MG Момчилград кухня

Телешко върху юфка и късър с черен булгур – вкусното лице на Момчилград

Крехки късчета телешко месо, къпана баница с манголд, чеснова разядка с джоджен, здравословната салата късър – всичко това е сътворено от талантливите ръце на Бахар Рушти от Източните Родопи, която със семейството си стопанисва хотелски комплекс „МГ Момчилград“.

Бахар Рущи и Месут Реджеп

Бахар Рущи със съпруга си Месут Реджеб

Младата жена, която е с докторска диплома от Медицинския университет в София и стаж в кърджалийската болница, управлява със съпруга си Месут Реджеб семейния хотел, опитвайки се да съхрани вековната кулинарна традиция в региона и да я съчетае с модерните тенденции в съвременното хранене.

Така тя приготвя за гостите свежа салата с марули, рукола, чери домати, ябълки и орехи от домашната градина, а сиренето е тип “Пармезан” от смилянската мандра на Милкана Йорданова „Родопа милк“. Бахар е майсторка и на здравословната късър салата, която е божествена на вкус и лесна за приготвяне. Типична е за турската и кюрдската кухня, а името „късър“ (kısır) в превод от турски означава „безплодна, ялова“.

Основната съставка в нея е черният булгур, който трябва да е фино смлян. Булгурът е много по-питателен и полезен от ориза – съдържа витамин В, цинк, хром и магнезий. Благодарение на високото си съдържание на фибри, булгурът регулира дейността на червата и помага при констипация. Булгурът има важна роля за детското умствено развитие и формиране на костната структура, освен това е много устойчив на влага и не се разваля бързо. Късър се приготвя с домати, краставици, магданоз, копър, джоджен, лимон, зехтин и сос от нар (наршарап) и се сервира като мезе или гарнитура към основно ястие.

Телешко месо върху юфка
Телешко месо на късчета върху хрупкава юфка

Бахар е майсторка и на къпаната баница, в чиято плънка слага манголд от своята градина. Тънкостта е в „къпането“, което става по различни технологии – традиционната е след като в тавата се застели първата кора, втората да се потопи за секунди във вряла вода и веднага след това в студена подсолена вода. Вади се, изцежда се и се разстила върху първата кора. По-лесният вариант е корите последователно да се пръскат с вода и с разтопено масло. Манголдът, който Бахар слага в къпаната баница, е много популярен в средиземноморската кухня, но сравнително непознат в България. Наричан е още спанаково или листно цвекло, а стъблата му са оцветени в различни ярки цветове като червено, жълто и лилаво. Манголдът, който расте в градината на Бахар, е богат източник на витамини К, С, А и Е, рибофлавин и витамин В6, магнезий, манган, калий, желязо, натрий и мед.

От полезните ястия на хотел „МГ Момчилград“ плавно минаваме към питателните, при които безспорният фаворит е телешкото върху юфка. Това ястие се приготвя по вековна турска рецепта от ръчно точена домашна юфка, изпечена върху гореща повърхност – тикла или печка. Сварената юфка се оформя на кладенче, залива се с току-що сварен телешки бульон, а в центъра на ямката се поставят късове от крехко сварено телешко месо. Ястието, се сервира топло, а в Момчилград го наричат още “геврек ъсламасъ”. В превод от турски означава “намокрен геврек”, заради подредбата и овкусяването на хрупкавите печени кори.

Късър - вкусното предястие от булгур

Десертите представят цялото изобилие на ориенталската сладост – от баклави с фини до прозрачност кори, до нежен кадаиф, кадън гьобек и спиращо дъха от сладост кюнефе. Ако след вкусното и обилно хапване в хотел „МГ Момчилград“ все още имате сили за разходка, районът предлага безброй възможности – от езическото светилище и средновековна крепост Татул, до древния град Перперикон, за който мнозина изследователи смятат, че е прочутото светилище на древногръцкия бог Дионис. В близост до Момчилград е и най-добре запазеният средновековен замък в Родопите – крепостта Вишеград, разположена на висок връх на десния бряг на река Арда в местността Харман кая. Тя е охранявала разклонение на пътя от Адрианопол до Филипопол към вътрешността на Родопите по долината на река Върбица. Под стените на замъка е преминал отрядът на кръстоносците, воден от маршал Жофруа Вилардуен, а на левия бряг на р. Арда, под крепостта Моняк, се е намирал лагерът, в който е избран Анри – вторият император на Латинската империя.

Ако търсите още приключения и забележителности в района на Момчилград – пещери, древни римски мостове, параклиси, природни феномени, питайте Бахар Рушти. Тя сладкодумно ще ви упъти, защото е убедена: „Прави така, че всеки, който дойде при теб, когато си тръгва да е по-добре и да е по-щастлив!“. А при Бахар и семейството й това е сигурно.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *