Мишкова нива

Може би най-древното тракийско светилище в българската част на Странджа се намира в местността Мишкова нива. То е трудно достъпно и слабо проучено, макар че още в началото на ХХ век братя Шкорпил навлизат в Странджа планина и откриват Голямата могила. В основата й се виждат огромни мраморни блокове, а височината й е близо 8 метра.

Свещеното тракийско място е разположено на 4 км от Малко Търново. Според Шкорпил, мраморните камъни са повече от 70 и се използват за постройки на църкви и други обществени здания. В два от храмовете в Малко Търново са използвали мрамор като този от светилището за създаването на архитектурните детайли.

Мишкова нива

Един от братята Шкорпил прави публикаци с приложени скици, които свидетелстват за надписи на старогръцки език в част от споменатите артефакти. Сред тях са и две плочи с релеф на тракийски конник. Всичко е добре забравено, а и понеже обектът се намира в гранична зона, разкопките там са почти невъзможни.

През 80-те години на ХХ век, когато България все още е зад Желязната завеса, се разчува, че в района на Малко Търново има голям археологически обект. Разкопките започват по време на реализацията на програма “Странджа-Сакар”. Ръководители на експедицията са доц. д-р. Петър Делев и проф. Александър Фол.

В античността древното светилище е ограбено и разрушено, така е открито и по време на разкопките. Предполага се, че датира от второто хилядолетие пр. Хр. до епохата на късна античност. Вероятно светилището е било част от огромен комплекс, включващ могилен некропол и рудници в подножието, укрепена римска вила рустика и голяма могила. Според изследователите хората живеещи там са полагали грижи за храма и занаятчийското производство.

На територията на обекта не са открити следи от погребения и това води до предположението, че е храм или светилище на съществуващ цар, герой или жрец. В архитектурно отношение храмът е от 5-4 век пр. Хр. В две от църквите в Малко Търново са открити вградени мраморни жертвеници, посветени на Аполон, което потвърждава, че е храм в чест на Бога Слънце. По тези места Аполон е наричан Аулариос. Открити са оброчни плочки, на които е изобразен тракийският конник, както и надпис с посвещение на Херакъл. Това потвърждава предположенията, че в района на Малко Търново местните са почитали Зевс, Аполон Аулариок и Дионис.

Мишкова нива

Посетителите на храма са посрещани с монументален фронтон на входа с кръстосан щит и стрела и изобразени символи на слъчев култ – две обърнати човешки длани. Според древните символи, дланите са поздрав към слънцето. Пред една от сградите на Историческия музей в Малко Търново фронтонът е запазен до днес.

Външната мраморна стена достига дължина до 23 метра и обхваща основата на могилата. Запазена е подовата настилка и тази по коридора (дромоса). Интересна е височината на крепидата, достигаща 1,85 см. Тя е изградена от мраморни блокове, които са изрязани дъговидно. Първоначално е изграден вътрешния кръг на могилата, както и кръглото помещение, а след това останалата част от светилището.

Мишкова нива

Разкопките продължават почти две години. Археолозите са притиснати от времето. На 500 метра се намира границата с Турция, охранявана от военни, което прави мястото недостъпно. Въпреки трудностите, участваща в екипа от археолози специалистка по антична архитектура публикува най-добрата статия за светилището на траките.

Тя описва три етапа, два от които могат и сега да се проследят. Според публикацията тракийското светилище, очертано в свещен кръг е имало долмен, от който днес няма следи. Подобен градеж не се среща никъде на територията на България, освен в Странджа планина. В турската част на Странджа има две подобни гробници. На места в камерата се виждат изградени мраморни блокове, които са закрепени с железни скоби и са запълнени с олово.

Мишкова нива

Предполага се, че е имало административна сграда от 2-4 век сл. Хр., намерена на 200 метра в гората, представляваща римска вила, обслужваща светилището. Вероятно се е населявала от жреците. По – нагоре е открито гробищно съоръжение – цистов некропол, подобно на това в Перперикон. Предполага се, че свещенослужителите са погребвани там.

Този район е богат на рудни разработки и металургични останки. Известен факт е, че металургия в този район е имало 6000 г пр. Хр. Община Малко Търново създава проект през 2005 г., чрез който се възстановява купола в комплекса. За съжаление светилището и куполните гробници, често са обект на набези от иманяри. Учуните нястояват, че хаметникът Мишкова нива трябва да се реставрира, тъй като има ценно научно значение.

1 Comment

  1. Светлана
    6:18 - 08.06.2021 / Reply

    Много мили са екскурзоводите в музеите на гр. Малко Търново. Благодарим на Силвия за търпението.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *