Юни е месецът на сочните и зрели череши, чиято сладост пълни въздуха с червения блясък на българското плодородие. През юни черешовите градини в Тракийската низина натежават от плод, а сладкият черешов сок привлича хората далеч от шума и праха на горещото лято в големия град.
Само на двайсетина километра от Пловдив е раят на черешите – създаден и поддържан с много любов от италианската фамилия Санторели. “Черисимо” е нашето предложение за съботен пикник с обяд под сянката на дърветата – едно красиво, черешово бягство сред отрупаните с плод черешови градини.
Докато се разхождаме сред дърветата, ще научим, че черешите са и лечебна храна. Богати са на витамини и микроелементи, които стимулират дейността на сърдечно-съдовата система. Пектинът в тях спомага за изчистване на тялото от токсините, той сваля нивата на кръвната захар и лошия холестерол.
Ще опознаем и своите домакини – италианската компания “Санторели”, основана край Неапол веднага след края на Втората световна война. В България стъпват през 1991 г., привлечени от благоприятните за отглеждане на череши климат и почви. Днес част от черешовите им градини и основната им производствена база са в с. Катуница, Пловдивско, а години наред италианската семейна фирма е на първо място в Европа по преработка на череши.
Ще опитаме пресни череши, току-що набрани от дърветата, но и ще вкусим от продуктите на италианската компания – череши амарена, които се използват предимно за украса на сладолед, чийзкейкове и други сладкиши, череши марасчино – любимите ни за коктейли и мартини, както и захаросани череши, влагани в печива.
Обядът също ще бъде под сянката на натежалите от плод черешови дървета, а концепцията е българо-италианска – руло от тиквички с риган, филаделфия и шунка, пилешки филенца със сусам и пресни картофки с млечен сос, а черешката на тортата ще е …чийзкейк с череши! В края на пикника можем да си наберем череши за вкъщи, а на тръгване за всеки ще има изненада.