България все още е зад Желязната завеса, се разчува, че в района на Малко Търново има голям археологически обект. Разкопките започват по време на реализацията на програма “Странджа-Сакар”. Ръководители на експедицията са доц. д-р. Петър Делев и проф. Александър Фол.

В античността древното светилище е ограбено и разрушено, така е открито и по време на разкопките. Предполага се, че датира от второто хилядолетие пр. Хр. до епохата на късна античност. Вероятно светилището е било част от огромен комплекс, включващ могилен некропол и рудници в подножието, укрепена римска вила рустика и голяма могила. Според изследователите хората живеещи там са полагали грижи за храма и занаятчийското производство.

На територията на обекта не са открити следи от погребения и това води до предположението, че е храм или светилище на съществуващ цар, герой или жрец. В архитектурно отношение храмът е от 5-4 век пр. Хр. В две от църквите в Малко Търново са открити вградени мраморни жертвеници, посветени на Аполон, което потвърждава, че е храм в чест на Бога Слънце. По тези места Аполон е наричан Аулариос. Открити са оброчни плочки, на които е изобразен тракийският конник, както и надпис с посвещение на Херакъл. Това потвърждава предположенията, че в района на Малко Търново местните са почитали Зевс, Аполон Аулариок и Дионис.

Мишкова нива

Посетителите на храма са посрещани с монументален фронтон на входа с кръстосан щит и стрела и изобразени символи на слъчев култ – две обърнати човешки длани. Според древните символи, дланите са поздрав към слънцето. Пред една от сградите на Историческия музей в Малко Търново фронтонът е запазен до днес.

Външната мраморна стена достига дължина до 23 метра и обхваща основата на могилата. Запазена е подовата настилка и тази по коридора (дромоса). Интересна е височината на крепидата, достигаща 1,85 см. Тя е изградена от мраморни блокове, които са изрязани дъговидно. Първоначално е изграден вътрешния кръг на могилата, както и кръглото помещение, а след това останалата част от светилището.

Мишкова нива

Разкопките продължават почти две години. Археолозите са притиснати от времето. На 500 метра се намира границата с Турция, охранявана от военни, което прави мястото недостъпно. Въпреки трудностите, участваща в екипа от археолози специалистка по антична архитектура публикува най-добрата статия за светилището на траките.

Тя описва три етапа, два от които могат и сега да се проследят. Според публикацията тракийското светилище, очертано в свещен кръг е имало долмен, от който днес няма следи. Подобен градеж не се среща никъде на територията на България, освен в Странджа планина. В турската част на Странджа има две подобни гробници. На места в камерата се виждат изградени мраморни блокове, които са закрепени с железни скоби и са запълнени с олово.

Мишкова нива

Предполага се, че е имало административна сграда от 2-4 век сл. Хр., намерена на 200 метра в гората, представляваща римска вила, обслужваща светилището. Вероятно се е населявала от жреците. По – нагоре е открито гробищно съоръжение – цистов некропол, подобно на това в Перперикон. Предполага се, че свещенослужителите са погребвани там.

Този район е богат на рудни разработки и металургични останки. Известен факт е, че металургия в този район е имало 6000 г пр. Хр. Община Малко Търново създава проект през 2005 г., чрез който се възстановява купола в комплекса. За съжаление светилището и куполните гробници, често са обект на набези от иманяри. Учуните нястояват, че хаметникът Мишкова нива трябва да се реставрира, тъй като има ценно научно значение.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *