Гастрономически туризъм

Един от най-добрите начини да се насладите на невероятни храни, интересни ястия и специалитети  от цял свят е докато пътувате. Какво по-хубаво от това да се съчетава полезното с приятно ? „Няма хора, които да не се нуждаят от храна” – цитат на Катрин Хийлд, главен изпълнителен директор на щатската компания Remote Lands. Дейноста на отвъдокеанското дружество е свързана предимно с подготовката на луксозни индивидуални ексурзии в Азия.

Гурмето е най-бързо разрастващата се тенденция в света на туризма

Според проучвания на TIA (Travel Industry Association of America), двама на всеки пет туристи са отделили време на местната кухня по време на почивките си.

„Винените екскурзии, гурмето и всички видове кулинарни пътешествия са една от най-бързо набиращите популярност тенденции в туризма. Спрямо данни от минали години, в наши дни прави впечатление, че масово туристите са обогатили кулинарните си познания и все по-често търсят нестандартни дестинации, известни с масовото си предлагане на местни блюда.

Кулинарният туризъм предлага по-разчупена палитра от блюда и винени листи

Стара поговорка гласи, че най-добрият начин човек да се запознае с най-интересните части на различните култури е като вкуси от тяхната кухня. Явно този факт не е убегнал на предприемачите развиващи кулинарен туризъм. Ето защо по въпроса се работи все по-упорито, като се изграждат кулинарни школи, привикват се професионални готвачи, а традиционните менюта се подобряват.

Данни на щатската организация, че бройката на туристите, които не просто търсят лукс, а ваканции, които ще запомнят, се увеличава с всяка изминала година. В основата на всичко това стои насладата от храната и знанията, с които обикновения турист се среща по време на своята почивка. Ето защо и ние от Agronovinite.com ви предоставяме списъка с десетте най-добри дестинации за кулинарен туризъм, на престижния сайт Forbes.com.

Ritz-Carlton, Канкун, Мексико

В Канкун –  кокетен курорт на Мексико, наскоро беше открит кулинарен център, разполагащ с два курса, а занятията се провеждат в шест от седемте дни на седмицата. В процеса на обучение са заложени части от френската, тосканската и разбира се, мексиканската кухня, но освен това са включени и дегустации на текила и вино. Хотелът предлага широка гама от кулинарни пакети, които да придадат цвят и емоция на вашата ваканция.

От вида на кулинарния пакет, който изберете, зависят и занятията, които идват с него. До момента предложението, което най-често избират туристите включва два кулинарни урока както и дегустация на червено вино или местна текила. Спрямо това за кой сезон направите резервация цените на нощувка ще варират между 469 и 699 долара.

One & Only Maldives, Риити Ра, Малдивски острови

Без съмнение една от най-атрактивните дестинации както за обикновен, така и за кулинарен туризъм се оказват Малдивите. В хотел One & Only Maldives от скоро се провеждат разнообразни уроци по готварство с много и различни готвачи. Всеки учебен час се води от определен майстор-готвач и завършва в приятелска атмосфера на по чаша бира, вино или японско саке.

Цената на един урок е 90 щатски долара, а специалитетите варират между всякакви видове екзотично къри, през суши и сашими с риба тон или баракуда, та чак до ливанска национална кухня. Най-ниската цена за стая варира около 750 щатски долара за нощувка.

Les Sources de Caudalie, Франция

В покрайнините на Бордо, на непосредствена близост до най-качествените френски лозя е разположен хотел Grand Cru, Les Cources de Caudalie, който освен приятно място за почивка, релакс и спа процедури е също така и земен рай за почитателите на гастрономията.

Гастрономически туризъм

Макар и разполагащ само с  50 стаи, хотелът определено прави впечатление както с ниските си цени от около 240 щатски долара за нощувка, така и с разнообразните забавления, които предлага. Част от тях са кулинарни уроци, средно траещи по 3 часа, а също така и курс по дегустация на вина. Готварските курсове струват 120 щатски долара, а дегустационните – 100$.

Lapa Palace, Португалия

В хотел Lapa Palace, Лисабон се предлагат разнообразни четиридневни кулинарни курсове през месеците между май и септември. През три от дните се провеждат самостоятелни екскурзии до столицата където се дегустира порто, а в последния четвърти ден, гостите обядват с гост-готвачите.

Интересното е, че доста известни кулинарни гурута като Клод Тоагро, Серж Виейра, Франко Луис и др. са водили курсове в този хотел. Поради този факт цените са по-завишени, като за един човек варират около 2600 щатски долара.

Lakitas, The Ultimate Hideout, Тексас, САЩ

В западната част на едноименния щат наскоро отвори врати център по кулинарно изкуство. Мястото е известно със свръх модерната си кухня, разполагаща с 60 места, а основната атракция е дегустация на вино и типичния местен алкохол – текилата.

Заслужава си да се обърне внимание и на кулинарния курс за деца, наречен „Аз ще сготвя вечерята”, който е за тийнейджъри, продължава около 4 часа, а гостите опитват разнообразните гозби в комбинация с различни вина. Цената за това удоволствие е 175 щатски долара, а нощувките започват от 230$.

Hotel Villa San Michele, Италия

Хотелът се намира на закътано местенце, разположено по хълмистите склонове на Флоренция, а от средата на пролетта до късна есен комплексът предлага и готварско училище. Гостуващи майстор-готвачи провеждат курсовете, които продължават по 4 дни. Хотелът разполага с различни видове курсове, а цените се определят спрямо самото обучение.

Един от фаворитите е т.нар. курс „Не само изглежда добре, но е и вкусно.”, предвиден за несемейни хора, идващ на цена от 1280 щатски долара. Друга често избирана опция е т.нар. „Симфония от паста”, обучение, което се води от трима местни специалисти. Удоволствието струва 2150 щатски долара, но за сметка на това,  в цената са включени нощувките.

Hotel Heritage, Белгия

Ето и една дестинация, подходяща за любителите на сладките изкушения. Този вариант е изключително подходящ за семейства с деца заради начина, по който обикновено протича една почивка в брюжкия хотел.

Цената за сам човек е само 145 щатски долара, срещу които получавате закуска, специална кутия, съдържаща белгийски шоколади, всичките ръчно приготвени плюс шоколадова напитка в бара. В цената, също така е включена и разходка с лодка по каналите на града.

Dunbrody Country House Hotel, Ирландия

Друго интересно място за посещение е Dunbrody Cookery School, къща в типичен за ирландската провинция стил, част от веригата „Small Luxury Hotels”. Известният главен готвач на хотела – Кевин Дъндън провежда различни кулинарни занимания там, под формата на кулинарни курсове. „Вкусни десерти” и „ Вечерно парти за шестима” са само някои от имената на богатата палитра обучения, които шеф Дъндън предлага като атракции за гостите на хотела.

Залага се предимно на ястия включващи свежи продукти от Ирландия. Цените на курсовете варират спрямо тяхната продължителност, като еднодневният е 194, а двудневният 380 щатски долара. Стаите започват от 310 щатски долара.

Blackberry Farm, Тенеси, САЩ

Макар и не целогодишно, в полите на Смоуки Маунтинс (планина в САЩ), работи кулинарно училище, в което гостуват майстори-готвачи и винари няколко пъти в годината. През уикенда се провеждат кулинарни уроци и дегустации на вино. От скоро се предлага и викингска кухня. Най-ниската цена за стая е 695 щатски долара.

Badia A Colitbuono, Италия

За разлика от досега изброените кулинарни дестинации, това място се различава доста  заради произхода си. Някога е било манастир, за който има сведения, че датира още от XI век. Не толкова отдавна местността е била превърната във винен курорт, а от скоро разполага и с готварско училище. Гостите биват настанявани в реновирани монашески килии, а самите курсове са разделени на два вида – тридневни и петдневни, а цените варират между 1165 и 3200 долара. Тарифите са за двойна стая и включват а ла карт кулинарни курсове, в които посетителите изучават особеностите на приготвяне на италианската кухня, от хляба до десертите.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *