Ботаника Лайф Надарево

Харесвате палачинки с мед, течен шоколад или конфитюр от ягоди? Ще се изненадате, ако ги подсладите с маджун от захарна метла. Сладкият петмез, наричан в Добруджа „медът на бедняците“, обикновено се прави от захарна тръстика и захарно цвекло, грозде, тиква, сини сливи, захарна метла и диня и представлява сгъстен сироп от сладък плод. Маджунът от захарна метла, както в България се нарича културата сорго, не съдържа Е-та или други консерванти, а въглехидратите в състава му са около 80%. И ако в горнооряховското село Стрелец сорго се отглежда още от 18 век и вече няколко години там се провежда Празник на захарната метла, маджунът в село Надарево, община Търговище, е плод на усилията на един учител, а сега застъпник на екологичния начин на живот – Апостол Апостолов.

Апостол е от Търговище, завършил е английска филология, работил е като преподавател в училище и в университет. Почти 10 години живее и работи в Англия, изучава „Социология на младежта“ и се занимава с наука. И макар да е добре платен като научен работник, решава да се върне към корените си и къщата на дядо си в село Надарево. Наследява я през 2012 г. Струва му се лудост да се раздели с нея и семейните земи, като знае колко усилия са вложили в тях предците му. И макар в Англия да има съвсем различни идеи за бъдещето – да се занимава с образование, деца и младежи, решава да се върне и да направи нещо с наследеното богатство.

Палачинки с маджун от захарна метла
Палачинки с маджун от захарна метла, позната още като сорго

Апостол се превръща в емигрант в собствената си страна – връщайки се в Надарево си дава сметка, че не разбира нищичко от земеделие. Но негов пример е единият му прадядо, който е бил добър градинар и дори е ходил в Унгария да учи местни хора на градинарския занаят. Каузата на Апостол обаче е малко по-различна от тази на прадядото – той решава да създаде фондация „Ботаника Лайф“ и да продължи да работи с деца и младежи. Заедно с приятели в двора на дядовата си къща изгражда Център за младежко участие и устойчиво земеделие, а върху семейните земи произвежда различни сезонни култури по биологичен начин.

Със своите съмишленици, Апостол започва да практикува устойчиво земеделие, съобразено с природата и човешките потребности. „Устойчивото земеделие дава не само чиста храна, но и носи правилното отношение към земята, животните и растенията, така че да останат съхранени за следващите поколения“. На това „Ботаника лайф“ се опитва да научи и все по-многобройните си последователи. Фондацията стопанисва около 30 декара земя край с. Надарево, върху която се отглеждат зеленчуци, овошки, има поляна и езеро. Идеята е там да расте от всичко по малко – от сезонни зеленчуци като домати, краставици и пипер, до забравени, нетрадиционни или трудни за отглеждане култури като манголд, гулия, пащърнак, червено цвекло, бамя. Напоследък Апостол и хората му дори се опитват да възстановят производството на аспержи, които в царско време са се отглеждали широко в България, но в средата на ХХ век култивирането им е напълно забравено.

Апостол Апостолов, Ботаника лайф
Апостол Апостолов с деца на полето

По-голямата част от произведената продукция се използва за изхранване на гостите на „Ботаника Лайф“. Малка част може да бъде купена – сушени чери доматчета, консервирани чушлета, кисели краставички и буркани с бамя. Те внасят цвят по первазите и привличат погледите на гостите, които има не само къде да хапнат, но и да отседнат – над светлия ресторант има чудесни стаи за настаняване, обзаведени семпло и с много вкус. Освен с екологично и пермакултурно земеделие, фондацията се занимава със социални дейности, работа с деца и младежи, провежда и обучения, като предстоящи са курсовете по билкарство и устойчиво земеделие.

Когато посещаваме „Ботаника Лайф“, по-рано през деня в стопанството току-що се е провел Празник на тиквата. Семейства от районите на Шумен и Варна са довели децата си, за да се разходят заедно до полето, да се срещнат с крави, да научат повече за зеленчуците и чистото земеделие, да берат тикви и да съчиняват приказки. Една от най-интересните игри е търсенето на тикви, а за участието си повечето са отличени с тиквени медали. После следва угощение с любопитни постни ястия, приготвени със зеленчуци от градините на „Ботаника Лайф“ – сармички с листа от кейл, пълнени чушки с булгур и леща, тиквена крем супа, огретен с тиква, тиквеник, солен кекс с тиква и разбира се печена тиква. Баница с коприва за закуска и палачинки с маджун приготвя двойката готвачи Маги и Кирил, които също дълги години са живели и работили в Германия, но са намерили пътя към Родината покрай мисията на Апостол. Отскоро той е привлякъл към каузата си още една българка, опитала късмета си навън Емилия Илиева, която е била доброволка в Румъния. Сега тя е поела организирането на обучения и събития в стопанството в Надарево.

Ботаника Лайф
В "Ботаника Лайф" предлагат ястия от отгледани в градината продукти

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *