Да празнуваме Българската лавандула в полите на Средна гора!

Дневен тур 2 дни Календар2021-06-26
6241 Sredno Gradiște, Bulgaria Тракия Гид: Екатерина Терзиева

Веднага след като емблематичната Роза дамасцена прецъфти в Розовата долина, полите на Средна гора се обагрят в светлолилаво. Ароматът на нежната и красива лавандула се спуска над Тракийското поле, сякаш да посрещне всички нас, които отиваме там да празнуваме Българската лавандула в края на юни.

На 26 юни в чирпанското село Средно градище ще се проведе седмото издание на Националния Фестивал на лавандулата. Селището е традиционен домакин на празника, тъй като тук, в полите на Средна гора, преди близо 100 години са създадени едни от първите експериментални лавандулови насаждения на в България. “Целта на фестивала е да покажем уважение към традицията и да отпразнуваме заслужената позиция на България като световен лидер в производството на лавандулово масло от близо 10 години насам”, каза директорът на фестивала Нина Гиргинова.

Национален фестивал на лавандулата с. Средно градище

Районите на Чирпан и Стара Загора са сред най-благоприятните за отглеждане на лавандула. В Средно градище и до днес виреят лавандулови растения, засадени преди близо един век. В България вече има общо над 136 000 дка, засадени с лавандула, като средният годишен добив е над 51 000 тона. Страната ни изнася годишно по около 200 тона висококачествено лавандулово масло. Франция е втора със среден добив от 40-50 тона.

Затова, наред с розата, наскоро обявена за част от културното наследство на ЮНЕСКО, символ на хубостта на страната ни е и лавандулата. Сега е моментът да се порадваме на чудната й красота и аромат, да си наберем от нежното цвете директно от градините край чирпанското село Средно градище, да опитаме ястия с лавандула, да да видим как се извлича лавандуловото масло, да се порадваме на фотографска изложба със снимки на лавандула, да посетим две нови местни винарски изби, които превръщат района на Средно градище, Винарово и Могилово в най-новата винена дестинация на България.

Национален фестивал на лавандулата село Средно градище

А след това да се отправим към Стара Загора – Градът на липите, който ни очаква със своите цветни фонтани, антична част с римски руини от времето на Августа Траяна, със своите неолитни жилища – най-старите в Европа. И след като ги разгледаме и видим древната пещ, в която праисторическите хора са изпичали хляба си, да се включим в дегустация на хляб, замесен с дива мая, както и с вкусно местно сирене и домати. Хлябът се прави по древна тракийска рецепта, а майсторът му спечели конкурса на ЮНЕСКО за живо съкровище.

Ще се разходим и до парк Аязмото, свързан с преданията, че княз Борис I приема тук християнството. Паркът е създаден на 28 февруари 1895 година от митрополит Методий Кусев. За залесяването му той събира семена на най-различни дървета от православни манастири и църковни общности в различни краища на света. Ще посетим храма „Свети Теодор Тирон“ до Старозагорската митрополия на входа на Аязмото, където е имало манастир през Средновековието. Следобед ни очаква красив винен тур в елегантната винарна “Мидалидаре” в с. Могилово.

Национален фестивал на лавандулата село Средно градище

Място на тръгване/пристигане

Час на тръгване: 07,00 от Пловдив, среща на спирката пред банка ОББ срещу хотел “Тримонциум – Рамада” на бул. “Цар Борис III Обединител”

Цената на тура включва

 • Преход до лавандуловите градини край с. Средно градище. Възможност за бране на лавандула и снимки. 
 • Посещение на Националния фестивал на лавандулата в с. Средно градище
 • Демонстрация на извличане на лавандулово масло от дестилерия
 • Посещение на кулинарна изложба и дегустация на храни и напитки с лавандула
 • Винена дегустация на вина от изба в с. “Средно градище”
 • Нощувка в Стара Загора
 • Посещение на римските руини от Августа Траяна и екскурзоводска беседа
 • Посещение на парк Аязмото и църквата „Свети Теодор Тирон“
 • Посещение на Музея на неолитните жилища – най-старите в Европа
 • Дегустация на открито на ръчен хляб, приготвен с дива мая по прабългарска рецепта,  сирене и домати.
 • Винена дегустация във винарска изба “Мидалидаре естейт” – с Могилово – винен тур и дегустация на 8 вина.
 • Екскурзоводско обслужване от лицензиран гид
 • Транспорт с лицензирана превозваческа фирма
 • Туристическа застраховка

Цената на тура не включва

 • Храна

Възможност за покупка

Възможност за покупка на вино и на натурални фермерски продукти.


Какво да очаквате?

Турът „Да празнуваме Българската лавандула в полите на Средна гора!” е красиво пътуване сред аромата на лавандуловите полета в Чирпанския край. На 26 юни в чирпанското село Средно градище ще се проведе седмото издание на Националния Фестивал на лавандулата. Селището е традиционен домакин на празника, тъй като тук, в полите на Средна гора, преди близо 100 години са създадени едни от първите експериментални лавандулови насаждения в България.

Районите на Чирпан и Стара Загора са сред най-благоприятните за отглеждане на лавандула. В Средно градище и до днес виреят лавандулови растения, засадени преди близо един век. В България вече има общо над 136 000 дка, засадени с лавандула, като средният годишен добив е над 51 000 тона. Страната ни изнася годишно по около 200 тона висококачествено лавандулово масло. Франция е втора със среден добив от 40-50 тона.

Затова, наред с розата, наскоро обявена за част от културното наследство на ЮНЕСКО, символ на хубостта на страната ни е и лавандулата. Сега е моментът да се порадваме на чудната й красота и аромат, да си наберем от нежното цвете директно от градините край чирпанското село Средно градище, да опитаме ястия с лавандула, да да видим как се извлича лавандуловото масло, да се порадваме на фотографска изложба със снимки на лавандула, да посетим за дегустация местни винарски изби – едни от новите, които превръщат района на Средно градище, Винарово и Могилово в най-новата винена дестинация на България. Ще се разходим и в Града на липите, където, казват, княз Борис I приема християнството. Ще посетим Музея на най-старите в Европа неолитни жилища, ще опитаме ръчен хляб, омесен по древнобългарска рецепта с дива мая, ще усетим и римската част от историята на Августа Траяна.


Маршрут

Ден 1: Лилавата магия на лавандуловите полета в полите на Средна гора

Програмата започва с посещение на лавандуловите полета край село Средно градище, където за пръв път в България преди близо век са засадени първите градини с лавандула. След като си наберем от ароматното растение, научим за какво е полезно и направим снимки, ще се отправим към центъра на село Средно градище, където лавандулата и лавандуловото масло са на особена почит. Ще посетим традиционния базар на лавандулови продукти в центъра на селото и кулинарната изложба “С вкус на лавандула”, като дегустираме експонатите – печива, сладкиши и напитки с добавена лавандула. Ще разгледаме фотографската изложба “Лавандулови импресии”, а след това предстои посещение на дестилерията за добив на лавандулово масло в с. Средно градище и презентационен тур. Ще обядваме с фермерски храни, характерни за района на село Средно градище. Обядът ще е придружен от винена дегустация на винарна “ROXS Winery”, чиито стопани ще ни поканят в двора на къщата си.  Ще се отбием да разгледаме етнографската експозиция в НЧ “Отец Паисий 1903” и ще гостуваме на две от най-новите местни винарски изби, които ще ни предложат винени дегустации и лек обяд с фермерски храни. Вечерта отпътуваме за Стара Загора, където преди нощувката ще разгледаме светещите фонтани на града.

Ден 2: Потайностите на Августа Траяна

Ще се разходим из руините на Августа Траяна и ще научим римската история на Стара Загора. Следва разходка до парк Аязмото, свързано с преданията, че княз Борис I приема тук християнството. Паркът е създаден на 28 февруари 1895 година от митрополит Методий Кусев. За залесяването му той събира семена на най-различни дървета от православни манастири и църковни общности в различни краища на света. Ще посетим храма „Свети Теодор Тирон“ до Старозагорската митрополия на входа на Аязмото, където е имало манастир през Средновековието. Следва посещение на Музея на неолитните жилища – най-старите в Европа, където е запазена древна пещ за изпичане на хляб. Следва дегустация на открито на хляб, приготвен с дива мая по старобългарска рецепта. Майсторът му спечели конкурса на ЮНЕСКО за живо съкровище. Следобед ще отпътуваме за село Могилово, където ни предстои красив винен тур и винена дегустация във винарска изба “Мидалидаре Естейт”.

Полите на Средна гора, които по това време на годината са обагрени в лилаво и ухаят на нежна лавандула

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се: +359-898-471-201
155.00лв. От 155.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 155.00лв. = 155.00лв.
× 130.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

ИЛИ

Задай въпрос