Приключенски гастротур Треска за скъпоценни камъни в Родопския Клондайк

Кой не обича доброто старо търсене на съкровища? Красотата на скъпоценните камъни е нещо, на което да се удивиш, а е и вълнуващо да си намериш съкровище, което да вземеш със себе си. Дните на забогатяване чрез търсене на скъпоценни камъни и злато са отдавна отминали, но в последните години това преживяване се превръща в един от най-модерните видове туризъм по целия свят.

Сред страните, където често се практикува, са Турция,  Грузия, Съединените Щати, Етиопия, Колумбия и Австралия, а в България този тип приключенски туризъм едва прохожда. Но страната ни, с богатите си на ценни минерали и злато недра, има огромен потенциал за неговото развитие.

Приключенски гастротур Треска за скъпоценни камъни в Родопския Клондайк

Лилави аметисти,  смайващи с цветовете си ахати, млечносини халцедони и благородни ясписи — всички те лежат погребани в мината край Маджарово в Източните Родопи. За да ги намерите, всичко, което трябва да направите, е да се разходите в района на старата мина и може би да използвате чук и длето. „Това е тръпката от лова“, казва Юмер Тасим, собственик на хотел в района, и търсен водач на експедиции за лов на полускъпоценни и скъпоценни камъни. „Никога не знаеш какво ще намериш. Следващия камък, следващата пълна лопата може да ти донесе нещо наистина страхотно.”

Благодарение на разположението си в кратера на изгасналия преди 35 милиона години вулкан, през социализма Маджарово се развива като рудодобивно селище. В резултат на вулканичната дейност тук има оловна руда, сребро, злато и над 16 вида ценни минерали и скъпоценни камъни, част от които и днес може да съберете покрай красивите меандри на река Арда.

Ахат Приключенски гастротур Треска за скъпоценни камъни в Родопския Клондайк

От 50-те години на ХХ век до края на 80-те Маджарово се развива като миньорско селище и жителите му достигат почти 10 000 души. През 90-те години държавата изоставя маджаровската оловно-цинкова мина и прекратява изграждането на цеха за обработка на скъпоценни камъни, а съоръженията са вдигнати във въздуха. Проучването на находищата на аметисти, ахати и ясписи така и не е завършено.

След затварянето на двата рудника на някогашния минен гигант ГОРУБСО, Маджарово започва да се топи. Днес това е най-малкият град в България след Мелник, с население от едва 670 души, а територията около бившата мина се владее от планинските водачи и каменарите. Много от тях са работили в някогашните рудници, други са търсачи на съкровища с колекции от по над пет тона скъпоценни и полускъпоценни камъни, трети имат собствени ювелирни работилници.

Приключенски гастротур Треска за скъпоценни камъни в Родопския Клондайк

С помощта на местни водачи, ние от „СлоуТурс.БГ“ ще ви заведем на експедиция за търсене на ценни минерали край Маджарово, която сме нарекли “Треска за скъпоценни камъни в Родопския Клондайк”. Сред най-често срещаните тук камъни е аметистът – един от камъните с универсални терапевтични свойства. Неговата енергия е много мощна и силно пречистваща, смята се, че носи мъдрост. Помага при главоболие, мигрена, усилено ум­ствено натоварване, безсъние.

Ясписът също има силни лечебни и заземяващи сили. Древните египтяни носели скарабеи от яспис като амулети, тъй като се е вярвало, че камъкът увеличава сексуалната енергия. Според Библията, ясписът е дар от Бога и е първият камък на новият Йерусалим.

Приключенски гастротур Треска за скъпоценни камъни в Родопския Клондайк

Халцедонът, който също често се намира край Маджарово, символизира спокойствие и хладнокръвие, за тибетците той е камък на чистотата и концентрацията. В древността е бил доста популярен декоративен камък, като е бил гравиран с божества и водни духове. Древните се смятали, че този камък може да влияе на времето и с него са се опитвали да омилостивят боговете.

Ахатът осигурява баланс между физическите, емоционалните, интелектуалните и духовните състояния. Камъкът помага при лечение на заболявания на панкреаса и подобрява на кръвообръщението. Всичко, което намерите по време на експедицията, можете да задържите.

По-късно ще разгледаме сбирка с над 1000 екземпляра скъппоценни и полускъпоценни камъни, ще научим за енергията и лечебните им свойства, ще имаме възможност да се включим и в малък базар за бижута, инкрустирани с камъни.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *